Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мова Ющук.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
2.42 Mб
Скачать

§ 90. Правопис не з іменними частинами мови та прислівником

Слід розрізняти заперечну частку не, яка завжди пишеться окремо, і префікс не-% який завжди пишеться разом.

Заперечна частка не заперечує щось, відкидає, перекреслює (не робота, не прийшов, не забуду, не ти), а префікс не- творить нові слова, часто з протилежним змістом (неробство, незабутній, не­забаром).

1. Тільки разом не пишеться тоді, коли слово без не не вжи­вається: невдаха, нездара, негода, неук; невблаганний, невпинний, нещадний; невдовзі, невтямки, неподалік, нещодавно, нехотя.

І. Нескоримим [їм| навік хай квітує земля! (П. Усенко.) 2. Прекрасні і невмирущі пісні склав наш народ на вічну пам'ять і немеркнучу славу про свою багатовікову боротьбу. (Ю.іСмолич.) 3. Іскра тліла в попелі важкім і ятрилась, мов незагойна рана. (Леся Українка.) 4. Вітер несамовито стугонів віконницями, гудів у комині. (О. Донченко.)

2. Завжди окремо не пишеться з числівниками, займенниками ї прийменниками: не два, не десять, не перший, не четвертий, не ми, не наш, не будь-який (але виняток: неабиякий і не абиякий), не до речі, не з руки.

1. Старезний самотній прадуб, що шумів віттям не один вік, похилився над Дніпром вже майже без гілля. (О. Довженко.)

Не ти, брате, перший, не ти й останній. (М. Стельмах.) 3. Все це багатство не з неба впало. (Ю. Бедзик.) 4. Люблю співать, та тільки не з глухим! (3. Гончарук.)

Якщо ж заперечується, відкидається щось, то не пишемо окре. мо: не друг (а товариш, співробітник, просто знайомий, випадко­ва людина, ворог)\ не приязнь (а любов, байдужість, ворожість) не правда (а лсарг, вигадка, брехня), не слава (а вдячність лю­дей, почуття обов'язку, заробіток, гроші, ганьба і т. д.).

1. Рушієм і мірою життя є добро, а не зло, дружба, а не зне­нависть і не поневолення. (О. Довженко.) 2. Ми не лукавили з то­бою, ми просто йшли; у нас нема зерна неправди [брехні] за со­бою. (Т. Шевченко.) 3. Прийдешнє осяває наші лиця, неспокій [рух] творчий з вічністюг єдна. (В. Симоненко.) 4. Людська недо­ля [лихо] будила не розпач в мені, а бажання кращої долі, яс­нішої. (Леся Українка.) 5. Згода будує, а незгода [сварка] руйнує. (Народна творчість.)

4. З прикметниками й прислівниками не найчастіше пишеться разом: невибагливий (скромний у вимогах), невмілий (безпорад­ний), недобрий (злий), неЛегкий (важкий), недалеко (близько), недоброзичливо (вороже), нерішуче (вагаючись), несумлінно (абияк).

Окремо не пишеться тоді, коли в реченні щось заперечується: робота не важка; дорога не далека; надворі не холодно. Іноді та­ке заперечення підсилюється заперечними словами ні, ані, ніяк, нітрохи, ніколи, ніде, ніщо, ніхто і под.: робота аж ніяк не важ­ка; ні, дорога не далека; надворі нітрохи не холодно; нам ніщо не страшне.

Але з цих самих висловах (якщо в них нема,,заперечних слів) не можна писати й разом: робота неважка; дорога недалека; на­дворі нехолодно. У такому разі речення стає стверджувальним.

Завжди окремо пишеться не, коли є протиставлення: робота не важка, а легка; дорога не далека, але й не близька; надворі не хо­лодно, а так собі.

Кмітливий. Не як хочеш, а залежно від того, що хочеш сказати: запере- ц сцось — пиши окоемо; стверджуєш — пиши разом.

2291. Поясніть, чому не з тим самим словом написано по-різному. Чи мо- ^ва написати його навпаки?

1, Микола вже був не молодий хлопець, а чоловік з довгими ву­сами, з міцним станом, широкими плечима. (І. Нечуй-Левиць- кий.) 2. Харитон Шакула був чоловік вже немолодий —- літ під сорок. (М. Коцюбинський.) 3. Незабаром в передпокій увійшла рішучою ходою немолода лікарка. (М. Стельмах.)

230*. Перепишіть, розкриваючи дужки.

  1. 1. Хай розквітне веселково у (не) виданій красі наша мова калинова, наче сонце у росі. (77. Тичина.) 2. То (не) просто мова, звуки, (не) словникові холодини — в них чути труд, і піт, і муки, Чуття єдиної родини. (П. Тичина.) 3. Душа народу (не) сліпа, вона стоока. (М. Рильський.) 4. Так, армія тоді (не) переможна, коли любов зове її на бій! (Б. Олійник.) 5. Я винний в тім, що світ (не) ліпший, (не) розумніший, ніж він є, хоч віддаю йому найглибше, найкраще почуття своє. (Л. Первомайський.) 6. Без мистецтва життя було б холодним, (не) затишним, (не) привітним. (77. Дмитерко.) 7. Краса — лиш відображення зем­ного у (не) земному дзеркалі душі! (І. Жиленко.) 8. В друж­ній сім'ї (не) порозуміння тривають (не) довго. (О. Копи- ленко.)

  2. 1. Слово, моя ти єдиная зброє, ми (не) повинні загинуть обоє. (Леся Українка.) 2. (Не) марно, ні, боями край гримів,— минули дні і злиднів, і (не) годи. (В. Сосюра.) 3. Ми — (не) без­ліч стандартних «я», а безліч всесвітів різних. (В. Симоненко.) 4. Ніде (не) видно ні живої душі. (І. Нечуй-Левицький.) 5. На заході догоряла ніжна (не) смілива заграва. (О. Донченко.) 6. Крізь пелену туману проступали ялісь (не) виразні силуети. (Петро Панч.) 7. (Не) чутними кроками увійшли в село запашні присмерки. (77. Смілянський.) 8. Холодні зірки мерехтіли в тем­ному небі, і (не) скінченний Чумацький Шлях простягся у віч- иість. (О. Довженко.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]