Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мова Ющук.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
2.42 Mб
Скачать

§ 55. Творення і правопис імен по батькові

1. Чоловічі імена по батькові творяться додаванням до основ власних імен суфікса -ович1: Михайло — Михайлович, Василь — Васильович, Юрій — Юрійович, Георгій — Георгійович, Ігор — Ігорович.

Кілька чоловічих імен по батькові творяться за допомогою суфікса -ич: Лука — Лукич Лукович), Сава — Савич Саво- ви \ ^У?ьма Кузьмич Кузьмович), Хома — Хомич Хомо-

Яків — Якович, Ілля — Ілліч. віл виняток, в імені Григорій при творенні імені по батькові ій — Григорович, а до основи імені Микола додається '-^^^и^лайович (і рідко — Миколович).

й^інГоРаВ0Пис Ч0Л0ВІЧИХ імен по батькові не слід сплутувати з правописом ^НиківИ($3^кінче»ь іменників ($ 50, п. 1) та з правописом присвійних при-

    1. Ваш батько інженер-геолог? Всеволод Юрійович? (О. гчар.) 2. Роман Мефодійович неквапом, скупо розповідав про себ* про своє життя. (Є. Гуцало.) 3. Сава Андрійович раптом замов* і задумався. (О. Довженко.)

    2. Жіночі імена по батькові творяться додаванням до осн^ власних імен суфікса -івн(а): Михайло — Михайлівна, Юрій^ Юріївна (Юрій+івна), Георгій — Георгіївна, Ілля — /ЛЛів на, Кузьма — Кузьмівна.

З відхиленням від цього правила творяться лиш« такі імена по батькові: Яків — Яківна, Григорій — Григорівна, Микола^ Миколаївна (і рідко — Миколівна).

Відмінюються жіночі імена по батькові як іменники І відміНи твердої групи (як, скажімо, ім'я Ганна):

Н. Ганна Іванівна Ор. Ганною Іванівною Р. Ганни Іванівни М. (при) Ганні Іванівні Д. Ганні Іванівні Кл. Ганно Іванівно

Зн. Ганну Іванівну

І. І клумба ця, і латка асфальту виникли завдяки наполегли­вості ЛукіІ Назарівни. (О. Гончар.) 2. Учитель щиро потиснув Євгенії Григорівні руку. (О. Донченко.) 3. На щоках у Наталі Мико­лаївни виступили ледь помітні блідо-рожеві троянди. (Григір Тютюнник.)

      1. Від поданих імен утворіть чоловічі імена по батькові і запишіть у дві колонки: 1) на -йович\ 2) на -ович після інших приголосних (не й).

Богдан, Сергій, Аркадій, Микола, Анатоль, Григорій, Ігор, Роман, Інокентій, Єлисей, Валерій, Олекса, Василь.

Ключ. З перших букв прочитаете прізвища героїв роману О. Гончара «Прапоро­носці».

      1. Від поданих імен утворіть жіночі імена по батькові і запишіть у дві колонки: 1) на -Гека; 2) на -ієна.

Сергій, Григорій, Овсій, Анатоль, Леонтій, Олексій, Микола, Нестор, Інокентій, Наум, Ярмолай, Арсен.

Ключ. З перших букв прочитаете жіночі імена.

ПРИКМЕТНИК

§ 56. Відмінкові закінчення прикметників

Усі прикметники відмінюються за одним зразком без винятків Є лише невелика різниця у вживанні букв а, у, е, и та я, ю, є, і в за­кінченнях твердої і м'якої груп.

До твердої групи належать прикметники з основою на буДь' який твердий приголосний: гарячий, чужий, короткий, зелений, брй' тів, сестрин.

До м'якої групи належать прикметники з основою на м'який ыЛ: синій, давній, ранній, пізній. Сюди належать також безкраїй, довговіїй, короткошиїй.

Нижче в таблиці наведено буквені (не звукові) закінчення прикметників за родами, числами і групами.

У середньому роді прикметники мають такі самі закінчення, ЯІС і в чоловічому, за винятком лише називного — знахідного відмінків, де в середньому роді виступає закінчення -є, -є (зе­лене, сине).

Чоловічий рід

Жіночий рід

Множина .

ВІДМІНКИ

Тверда

М*яка

Тверда

М'яка

Тверда

М'яка

група

група

група

група

група

група

(зелений)

(синій)

( зелена)

(синя)

(зелені)

( сині)

Н.

-ій,

-ій

і

-ого

-ої

-их

1

д.

-ому

-ій

им 1

1 -ім

Зн.

Як у називному або

Як у називному

••родовому відмінку

-У 1

1 "Ю

або родовому

Ор.

-ім

1

1

відмінку

-им

-ою

-ими

'іми

М.

'ому 1

1 -ім

'Ій

-их

'ІХ

159. Провідміняйте в чоловічому й жіночому родах та в множині спочатку прикметники гарячий і давній, а потім дружний (згуртований) і дружній (доброзич­ливий), додаючи закінчення з таблиці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]