Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мова Ющук.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
2.42 Mб
Скачать

§ 88. Розрізнення сполучників та інших частин мови

Для правопису важливо вміти розрізняти складні сполучники таж, теж, тож, якби, якже, якщо, щоб, проте, зате, притому, при­чому (які пишуться разом) і однозвучні поєднання інших частин мови та ж, те ж, то ж, як би, як же, як що, що б, про те, за те, при Хому, при чому (які пишуться окремо).

1. Сполучники можна замінити іншими синонімічними сполуч­никами: таж — адже, теж — також, тож — тому, якби — коли б, якже — якщо, якщо — коли, щоб — аби, проте — однак, зате — але, притому — до того ж, причому — і то.

Однозвучні ж поєднання інших частин мови замінити сполуч­никами не можна.

1. На те й лихо, щоб [аби] з тим лихом боротись. (Т. Шевчен­ко.) 2. Угору стяг, а світоч — в руки, і, що б [сполучником немож­на замінити] не сталося,— вперед! (М. Старицький.) 3. Загинув би, напевно, люд нещасний, якби [коли б] погасла та маленька іскра любові братньої. (Леся Українка.). 4. Тільки ти не бійсь... Таж [адже] то так близько. (І. Франко.) 5. Скорить повинні дощо­ву ми непокірну хмару,— тож [тому] сіймо у ріллю нову пшеницю яру. (М. Рильський.) 6. Народна пісня — то ж [сполучником не можна замінити] вона усій землі окраса. (М. Рильський.)

2. Сполучники членами речення не бувають і не відповідають на питання (на питання може відповідати все підрядне речення, а не сам сполучник).

Однозвучні ж поєднання слів є членами речення і відпові­дають на питання в реченні: яка? — та ж; яке? — те ж\ Щ о? — то ж; як? яким способом? — як би, як же; щ о? — Що б; п р о щ о? п р о я к е? — про те; з а щ о? з а я к е? — У те; п р и чому? — при тому, при чому.

І. Що б [щ о?] не робив, роби тільки найкраще. (І. Кульська.) 2. Щоб [питання не можна поставити] прийшло на землю сподіва­не щастя, треба великої праці. (М. Коцюбинський.) 3. Я люблю тебе, друже, за те [з а щ о?], що не можу тебе не любити. (В. Со­сюра.) 4. Вночі все та ж [як а?] декорація світу: море, вершини гір, місяць. (О. Гончар.) 5. Якби [питання не можна поставити1 оті проміння золоті у струни чарами якими обернути, яьб з них зробила золотую арфу. (Леся Українка.) 6. Як би [я к? я к и м ч и н о м?] не крутила хуртовина, блисне промінь — крига розтає. (3. Гончарук.) 7. Та то ж [щ о?1 було за чорних днів, за темряви тяжкої. (М. Рильський.)

225*. Чому виділені слова пишуться по-різному?

Тимчасом як інші хлопці билися між собою, немов півні, або гралися та пустували хорошенько, Остап тим часом усе походжав, та поглядав, та замишляв. (Марко Вовчок.)

226*. Перепишіть, розкриваючи дужки.

І. Як (би) я була зіркою в небі, я б не знала ні туги, ні жалю. (Леся Українка.) 2. Вітри проспівають над хвилями нив про (те), як в негоду він край боронив. (77. Усенко.) 3. Де б він не був, що (б) з ним не трапилося, звикнув ніколи не схиляти голову. (Петро Панч.) 4. Наша сила — то (ж) лавина... (77. Тичина.) 5. Блискавки тримав поет в руці — то (ж) блискавки він кидав і з трибуни. (П. Тичина.) 6. Хотіла б я піснею стати у сюю хвили­ну ясну, що (б) вільно по світі літати, що (б) вітер розносив луну. (Леся Українка.) 7. Все одно, що (б) не сталось, ми не роз­лучимось. (Леся Українка.) 8. У мене одна думка: як^би) нам нашу красну мову так високо підняти, як підняв її Шевченко у пісні. (Панас Мирний.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]