Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мова Ющук.doc
Скачиваний:
151
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
2.42 Mб
Скачать

90. Прочитайте подані парами слова, поясніть різницю в їхньому звучанні і значенні.

бий

— бій

кишка

—- кішка

бик

— бік

кричить

— кричіть

вигин

— вигін

пил

— піл

виє

— віє

привид

— привід

вирити

— вірити

рив

— рів

виск

— віск

рий

— рій

витати

— вітати

риска

— ріска

гирка

— гірка

розвиватися

— розвіватися

  1. Щоб перевірити правильність написання і в поданих у першій частині словах, доберіть до них із другої частини споріднені. Підкресліть голосні, щ0 чергуються в коренях.

    1. Щілина, кільце, кіптява, гірник, кінець, кірка, кішка, щітка, мітла, полукіпок, кістлявий, споріднений.

    2. Ґора, закоптити, коло, кора, костистий, кошеня, мести, на­конечник, півкопи, родич, ущелина, щетина.

  2. Випишіть у ліву колонку слова із вставленою буквою у праву — із вставленою буквою и.

Щ..т, ск..ртоправ, сн..п, ч..тко, пок..с, ч..сто, ш..шкар, окр..п, др..жджі, заб..рати, слідоп..т, розк..ш, підп..рка, підп..рати, са­москид, кор.хно, погідний, гр..б [рослина], шістдесят, св..нар, ш..роко, застібайте [наказовий спосіб].

Ключ. 3 останніх букв прочитаєте другу частину вислову О. Довженка: *Життя таке коротке...»

93*. Перепишіть, вставляючи пропущені и та і.

    1. Л. Можна все на св..ті в..б..рати, сину, в..брати не можна т..льки Батьк..вщ..ну. (В. Самоненко'.) 2. П..д зорями тр..вожнимиЧцоночі я чую погляд предків на собі. (Д. Павличко.) 3. В роботі м..й день прол..тає за к..лька коротких хв..лин. (3. Гончарук.) 4. Г..рські верш..ни потопали в хмарах. (В. Кучер.) 5. Внизу темніла пр..рва, на дні якої ск..пала дніпрова вода. (С. Голованівський.) 6. Сні­гова вода ще пахла гострою св..ж..стю, як перші проліски. (О. Гончар.) 7. Р..дну землю ум..й люб..ти так, як любить мати д..тя. (В. Лучук.) 8. Не гр..є сонце на чуж..ні. (Т. Шевченко.) 9. Не журися, козаче, не пр..зв..ще прославляє чоловіка, а чоло­вік пр..зв..ще. (О. Стороженко.)

    2. сильце — сільце сичи — сичі

      скрипка — скріпка

      зеленити — зеленіти кинь — кінь кит — кіт

      1. Навіть того, ч..є ж.лтя м..нає в небі, цей степ вражає своїм безмежжям, блиском, сліпуч..стю. 2. Осторонь кошар, на белебні, в..сочить кущ..к тополь, б..ліють чабанські будиночки. 3. Тоня з розгону нал..тає на брата, к..дається йому на ш..ю. 4. Ма­ти. Вона всміхається, губи її др..жать хвилюванням і шепочуть уже щось найпестливіше, найніжніше. 5. Однак це т..льки м.лтєве, пот..м знову все стає на свої м..сця, і він перед нею вже пр.Лжд- жий льотч.ж, майже г..сть, і мати, погамувавши к..п..ння своєї радості, терпляче жде, поки син здоровкається з чабанами та ча­банками. 6. Наче в..дгом..н неспокійного синового ж.лтя, чує вона т..льки щоденний гурк..т у високості, гр..зний, могутній.

7 П-.вденні ночі майже без вечорів, тільки зах..д одпалав — темніє одразу. 8. Любить він такі ночі безвеч..рні, і цю тишу, і якусь таємничість, гармонію у всій пр..роді. (О. Гончар. їТронка».)

94*. Перекладіть на українську мову. Порівняйте правопис і та и в ро­сійській і українській мовах.

1. За холмами глухо прогремел гром, подуло свежестью. (А- Чехов) 2. На небе водворялась торопливая тревога. (В. Коро­ленко.) 3. Всё притаилось, всё изнывало под зловещим блеском по­следних солнечных лучей. (I. Тургенев.) 4. Матери ненавидят ору­жие нападения, признавая только то, которым защищается жизнь. (Максим Горький.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]