Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МГ 1.1.doc
Скачиваний:
733
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
22.84 Mб
Скачать

Люки над відділенням силової установки

Проріз у даху корпуса, обмежений його бортами, перегородкою відділення силової установки і кормою, розділений поперечною балкою, двома подовжніми балками і на три надмоторних люки і люк агрегату охолодження. Надмоторні люки закриваються трьома кришками, а люк агрегату охолодження — двома кришками. Усі кришки защіпаються замками, однаковими з замком кришки люка лебідки.

Усі кришки люків ущільнюються гумовими прокладками. Роз’єми балок з корпусом також ущільнюються гумовими прокладками. На кришках надмоторних люків розташовані по дві кришки повітрепритоків, а на лівій кришці люка агрегату охолодження — дві кришки повітревідводу.

Для відкриття кришок надмоторних люків і кришок над агрегатом охолодження досить відкрити замки і підняти кришки до фіксації їхній на упорах.

Упор складається з верхнього і нижнього важелів, шарнір закріплених відповідно на кришці і на корпусі. Важелі шарнірно з'єднані між собою, при відкриванні кришки тематично фіксуються засувкою, що притискається до упора важелі пружиною.

Для закриття кришок усіх люків:

— утримуючи кришку руками за рукоятку в піднятому положенні, носком ноги підняти засувку. Упор розфіксується;

  • обережно, не кидаючи, опустити кришку і закрити замки.

Монтаж і демонтаж силової установки здійснюються через проріз у даху при відкритих кришках і знятих балках.

Для зняття балок:

— розшплінтувати і вийняти палець середньої і правої кришок надмоторних люків і опустити кришки на дах корпуса;

— відвернути чотири болти передніх кінців балок, чотири болти і чотири болти поперечної балки;

— зняти поперечну балку разом з подовжніми балками й упорами.

Установлювати балки в зворотній послідовності.

Люки заливних горловин паливних баків

Кришка закривається Г-подібним квадратним ключем 10 мм поворотом осі замка по ходу годинникової стрілки до упору голівки у виступ підкладки обмежника, а відкривається поворотом ключа проти ходу годинникової стрілки.

Люки доступу до фву и до акумуляторних батарей

Замкові пристрої й ущільнення кришок люків доступу до ФВУ й акумуляторних батарей однакові з відповідними деталями кришки люка лебідки.

Повітрепритоки і повітревідводи

Повітрепритоки і повітревідводи призначені - для забезпечення доступу у відділення силової установки і викиду назовні повітря, необхідного для охолодження і живлення силової установки.

Повітрепритоки включають - шість отворів у кришках надмоторних люків для охолодження і живлення повітрям на суші й один отвір у повітреживлячому патрубку для живлення повітрям на плаву.

Повітревідводом служить - отвір у лівій кришці люка над агрегатом охолодження.

Отвори повітрепритоків і повітревідводів закриваються кришками.

Відкриття і закриття кришок повітрепритоків і повітревідводів здійснюються механізмом, що має електричний привод.

Механізм являє собою двоступінчастий редуктор (циліндрична і черв'ячна пари зубчастих коліс) із приводом від електродвигуна. На кінці вихідного вала за допомогою шпонки закріплений кронштейн з електромагнітом. На кінці кронштейна шарнірно закріплений двоплечий важіль-засувка, що знаходиться в зачепленні, із двоплечим важелем, вільно посадженим на валу. На іншому кінці вала закріплений важіль включення кінцевих вимикачів. Керування механізмом приводу здійснюється перемикачем з нефіксованими крайніми положеннями. Перемикач установлений на правій панелі щитка приладів механіка-водія. Відкривання кришок здійснюється в такий спосіб. При перекладі перемикача в положення ОТКР. електродвигун через редуктор обертає шестірню і черв'яка, що закріплені на загальному валу штифтами. Черв'як повертає черв'ячний сектор і кронштейн, закріплені на загальному валу шпонками. При повороті кронштейна закріплений на ньому шарнірно важіль-засувка тягне своїм зубом двоплечий важіль, інший кінець якого з'єднаний з тягою. Тяга, впливаючи на важіль, повертає вал із привареними на ньому шістьма важелями, що натискають на втулки і через кронштейни піднімають кришки. Кришки, установлені через кронштейни на підшипниках, переміщаються по похилих пазах передніх опор і задньої опори.

Важіль, повертаючи одночасно з відкриттям кришок повітрепритоку, через тягу, важіль і приварені до вала важелі впливає на тяги і відкриває кришки повітревідводу.

Відкриття кришок продовжується поки натиснутий перемикач доти, поки важіль не натисне на гвинт кінцевого вимикача і відключить харчування електродвигуна.

Для закриття кришок необхідно перемикач на правій панелі щитка приладів механіка-водія перевести в положення ЗАКР. При цьому електродвигун буде обертатися в іншу сторону і усі важелі і тяги привода будуть також переміщатися протилежному напрямку в порівнянні з переміщенням при відкритті кришок.

Кришки повітрепритоку закриваються під власною масою, переміщаючи своїми опорами в направляючих пазах, а кришки повітревідводу — за допомогою пружин.

Механізм приводу кришок забезпечує екстрене закривання їх при пожежі. По сигналу системи ППО електромагніт відтягує на себе важіль-засувку, і зуб протилежного кінця важеля-засувки виходить із зачеплення з важелем. Таким чином, розривається механічний зв'язок з важелем, вільно посадженим на валу, і з усією подальшою системою привода. Кришки під власною масою падають вниз, а кришки закриваються за допомогою пружин. Пружина допомагає притискати кришки до ущільнювача.

Для відновлення механічного зв'язку в системі приводу необхідно перемикач перевести в положення ЗАКР. При цьому кронштейн, повертаючи з валом, підійде до нерухомого важеля, і зуб важеля-засувки зачепиться торець площадки важеля. Після цього спрацює кінцевий вимикач електродвигуна.