Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МГ 1.1.doc
Скачиваний:
733
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
22.84 Mб
Скачать

Привод переключення передач

Привод переключення передач призначений - для дистанційного переключення передач у коробці передач з місця механіка-водія.

Переключення передач здійснюється за допомогою важеля, встановленого в сферичному гнізді картера. Картер кріпиться болтами до кронштейну, привареним до днища корпусу машини. Важіль притиснутий до гнізда пружиною й утримується від провертання навколо вертикальної осі штифтами. Нижній кінець важеля знаходиться в зачепленні з повідцем, закріпленим на передньому валику. Валик встановлений в отворах, виконаних у припливах картера. У передньому припливі картеру встановлений кульковий фіксатор з кулькою і пружиною, що фіксує нейтральне положення важеля переключення передач.

В опорі встановлений шток, жорстко з'єднаний із проміжним штоком і рамкою. Передній валик з'єднаний з рамкою тягами з трьома карданними шарнірами і трьома опорами. Тяги з'єднані регулювальною муфтою. Тяга має фланцеве з'єднання з тягами. Кожне фланцеве з'єднання кріпиться чотирма болтами.

1 - реголювальна муфта; 2 - стяжні болти; 3 – контргайка; 4 - ущільнювач; 5,22,31,32,33 – тяги; 6 – рамка; 7 - опори штока перемикання передач; 8 - пробка; 9 - опора проміжно-го штока; 10 – проміжний шток; 11 - шток перемикання пепедач; 12 - стопорний болт; 1З - ковпак; 14 - штифт; 15 - тарілка пружини; 16,21 - пружини; 17 - гайка ковпака; 18 - повідок 19 - фіксувальний шарик; 20 - кронштейни; 23,26 - болти; 24 - ричаг переми-кання передач; 25 - картер ричага перемикання передач; 27 - пресс-маслінка; 28 - передній валик приводу; 29 - блокуваний ричаг пртиска-тного пристрою; 30 - шарова опора; 34 – ролик.

Робота механізму і приводу переключення передач

Для включення передачі необхідно важелем перемістити передній валик, що через систему тяг привода і шток опори впливає на важіль. Останній, входячи своїм хвостовиком у паз головки відповідного штока механізму переключення передач, пересуває шток разом із закріпленої на ньому вилкою, вводячи в зачеплення шестерні передачі, що включається.

Перша передача і задній хід включаються зубцюватою муфтою, другими, третіми, четвертими і п'ята — синхронізаторами.

Догляд за коробкою передач

Перелік робіт, виконуваних при технічному обслуговуванні КП, викладений у пп. 25.1.1, 25.2.1 і 27.2.4 ТО и ИЭ, ч. 2.

Контроль рівня, дозаправлення і заміна масла в коробці передач

Для перевірки рівня масла в коробці передач вивернути пробку з покажчиком рівня масла з заправної горловини, протерти насухо покажчик і вставити його знову до упору пробки в різьблення горловини, не закручуючи.

Масло повинно покривати покажчик до мітки В. Якщо рівень масла виявиться нижче зазначеної мітки, то долити масло через заправну горловину, попередньо очистивши її від пилу і бруду.

Для заміни масла:

— вивернути пробку, розташовану в днищі корпусу машини під пробками зливальних отворів картера коробки передач, і підставити ємність для масла, що зливається;

— відвернути спочатку пробку, а потім магнітну пробку і злити масло в підставлену ємність;

— очистити магнітну пробку від бруду і металевих часток;

— закрутити пробки в зливальні отвори картера КП і пробку в днищі корпусу машини;

— залити свіже масло до мітки В покажчика рівня і закрутити пробку заправної горловини.