Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МГ 1.1.doc
Скачиваний:
733
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
22.84 Mб
Скачать

Радіатор

На машині встановлений трубчасто-стрічковий, шестирядний радіатор з алюмінієвих сплавів.

Радіатор служить для розсіювання в навколишнє середовище тепла, що відводиться охолоджуючою рідиною від деталей двигуна.

Радіатор складається з правої і лівої серцевин верхнього і нижнього бачків. Кожна серцевина складається з охолодних трубок, гофрованих стрічок і бічних пластин, що збільшують твердість радіатора.

На верхньому бачку радіатора маються патрубок, що підводить, заправна горловина і паропідвідна трубка.

На нижньому бачку радіатора приварений патрубок, що відводить. Внутрішня порожнина кожного бачка радіатора розділена перегородками на два відсіки.

Тому охолоджуюча рідина робить у радіаторі три ходи, що сприяє кращому розсіюванню тепла в навколишнє середовище. У середній частині радіатора мається отвір для вала приводу вентилятора. Радіатор встановлений на двох гумових подушках на рамі, кріпиться до кожуха вентилятора двома хомутами.

1,10,11 - бокові пластини; 2 - заправна горловина; 3,6 – осе-редки; 4 - верхній бачок; 5 - паропровідна трубка; 7 – підвід-ний патрубок; 8 - відвідний патрубок; 9 - нижній бачок.

Теплообмінник

Теплообмінник служить для відводу тепла від охолоджуючої рідини в забортну воду при русі машини на плаву.

Знизу до корпусу теплообмінника припаяний фланець зливального краника. Теплообмінник кріпиться двома стяжними хомутами до кронштейна, привареному з правої сторони до балки задньої підвіски двигуна. При русі машини на плаву забортна вода надходить через патрубок всередину теплообмінника, проходить по трубках і прохолоджує рідину системи охолодження, що надходить у корпус через патрубок.

1 - патрубок відводу заборної води; 2 - патрубок відводу охолоджуючої рідини; 3 - патрубок підводу охлоджуючої рідини; 4,6 - кришки; 5 - корпус; 7 - прокладка; 8 -решітчата перегородка; 9 - охолоджуюча трубка; 10 - фланець зливного крана; 11 - патрубок підводу забортної води.

Пароповітряний клапан

Впускний клапан служить для впуску відсутньої охолоджуючої рідини з розширювального бачка в систему охолодження при розрідженні в системі 1—10 кПа (0,01—0,1 кгс/см2).

Випускний клапан (паровий) складається з чашки, пружини прокладки.

Випускний клапан служить для випуску надлишку охолоджуючої рідини із системи охолодження, коли тиск у системі перевищить 64—78 кПа (0,65—0,8 кгс/см2).

З підвищенням температури охолоджуючої рідини в системі підвищується тиск, що виникає через розширення охолоджуючої рідини при нагріванні. Якщо сила тиску перевищить силу опору пружини, то клапан відкриється, надлишок охолоджуючої рідини або пару вийде через трубку в розширювальний бачок і тиск у системі зменшиться. Клапан закриється.

При остиганні охолоджуючої рідини в системі охолодження створюється розрідження. Тому що впускной клапан не має пружини, то під дією зовнішнього атмосферного тиску він переміщається вниз (відкривається) і охолоджуюча рідина між чашкою і прокладкою впускного клапана повертається з розширювального бачка в систему охолодження. Для розрізнення паро-повітряного клапану від клапанів інших марок машин на кришці вибите маркування “80”.

1 - кришка; 2 - прокладка; 3 - тарільчата пружина; 4 - пружина випускного клаплана; 5 - стойка; 6 - заливна горловина радіатора; 7 - паровідвідна трубка; 8 - паровідвідний шланг; 9 - прокладка випускного клапана; 10 - чашка впускного клапана; 11 - прокладка впускного клапана; 12 - палець; 13 - упорна шайба впускного клапана; 14 - верхній бачок радіатора; 15 – чашка.