Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МГ 1.1.doc
Скачиваний:
732
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
22.84 Mб
Скачать

Робота системи живлення двигуна повітрям

Повітря через повітрезабірник надходить для попереднього очищення в першу ступінь фільтра. У результаті різкої зміни напрямку потоку повітря в інерційних ґратах великі частки пилу відокремлюються і під дією розрідження в шлангу, з'єднаному з ежектором, викидаються з газами, що відробили, в атмосферу. Очищений попередньо в першій ступіні повітря надходить у другу ступінь, де, проникаючи через пори картону фільтра, залишає на його поверхні дрібні частки пилу.

В міру засмічення повітряного фільтра зростає величина розрідження в трубах, унаслідок чого індикатор спрацьовує, сигналізуючи про необхідність промивання або заміни фільтруючого елемента.

Очищене повітря через прийомну трубу, патрубок і турбокомпресори надходить у впускні повітропроводи, що розподіляють повітря по циліндрах.

Обслуговування повітряного фільтра

Для промивання корпусу з інерційними ґратами повітряного фільтру:

— від’єднати від фільтру трубопровід видалення пилу і повітровід;

— зняти фільтр із машини;

— зняти кришку фільтру і фільтроелемент;

— промити корпус з інерційними ґратами дизельним повітрям, а потім гарячою водою, продути стисненим повітрям і просушити;

— зібрати фільтр і встановити його в машину.

Після спрацьовування індикатора засміченості повітряного фільтра при проведенні ЩТО обслужити паперовий фільтруючий елемент. Методика обслуговування фільтру викладена в інструкції, поміщеній на внутрішній стороні кришки фільтру. Обслуговування фільтруючого елементу можна проводити продувкою або промиванням не більш 6 разів, з них промиванням — не більш 2 разів. При наявності на картоні елементу пилу без кіптяви (елемент сірий) продути елемент стисненим повітрям до повного її видалення. Щоб уникнути прориву фільтруючого картону тиск стиснутого повітря повинний бути не більш 196—294 кПа (2—3 кгс/см2). Струмінь повітря направляти під кутом до поверхні внутрішнього кожуха фільтруючого елементу й обдувати елемент до повного видалення пилу.

При наявності на картоні кіптяви й масла промити елемент у теплій (40—50° С) воді з застосуванням миючих речовин ОП-7Т ОП-10 (ДСТ 8433—57) або побутових пральних порошків з розрахунку 20—25 м на 1 л води, занурюючи його на півгодини в розчин з наступним інтенсивним обертанням або занурюючи протягом 10—15 хв. Після промивання прополоскати елемент у чистій воді і просушити. Після кожного обслуговування елементу або при установці нового ретельно перевірити його на герметичність підсвічуванням переносною лампою зсередини. При наявності розривів картону і відставання кришок від фільтруючої штори елемент замінити.

Ущільнення елементу в корпусі повітряного фільтру і цілість елемента перевіряти в насту-пному порядку:

— зняти кришку повітряного фільтру і, відвернувши гайку кріплення елементу, зняти його;'

— очистити торці фільтруючого елементу від пилу, переконатися в наявності рівномірної плями контакту ущільнювальних прокладок у корпусі фільтру, а також у відсутності слідів пилу усередині елемента;

— при виявленні видимих слідів проходження неочищеного повітря замінити фільтруючий елемент, переконавши в площинності днища фільтру і підтискної кришки фільтруючого елементу