Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МГ 1.1.doc
Скачиваний:
733
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
22.84 Mб
Скачать

Привід зчеплення

Привод зчеплення — призначений для керування зчепленням.

Педаль, головний циліндр і сервопружина кріпляться на одному кронштейні і складають єдиний складальний вузол.

1 - голвний циліндр; 2 - сферична гайка; 3,16,22 - контргайки; 4 - натяжний стержень сервопружини; 5 - сервопружна; 6 - опорний болт педалі; 7,19 - осі педалі; 8 - ричаг вилки вимкненя щеплення; 9 - відтяжна пружина; 10 - скоба відтяжної пружини; 11 - робочий циліндр вимкненя щеплення; 12 - ковпачок перепускного клапану; 13 - магистраль гідроприводу; 14 - картер щеплення; 15 - штовхач поршня робочго циліндра; 17 - скоба штока; 18 - педаль; 20 - тяга; 21 - зєднувальний стержень; 23 - шестиграна головка штовхача; 24 - штовхач; 25 - поршень головного циліндра.

1 - впускний клапан;

2 - випускний клапан;

3,23 - пружини; 4,6 - манжети;

5,19 - шайби; 7 - опорна шайба;

8 - стопорне кільце;

9,14 - прокладки; 10 - пробка;

11 - кришка пробки;

12 - ущільнююче кільце;

13 - кришка циліндра; 15 - сітка фильтру;

16 - зєднувальний стержень;

17 - контргайка; 18 - захитний кожух;

20 - корпус; 21 - штовхач;

22 - поршень; 24 - зєднувальна муфта;

25 - трубка; а - конпенсуючий отвір;

б - перепускний отвір; в - отвори в поршні.

1 - штовхач; 2 - втулка;

3,6 - стяжні кольця;

4 - захистний кожух;

5 - стопорне кільце;

7 - ущільнююче кільце;

8 - манжета; 9 - поршень;

10 - корпус циліндра;

11 - клапан; 12 - ковпачок;

13 - трубка; 14 - гайка;

15 - штуцер; 16 – прокладка.

Порядок роботи зеплення

При відпущеній педалі сервопружина відтягає педаль назад до упору болтом у кронштейн, захоплюючи в тім же напрямку штовхальник. При цьому поршень головного циліндру під дією поворотної пружини знаходиться в крайнім заднім положенні, упираючись у шайбу, а резервуар корпусу з робочою рідиною через компенсаційний отвір зв'язаний з робочою порожниною головного циліндру і через пропускний отвір — з неробочою порожниною головного циліндру.

У робочому циліндрі поршень під впливом штовхальника і відтяжної пружини упирається в днище циліндра. У цей час у самому зчепленні між упорним підшипником муфти вимикання зчеплення і упорним кільцем під впливом відтяжної пружини встановлюється зазор 3,2—4 мм. При цьому відтяжні важелі вільні від навантаження і нажимні пружини через нажимний диск затискають відомі диски. Зчеплення включене.

При натисканні на педаль штовхальник пересуває поршень, стискаючи поворотну пружину. Пересуваючись, поршень перекриває манжетою компенсаційний отвір і витісняє рідину під тиском з головного циліндру по трубопроводу до робочого циліндра. У цей же час вісь педалі, повертаючись разом з педаллю, переводить сервопружину через нейтральне положення і сервопружина створює додаткове зусилля на поршень і на рідину в гідросистемі. Під дією тиску рідини поршень робочого циліндру переміщається і через штовхальник давить на важіль вилки вимикання зчеплення. Вилка переміщає муфту разом із упорним підшипником. Підшипник через упорне кільце давить на відтяжні важелі, віджимаючи нажимний диск від відомого диска. Одночасно середній ведучий диск за допомогою механізму автоматичної установки займає середнє положення. У результаті передача крутного моменту від двигуна на первинний вал коробки передач припиняється. Зчеплення виключене.

При відпусканні педалі зчеплення під дією пружин зчеплення і пружин приводу вимикання зчеплення всі деталі повертаються у вихідне положення, а рідина з робочого циліндру витісняється в робочу порожнину головного циліндру. Поршень головного циліндру повертається у вихідне (крайнє заднє) положення; при цьому він, впливаючи на штовхальник, повертає педаль з віссю і переводить сервопружину за нейтральне положення. Сервопружина встановлює педаль у вихідне положення і забезпечує зазор між штовхальником і поршнем 0,5— 1,0 мм.