Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МГ 1.1.doc
Скачиваний:
732
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
22.84 Mб
Скачать

Вентилятор і його привод

У системі охолодження встановлений відцентровий вентилятор. Вентилятор служить для створення потоку охолоджуючого повітря через радіатори. Він виготовлений з алюмінієвого сплаву і розташований у кормовій частині машини, у спіральному корпусі повітревідводу.

Вентилятор кріпиться болтами до фланця валу, встановленого на двох шарикоподшипниках у литій алюмінієвій опорі. Опора в зборі з вентилятором через гумову прокладку кріпиться до кожуха повітревідводу. Змазувати підшипники вентилятора через прес-масельничку. Привод вентилятора здійснюється від маточини, закріпленої на відомому валу гідромуфти двигуна. Він складається з двох гумових муфт, короткої і довгої вилок і шлицевого валика. Вилок. Для фіксації валика в шлицевих отворах встановлений шплінт. Наявність у приводі гумових муфт із кульовими елементами пальців, що центрують, компенсує неспіввісність валу вентилятора і відомого валу

гідромуфти двигуна. Момент, що крутить, на ведучу частину гідромуфти від колінчатого валу передається ременями.

1 - шків: 2 - ступица приводу вентилятора; 3 – фланец; 4 - муфта приводу вентилятора; 5 - коротка вилк; 6 - вал приводу вентилятора; 7 - довга вилк; 8 – венти-лятор; 9 - прес-масленка; 10,16 - шарикоподшипники; 11 - шайба; 12 - гайка; 13 - кришка; 14 - вал вентиля-тора; 15 - кронштейн опори вентилятора; 17 - стопорне кільце; 18 - сальник; 19 - опора вентилятора; 20 - шплінт; 21 - центровочний палець; 22 - манжета; 23 - стопорна шайба; 24 - ремені; 25 - направляюче кільце; 26 - лопатка; 27 — диск вентилятора.

Гідромуфта привода вентилятора

Гідромуфта призначена для передачі моменту, що крутить, від колінчатого валу до вентилятора і гасіння інерційних навантажень, що виникають при різкій зміні частоти обертання колінчатого валу. Гідромуфта встановлена в порожнині, утвореної корпусом підшипника і корпусом-кронштейном.

Момент, що крутить, на ведучу частину гідромуфти від колінчатого валу передається пасовою передачею через шків. Масло в гідромуфту підводиться через торцевий ущільнювач по свердліннях у корпусі-кронштейні і кришці. У картер масло зливається через патрубок і кришку блоку. Ведучий вал у зборі з кожухом, ведуче колесо, маточина і шків, з'єднані болтами, складають ведучу частину гідромуфти, що обертається в кулькових підшипниках. Ведене колесо в зборі з валом, на якому закріплена маточина привода вентилятора, складає відому частину гідромуфти, що обертається в кулькових підшипниках. Гідромуфта ущільнена гумовими манжетами. На внутрішніх тороїдальных поверхнях ведучого і веденого коліс відлиті радіальні лопатки. Міжлопаточний простір коліс утворить робочу порожнину гідромуфти. Передача

моменту, що крутить, з ведучого колеса гідромуфти на ведене колесо відбувається при заповненні робочої порожнини маслом. Частота обертання відомої частини залежить від кількості масла, що надходить у гідромуфту. Масло в гідромуфту надходить через вмикач гідромуфти.

1 - ведомий вал; 2 - ступиця приводу вентилятора; 3,6 - манжеты; 4,7,11,12 - шарикоподшипники; 5 - шків приводу генератора; 8 - масловідбивач; 9 - корпус-кронштейн гідромуфти; 10 - кожух; 13 - ведущий вал; 14 - пружина ущільнювача; 15 - ущільнювач ведучого вала гідромуфти; 16 - ущільнююче пружинне кільце; 17 - кришка корпуса-кронштейна; 18,20,24 - прокладки; 19 - ведомое колесо; 21 - корпус підшипника; 22 - ведущее колесо; 23 - ступица ведучого колеса; 25 - упорна втулка.