Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МГ 1.1.doc
Скачиваний:
733
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
22.84 Mб
Скачать

Вентиляція картера

Вентиляція картера запобігає можливість підвищення тиску в картері двигуна, перешкоджає старінню масла і корозії металу під дією газів, що відробили, проникаючих у картер. Вентиляція картера — відкрита, без відсмоктування газів. Картерні гази проходять через сапун, що відокремлює частки масла від газів, що витісняються.

1 — шланг відводу газів; 2 -кронштейн; 3 - ущільнююче кільце; 4 - зовнішня труба; 5 - внутрішня труба; 6 - стакан; 7 - блок целіндрів; 8 - маслозливний шланг.

Прилади контролю

Для контролю за станом і роботою системи змащення в машині встановлені покажчики температури і тиску масла, а також сигналізатори аварійного тиску масла і засміченості масляного фільтра.

У корпусі масляного фільтра встановлений датчик сигналізатора засміченості фільтроелементів, датчик манометра тиску і датчик сигналізації про неприпустиме зниження — менш 69 кПа (0,7 кгс/см2) тиску масла в головній магістралі.

Ступінь засміченості фільтроелементів можна визначити на прогрітому до експлуатаційних температур двигуні при частоті обертання 2600 о/хв. Світіння лампочки МАСЛЯНИЙ ФІЛЬТР, встановленої на щитку приладів механіка-водія, указує на необхідність заміни фільтроелементів.

Про неприпустиме падіння тиску масла в головній магістралі сигналізує світіння лампочки ТИСК МАСЛА на щитку приладів механіка-водія.

Перевірка рівня і заміна масла в двигуні

При перевірці рівня масла машина повинна знаходитися на горизонтальній площадці. Рівень масла перевіряти через 4 — 5 хв. після зупинки двигуна по мітках покажчика рівня масла. Рівень повинний бути між мітками В и Н на покажчику рівня (щупі). Якщо рівень масла доходить тільки до мітки Н або нижче неї, дозаправити масло до мітки В. Для дозаправлення масла від мітки Н до мітки В потрібно 3,5 л масла. Заміняти масло в двигуні після прогріву двигуна, поки масло не вистигло. Зливати масло з картеру двигуна за допомогою пристосування з ЗІН машини, що застосовується для зливу палива з паливних баків.

Для заміни масла:

— вивернути пробку в днищі машини під картером двигуна й встановити під цей отвір ємність для масла, що зливається;

–– через отвір у днищі відкрити маслозливну пробку в піддоні картеру двигуна і за допомогою пристосування злити масло в ємність;

–– відкрити кришки люків над відділенням силової установки;

–– відкрити зливальний краник і злити залишок масла з масляного теплообмі-нника в підставлену ємність, після чого закрити краник;

— закрити маслозливну пробку і пробку отвору в днищі корпусу;

— відкрити кришку маслозаливної горловини;

— встановити в маслозаливну горловину пристосування (патрубок) із ЗІН машини і залити свіже масло в картер двигуна до норми;

—закрити кришку маслозаливної горловини;

–– пустити двигун на 2—3 хв., після чого зупинити його;

— перевірити рівень масла через 4—5 хв. після зупинки двигуна і при необхідності дозаправити до норми, після чого закрити кришки над відділенням силової установки.