Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МГ 1.1.doc
Скачиваний:
732
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
22.84 Mб
Скачать

Кран обігрівачів

Для включення і вимикання обігрівачів від системи охолодження двигуна служить кран, розташований на внутрішній поверхні даху в задньої стінки відсіку ФВУ. Кран складається з корпуса, штока, рукоятки, клапана з ущільненнями і пружини.

Кран відкривається натисканням на рукоятку з переводом її в положення О, закривається — переводом рукоятки в положення.

Жалюзі і заслінки ежектора

Жалюзі служать для регулювання інтенсивності охолодження рідини й масла в радіаторах. Крім того, жалюзі і заслінки ежектора захищають агрегати силового відділення від попадання сторонніх предметів і від поразки їх кулями й осколками гранат. Жалюзі і заслінки закриті сітками.

Жалюзі, розташовані над радіаторами двигуна і КП, являють собою ґрати з рухливими і нерухомими броньовими планками, укріпленими в спеціальній рамці.

Заслінки ежектора розташовані над випускною частиною ежектора, являють собою ґрати з двома рухливими й однієї нерухомої броньовими планками в спеціальній рамці.

Привод керування жалюзі і заслінками ежектора забезпечує ручне керування в звичайних умовах експлуатації й автоматичне закривання жалюзі і заслінок ежектора при спрацьовуванні системи захисту.

Привод складається з рукоятки, двох тяг з перехідним містком, що відтягають пружин, містка і механізму відключення привода, що здійснює автомагическое закривання. При автоматичному закриванні жалюзі і заслінок ежектора наконечник і гільза механізму відключення роз'єднуються. Щоб з'єднати наконечник і гільзу механізму відключення, тобто привести привод керування в робочий стан, необхідно установити засувку у вертикальне положення і перевести рукоятку в положення ЗАКРИТО і потім у положення ВІДКРИТО, після чого засувка повинна бути переведена в горизонтальне положення.

Для послідовного відкривання спочатку заслінок ежектора, а потім жалюзі служить місток, що включає кронштейн, важелі і кулачок.

Поворотом рукоятки вправо нагору тяги і важелі, послідовно переміщаючи, впливають через тягу на важіль, що повертається і відкриває заслінки. При подальшому повороті рукоятки важіль, впливаючи на двуплечий важіль і тягу, відкриває жалюзі.

Робота системи охолодження

При роботі двигуна водяний насос подає охолоджуючу рідину в канал блоку-картера, звідки вона надходить у порожнині сорочок циліндрів і, прохолоджуючи них, надходить у голівки блоків, де прохолоджує стінки камер згоряння і гнізда форсунок. Далі через штуцера у верхній частині двигуна і трубопроводи охолоджуюча рідина надходить у обігрівачі, котел підігрівача й у радіатор. Радіатори прохолоджуються потоком повітря, що проходить через них, за рахунок розрідження, створюваного в коробі ежектора випускними газами, що минають через сопла.

Охолоджена рідина знову надходить у водяний насос. Пара, що зібралася в голівках блоків циліндрів відводиться пароповітряними трубками в розширювальний бачок.

При зупинці двигуна в момент відключення генератора спрацьовує реле коробки КР-65 і на електродвигун насосного вузлу підігрівача подається живлення. Насос підігрівача включається, забезпечуючи примусову циркуляцію охолоджуючої рідини по системі охолодження.

Виключати систему охолодження після зниження температури охолоджуючої рідини натисканням кнопки ВЫКЛ. ОХЛ. ДВИГАТ. на центральному щитку. Включення насосу підігрівача при непрацюючому двигуні можливо також включенням вимикача ОХЛАЖД. ДВИГАТ. на центральному щитку.

Якщо електродвигун насосу підігрівача був включений вимиканням ОХЛАЖД ДВИГАТ., то і виключати його необхідно цим же вимикачем.