Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МГ 1.1.doc
Скачиваний:
733
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
22.84 Mб
Скачать

Робота системи змащення й охолодження

Масляний насос подає масло в магістраль тільки при включеній (для руху вперед) передачі в коробці передач і не подає масло при включенні передачі заднього ходу, а також при нейтральному положенні важеля КП. Подача насосу збільшується при збільшенні частоти обертання колінчатого валу двигуна і при включенні вищих передач у коробці передач.

Масляний насос засмоктує масло через маслоприймач із сітчастим фільтром, встановлений всередині масляного бачка. Масло з внутрішньої секції насосу подається до радіаторів.

З правого радіатора масло надходить по шлангах у штуцер на припливі картера РК і через нього — у картер на обертові шестірні добору потужності на водометний рушій, змазуючи їхні зубчаті вінці і підшипники валу добору потужності і ведучого валу РК. З лівого радіатора по шлангах масло надходить у картер механізму включення приводу на водометний рушій і через підшипник — у картер РК. При цьому розбризкуванням змазуються деталі механізму включення водометного рушія.

Зовнішня секція насосу подає масло в задню кришку підшипника заднього проміжного валу. З кришки масло під тиском надходить через центральний отвір заднього проміжного валу в порожнині правої і лівої коробок сателітів міжосьового диференціалу, змазуючи опорні поверхні і зуби сателітів і напівосьових шестерень.

З картера РК масло зливається в масляний бачок.

Система змащення РК має наступні особливості. Якщо насос не засмоктує масло, у системі змащення немає тиску. При цьому сигнальна лампа на щитку приладів горить. Як тільки насос починає засмоктувати і подавати масло в систему змащення, створюється тиск, і сигнальна лампа гасне.

При русі машини на поворотах, на крутих підйомах, кренах відбувається зниження тиску масло в системі. При цьому сигнальна лампа мигає або горить.

При малій частоті обертання насосу (на початку руху після стоянки, при русі на зниженій частоті обертання колінчатого валу двигуна, на малих швидкостях і на плаву) також можливе миготіння сигнальної лампи. При русі заднім ходом сигнальна лампа горить.

Ііі. Приводи керування роздавальною коробкою

1 - ричаг вмикання передних мостів і блокування диференціала; 2 - ричаг перемикання передач раздавальної коровки; 3 - ричаг вмикання лебідки; 4 - гребінка кронштейна ричагів керування роздавальною коробкою; 5 - кронштейн ричага вмикання лебідки; 6 - вертикальний валик; 7 - валик блокування диференціала; 8 - стопорна гайка, 9 - валик приводу вмикання передніх мостів і блокуваня диференціала; 10 - передня тяга приводу вмикання лебідки; 11 - передня тяга перемикання передач роздавальної коробки; 12,24,27 - тяги вмикання передніх мостів; 13,20,23 - ричаги; 14 - проміжної тяги вмиканя лебідки; 15 - проміжна тяга перемикання передач роздавальної коробки; 16 - шток вмикання первого моста; 17 - задня тяга приводу вмиканя лебідки; 18 - шток вмиканя лебідки; 19 - шток вмиканя другого моста; 21 - шток перемиканя передач; 22 - задня тяга перемиканя передач роздавальної коробки; 25 - тяга вмиканя блокуваня диференціала; 26 - валик приводу вмиканя другого моста і блокуваня диференціалу.

1 - ричаг блокування валика; 2 - блокувальний валик; 3 - лівий кронштейн валика; 4 - передня тяга; 5 - кришка роздавальної коробки; 6 - ричаг-качалка; 7 - поперечина корпусу; 8 - вилка; 9 - контргайка; 10 - задняя тяга; 11 - болт; 12 - ричаг; 13 - правий кронштейн велика; 14 - пружина стопора; 15 - стопор фіксатора; 16 - шарик-фиксатор; 17 - шток перемикання передач; 18 - палець блокувального валика; 19 - відтяжна пружина;20 - скоба відтяжної пружини; 11 - регулювальна шайба; А — зазор між блокувальним валиком і стопором фиксатора.

Привод включення передніх мостів і блокування міжосьового диференціала.

Включати і виключати передні мости з блокуванням диференціала можна як на стоянці, так і при русі машини.

Включення передніх мостів одночасно з блокуванням міжосьового диференціала здійснюється важелем, встановленим на поперечному валику між сидіннями командира і механіка-водія, через поперечні валики, дві вертикальні тяги, двоплечі перехідні важелі і тяги. Тяги з'єднані зі штоками механізмів включення першого і другого мостів. Тяга з'єднана з важелем, закріпленим на валику блокування диференціала. На задньому кінці тяги приварена шайба, що упирається у важіль при вимиканні блокування. Між важелем і гайкою хвостовика тяги встановлена натискна пружина.

Двом фіксованим на гребінці кронштейна положенням (включеного і виключеному) важеля відповідають два фіксованих положення кожного зі штоків механізмів включення першого і другого мостів і валика блокування диференціала.

Для включення передніх мостів і блокування міжосьового диференціала:

— натиснути на собачку важеля і вивести засувку важеля з паза на гребінці кронштейна;

— опустити собачку важеля і перемістити важіль уперед до заскакування засувки в паз на гребінці кронштейна, що відповідає фіксованому положенню включених передніх мостів.

При переміщенні важеля зусилля через деталі приводу передається на штоки механізмів включення першого і другого мостів. Переміщаючи, штоки включають або виключають передні мости. Включення обох мостів відбувається одночасно.

З включенням передніх мостів зусилля від важеля також передається на важіль. При цьому натискна пружина тяги стискується гайкою, повертаючи важіль і шток блокування. Муфта включення блокування диференціалу, зв'язана через вилку зі штоком, переміщається по шліцах корпусу диференціала і з'єднує його з зубчатим вінцем маточини ведучого барабана фрикціону і блокує міжосьовий диференціал.

Привод переключення передач роздавальної коробки

Попередження. Переключати передачі в роздавальній коробці можна тільки на нерухомій машині і тільки при вижатому зчепленні.

При цьому включати понижуючу передачу в роздавальній коробці можна, лише попередньо включивши передні мости. Розташування пазів на гребінці кронштейна підібрано таким чином, що якщо важіль включення передніх мостів буде знаходитися в положенні, що відповідає виключеним переднім мостам, те його засувка буде перешкоджати важелеві переключення передач зайняти положення включеної понижуючої передачі.

Переключення передач у роздавальній коробці здійснюється з місця механіка-водія важелем, встановленим на поперечному валику між сидіннями командира і механіка-водія через тяги і важелі.

При переміщенні важеля зусилля через деталі приводу передається на шток переключення передач і переміщає його, включаючи або виключаючи підвищувальну або понижуючу передачу або встановлюючи нейтраль у роздавальній коробці. Кожному з трьох фіксованих положень штока відповідає фіксоване положення важеля на гребінці кронштейна, коли засувка важеля знаходиться в пазу гребінки.

Для включення понижуючої передачі:

— включити передні мости;

— виключити зчеплення;

— натиснути на собачку важеля і вивести засувку важеля з паза на гребінці кронштейна;

— перевести важіль з нейтрального положення вперед і, опустивши собачку важеля, продовжити його переміщення до фіксації засувки в пазу на гребінці кронштейна.

Для вимикання понижуючої передачі:

— виключити зчеплення;

— натиснути на собачку важеля, вивести засувку важеля з паза на гребінці кронштейна і перевести важіль у нейтральне положення;

— виключити передні мости.

Для включення підвищувальної передачі:

— виключити зчеплення;

— натиснути на собачку важеля і вивести засувку важеля з паза на гребінці кронштейна;

— перевести важіль з нейтрального положення назад і, опустивши собачку важеля, продовжити його переміщення до фіксації засувки в пазу на гребінці кронштейна.

Блокувальний механізм

Блокувальний механізм служить для запобігання мимовільного переміщення штока переключення, а отже, і самовимикання передач.

У кришці РК установлений стопор фіксатора, що пружиною притиснутий до кульки-фіксатора, що сидить у лунці штока. Зазор між блокувальним валиком і стопором фіксатора складає 0,15—0,5 мм і підібраний так, що не дозволяє стопору піднятися при включеній передачі і тим самим не дає можливості кульці-фіксаторові вийти з лунки штока. При цьому шток виявляється заблокованим у включеному положенні.

Для вимикання блокування необхідно вичавити педаль зчеплення. При цьому важіль приводу поверне блокувальний валик так, що його лиска встане над стопором фіксатора.

У цьому положенні зазор, що утворився, між блокувальним валиком і стопором фіксатора дозволяє стопору фіксатора піднятися і звільнити кульку-фіксатор штока, створюючи можливість переміщення штока і переключення передачі в РК. Після переключення передачі і включення зчеплення блокувальний валик повернеться і заблокує кульку-фіксатор у лунці штока, крім можливості самовимикання передачі.

Привод включення добору потужності на лебідку

Привод включення добору потужності на лебідку здійснюється важелем, закріпленим на кронштейні поперечки праворуч від сидіння механіка-водія, тягами, важелем і вертикальним валиком. Привод приєднаний до штока включення добору потужності на лебідку, встановленому у верхній кришці роздавальної коробки.

Важіль має два положення: включене (переднє) і виключене (заднє), що фіксуються засувкою важеля у відповідних пазах на гребінці кронштейна.

При включенні добору потужності на лебідку зусилля від переміщення важеля передається через деталі приводу на шток і далі на вилку і зв'язану з нею муфту. Переміщаючи, муфта входить у зачеплення з зубчатим вінцем валу приводу на лебідку, і момент двигуна, що крутить, передається на барабан лебідки.

При вимиканні муфта виходить із зачеплення, і передача моменту припиняється.