Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МГ 1.1.doc
Скачиваний:
733
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
22.84 Mб
Скачать

Гальмівні механізми

Деталі гальма змонтовані на кронштейні. Гальмові колодки притискаються пружинами до опорного пальця. Нижні кінці колодок пружиною притискаються до регулювального механізму, що складається з корпуса, у який вкручений регулювальний гвинт із зіркою і опорною втулкою . До опорного пальця кріпиться колісний циліндр. Поршні колісного циліндра штовхачами з'єднані з колодками. Ущільнення кожного поршня здійснюється двома кільцями.

Усі вісім гальмових механізмів зібрані з однакових деталей. Гальмові механізми правих коліс відрізняються від гальмових механізмів лівих коліс розташуванням гальмівних колодок.

Задні колодки гальмівних механізмів мають накладки більшої довжини. Тому без зміни положення колодок не можна переставляти гальмові механізми з коліс однієї сторони машини на колеса іншої сторони .

1,5,9 — стяжні пружини; 2 — поршні циліндру; 3 — опорний палець; 4 — колісний циліндр; 6 — задня колодка; 7 — кронштейн; 8 — реголювальний гвинт; 10— опорна втулка; 11 — корпус регулювального механізму; 12 — передня колодка; 13 — штовхач.

Робота гальмівного механізму.

При гальмуванні під дією тиску рідини поршні розсовуються убік колодок. Штовхачі діючи на колодки притискають їх до гальмового барабана і гальмують його обертання.

Для контролю за станом гальмового механізму, його регулювання і прокачування гідравлічного гальмового приводу в кришці є лючок, що закривається кришкою з гумовою прокладкою.

Привод робочої гальмівної системи.

На машині застосований гідравлічний гальмівний привод із пневматичним підсилювачем, Привод двоконтурний.

Від лівого головного циліндра приводяться в дію гальмові механізми перших і третіх коліс машини (контур I), від правого — других і четвертих коліс (контур II).

При виході з ладу одного з контурів на щитку приладів загоряється сигнальна лампа „ГАЛЬМА”. Другий контур при цьому забезпечує працездатність системи, але з меншою ефективністю гальмування.

Пневматичне обладнання привода підключене до повітряного балона пневматичного обладнання машини через клапан обмеження падіння тиску.

1,5,9 — стяжні пружини; 2 — поршні циліндру; 3 — опорний палець; 4 — колісний циліндр; 6 — задня колодка; 7 — кронштейн; 8 — реголювальний гвинт; 10— опорна втулка; 11 — корпус регулювального механізму; 12 — передня колодка; 13 — штовхач.

Головні циліндри закріплені на кронштейні гальмівної педалі. На кожному з головних циліндрів кріпиться пнемо підсилювач.

У верхній частині корпуса головного циліндра є порожнина для гальмівної рідини, закрита зверху кришкою, у якій установлена пробка з фільтром.

Фільтр служить для захисту порожнин циліндра від попадання механічних домішок при заливанні гальмівної рідини. Пробка закривається пластмасовою кришкою з ущільнювальним кільцем.

Для підтримки в головному циліндрі атмосферного тиску в кришці є отвір. Порожнина корпуса з’єднана з циліндром через два отвори: пропускне б і компенсаційне а. Усередині циліндра переміщається поршень, у голівці якого зроблене шість наскрізних отворів, що прикриваються гумовою манжетою. Між голівкою поршня і манжетою встановлена плоска шайба. Манжета притискається до поршня пружиною впускного клапана. У тарілці

1 — корпус циліндру; 2,3 — прокладки; 4 — ущільнююче кільце; 5—кришка; 6 — пробка з фільтром; 7 — кришка корпусу; 8 — поршень циліндру; 9,22 — ущільнюючі манжети; 10 — штовхач поршня підсилювача; 11 — пружина; 12,15 — войлочне ущільненя; 13 — корпус підсилювача; 14,18 — гумові ущільнюючі кольцья; 16 — штовхач поршня підсилювача; 17 — поршень підсилювача; 19 — стопорне кільце; 20 — шайба; 21 — фільтр; 23 — шайба; 24 — зворотня пружина; 25 — пружина клапану; 26 — впускний клапан; 27 — випускний клапан; 28 — гидравлічний вмикач стоп-сигналу; а — компенсаційний отвір; б —перепускний отвір; в — отвір в поршні.

впускного клапана змонтований випускний клапан із пружиною. Обидва клапани перекривають вихідний отвір, що з'єднує циліндр із порожниною відводу рідини в колісні циліндри.

У поршні є направляючий фланець з гумовою ущільнювальною манжетою. Для утримання поршня в циліндрі служить завзята шайба, закріплена в циліндрі стопорним кільцем.

У корпусі пнемо підсилювача переміщається поршень підсилювача, пов'язаний штовхач з поршнем головного циліндра, а штовхач — з педаллю. Поршень підсилювача ущільнюється двома гумовими ущільнювачами. Для очищення повітря, що надходить у за поршневий простір підсилювача при розгальмовуванні, служить фільтр.

Гальмівний кран - призначений для керування подачею повітря в пнемо підсилювачі робочої гальмівної системи.

Працює гальмівний кран у такий спосіб. При натисканні на гальмову педаль зусилля через тягу і вилку передається на важіль гальмового крана і далі через п'яту на склянку і пружину. Шайба, що замикає пружину, давить на сідло випускного клапана і змушує сідло переміщатися, прогинаючи діафрагму. При цьому випускний клапан, закриваючи канал сідла, роз'єднує пнемо підсилювач і випускну порожнину гальмового крана, що з’єднується з атмосферою. При подальшому переміщенні сідла впускний клапан, що сидить на одному стержні з випускним клапаном, відходить від свого сідла і пропускає стиснене повітря в порожнину під діафрагму і далі до пнемо підсилювача;

Величина тиску стиснутого повітря, а виходить, і величина гальмового зусилля, наданого через пнемо підсилювач до гальмових механізмів коліс, залежать від зусилля, прикладеного механіком-водієм до гальмівної педалі.

Повітря, надходячи під діафрагму гальмового крана, робить протидію переміщенню сідла випускного клапана і діафрагми. У той момент, коли величина цієї протидії почне перевершувати силу, передану на стакан важелем, діафрагма прогнеться в зворотню сторону і, надавлюючи сідлом на шайбу пружини, що врівноважує, стисне пружину. При цьому впускний клапан закриється, перекривши доступ стиснутого повітря в пнемо підсилювача. Таким чином, відбувається автоматичне регулювання величини тиску стиснутого повітря, подаваного гальмовим краном до пнемо підсилювача, у залежності від зусилля натискання на гальмову педаль.

Таке регулювання називається « дією, що стежить» за роботою гальмівного крана. При розгальмовуванні гальмівний кран також регулює випуск повітря з пнемо підсилювачів в атмосферу. При відпущеній педалі важіль звільняє пружину діафрагма із сідлом переміщаються у своє первісне положення. Впускний клапан закривається; випускний клапан, що відкрився, дозволяє стисненому повітрю через отвір у сідлі і випускний отвір у корпусі крана вийти з пнемо підсилювачів назовні (в атмосферу). Поршні головного циліндра повертаються у вихідне положення. При цьому гальмові механізми коліс розгальмовуються.

1 — реголювальний гвинт; 2 — стопорне кільце; 3 — шайба діафрагми; 4 — зворотня пружина диафрагми; 5 — кришка; 6 — реголювальна прокладка; 7 — сідло впускного клапану; 8 — ущільнююча прокладка; 9 — пробка; 10 — впускний клапан; 11 — зворотня пружина клапану; 12 — випускний клапан; 13 — гайка; 14 — сідло випускного клапану; 15 — діафрагма; 16 — шайба урівнюючої пружини; 17 — урівнююча пружина; 18 — корпус крана; 19 — стакан; 20 — пятка; 21 — ричаг; а — отвір для випуску повітря з пневмопідсилювача; б — отвір поданя повітря в пненмопідсилювач.

Зрівнювач гальмового привода служить для вирівнювання тиску в обох контурах при гальмуванні, а також для сигналізації про несправності гідравлічного приводу одного з контурів.

Керування тиском відбувається за рахунок переміщення поршня в корпусі зрівнювача під дією різниці тисків рідини в контурах, що виникає в гідроприводі через неможливість абсолютно точно відрегулювати рівномірні зазори між гальмовими барабанами і колодками гальмових механізмів, між штовхальниками і поршнями головних циліндрів.При порушенні герметичності одного з контурів відбувається витікання робочої рідини з контуру з падінням у ньому тиску. При цьому поршень переміщається убік ушкодженого контуру, замикаючи через кульку контакти вмикача сигнальної лампи ГАЛЬМА на щитку приладів.

1 — кришка корпусу; 2 — корпус; 3 — датчик аварійної сигналізації; 4 — шарик; 5 — ущільнювальне кільце; 6 — поршень; 7 — пружина.