Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МГ 1.1.doc
Скачиваний:
733
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
22.84 Mб
Скачать

Броньованьований корпус бтр-80.

1 -пластинки для маркування машинни; 2-кришка люку лебідки; 3-кришка оглядового люку командира; 4,6,11,13,35,38-амбразура для стрільби з автоматів; 5-кришка люку командира; 7- копір обводу приладу ТКН-3; 8,40- амбразура для стрільби з кулеметів; 9-копір обводу корми; 10,39-гнізда приладів ТНП-165А; 12,34-верхні створки дверей бокових люків; 14,33-кришки лючків для стрільби з автоматів; 15,37-гнізда приладів ТНПО-115; 16,31-кришки верхніх люків бойового віділення; 17-гніздо антеного вводу; 18-кришка ніши для АКБ; 19-ковпак повітре забірника двигуна при роботі на плаву; 20-кришка надмоторного люку; 21-кришки повітре притоків; 22,27-кришки люків над агрегатом охолодження; 23,26-кришки заправних горловин паливних баків; 24-пластинка для маркування корпусу; 25-кришки повітре відводу; 28-замки кришок; 29-кришка люку ФВУ; 30-ковпак повітре забірника ФВУ; 32-опора для кріплення каністр; 36-кришка люку доступу чалочними засобами до роздаточної коробки; 41,42-поручні; 43-кришка люку механіка водія; 44-кришка оглядового люку механіка водія; 45-; 46- кришка люкуголовних целіндрів гідроприводу робочої гальмівної системи.

1-отвір для зливу охолоджуючої рідини з переднього підігрівача; 2-пробка отвору для зливу мастила з другого моста; 3,15,16- отвір для зливу води з задніх підігрівачів; 4-пробки отворів для зливу мастила з РК; 5- пробки отворів для зливу мастила з КП; 6-кришка лючка для доступу до гайок кріплення кард.валу приводу четвертого моста; 7- отвір для зливу води з котла передпускового підігрівача; 8- пробки отворів для зливу мастила з четвертого моста; 9-вхідний отвір водометного рушія; 10-пробки отворів для зливу палива з баків; 11,18-отвір для зливу води з корпусу; 12-отвір для зливу води з теплообміника; 13- пробки отворів для зливу мастила з картера двигуна; 14- пробки отворів для зливу мастила з третього моста; 17- пробка отворів для зливу мастила з першого моста

Броньовий корпус служить для розміщення бойового розрахунку, озброєння, боєприпасів, агрегатів і механізмів машини, для захисту їх від поразки вогнем стрілецької зброї, а також від впливу світлового випромінювання, ударної хвилі і проникаючої радіації ядерного вибуху, від пилоподібних радіоактивних речовин, наведеної радіації, отруйних речовин і бактеріальних засобів.

Корпус є кістяком, що з'єднує в єдине ціле всі агрегати і механізми машини, сприймає навантаження, що виникають при русі, подоланні перешкод і стрілянині, забезпечує машині необхідний запас плавучості. Корпус зварений зі сталевих броньових листів.

Він складається з носової частини, бортів, кормової частини, даху, днища, перегородки відділення силової установки і підлог відділень.

Люки і двері корпуса люки командира і механіка-водія

Прорізи люків закриваються кришками, встановленими в петлях, крізь які проходять торсіони.

Торсіон одним кінцем закріплений у сухарі, привареному до корпуса. Інший кінець торсіона закріплений у сухарі, розташованому в поглибленні петлі кришки люка.

Для закриття і відкриття кришки зовні машини необхідно повернути вісь спеціальним Г-подібним ключем квадратного перетину 10 мм із ЗІН машини.

Для забезпечення герметичності прилягання кришки люка по всьому її периметрі встановлений ущільнювач.

Щільне прилягання ущільнювача до краю прорізу люка забезпечується регулюванням положення болта. Для збільшення зусилля прилягання вивернути болт із притискної планки на необхідну величину і затягти контргайку болта.

З метою запобігання можливості випадкової стрілянини з кулеметів БПУ, а також пуску димових гранат із системи 902В при відкритих люках на даху в прорізів люків установлені кінцеві вимикачі, що виключають електроживлення баштової кулеметної установки, якщо хоча б один з верхніх люків корпуса відкритий.

Для підвищення зручності командира у випадку перебування його в люку стоючи у задньої крайки прорізу люка встановлене м'яке огородження.

За допомогою кронштейнів воно встановлено в подовжніх пазах опор, приварених на даху корпуса, і закріплено гайками. При необхідності огородження може бути зрушене з прорізу люка назад і закріплено гайками. Для відкриття кришки зсередини машини:

— повернути рукоятку вниз, а потім на 90° проти ходу годинникової стрілки навколо осі замка; при цьому виступи на фіксаторі фіксуються в западинах втулки;

— відкрити кришку.

У відкритому положенні кришка автоматично фіксується за допомогою упору, що притискається роликом із пружиною до штиря.

Для закриття кришки зсередини машини:

— віджати упор нагору; при цьому кришка під дією торсіона і власної маси повернеться в петлях і установиться з деяким зазором від даху;

— закрити кришку за рукоятку;

— повернути рукоятку на 90° (до щиглика фіксатора);

— піджати рукоятку до даху корпуса.