Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МГ 1.1.doc
Скачиваний:
732
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
22.84 Mб
Скачать

Агрегат керування машиною на плаву

Рульовий агрегат встановлений за водометним рушієм у ніші кормової частини корпусу і складається з кожуха, на якому в кульових пластмасових опорах встановлені рулі керування на плаву і заслінки заднього ходу.

Агригат рерування машиною на плаву

1 — кожух; 2,14 — заслінки; 38 — кульові опори; 4,13 — повідки заслінок; 5,18 — ричаги заслінок; 6 — пружина; 7,11 — тяги заслінок; 9,10 — рули керування на плаву; 15 — водило; 16 — ричаги; 17 — упор; 18 — втулка.

На рулях закріплені важелі, що з'єднані з водилом. Водило за допомогою регульованих по довжині тяг з'єднано з важелями, що можуть обертатися на осях заслінок.

Важелі мають виступи, що упираються у відповідні виступи повідців. Повідці закріплені нерухомо на осях заслінок. Пружини притискають заслінки до упорів.

Привод до агрегату керування машиною на плаву

Привод до рулів, і до заслінок рульового агрегату керування машиною на плаву здійснюється від заднього правого важеля рульового привода керованих коліс.

Привод складається з тяг, переднього валика, заднього валика, ричага і ричагів - качалок.. Валики з важелями встановлені в кульових опорах, укріплених на кронштейнах і бонках, приварених до корпусу машини.

Верхній кінець заднього валика проходить через кульову опору й ущільнюється в ній прокладкою і кільцем, що запобігають попаданню води в корпус.

Робота агрегату керування машиною на плаву

Для зміни напряму руху машини, що пливе вперед, необхідно, як і на суші, повернути рульове колесо убік необхідного напрямку руху. При обертанні рульового колеса зусилля через важелі і тяги приводу передається на водило, що через важелі поверне рулі керування на плаву. Рулі, повертаючи, будуть відхиляти струмінь води, що викидається водометним рушієм. Реактивна сила струменя води, впливаючи на кормову частину машини, змінить напрямок руху машини убік повороту рульового колеса.

При русі машини на плаву заднім ходом (заслінка водометного рушія закрита) для зміни напряму руху необхідно повертати рульове колесо так само, як і на суші. Одночасно з поворотом рулів водило через тяги поверне важелі, що обертаються на осях заслінок. При цьому важіль своїм виступом натисне на виступ повідця, що поверне заслінку, перекриваючи канал заднього ходу. Інша заслінка залишиться притиснутою пружиною до упору, тому що при повороті важеля його виступ відійде від виступу на повідці. Струмінь води, що викидається водометним рушієм, направиться в не перекритий канал заднього ходу і створить реактивну силу, що повертає машину на задньому ходу.

Висновок: Рульовий привод надійно передає зусилля від рульового механізму до керованих коліс і агрегату керування машиною на плаву , простий за будовою і надійний в експлуатації.

Гідравлічний підсилювач рульового керування.

Гідравлічний підсилювач призначений - для зменшення зусилля на рульовому колесі при керуванні машиною і підвищення безпеки руху, дозволяючи зберегти керованість машиною у випадку руйнування одного з керованих коліс.

Гідро підсилювач підключений до гідросистем машини і складається з клапану керування гідро підсилювача, гідро циліндрів і трубопроводів.

ТЕХНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА

Тип

гідравлічний(приєднаний до гідросистеми машини)

Кількість мастила в гідро системі машини. л

5

Марка мастила

масло „Р” (всесезоне)

ЗАГАЛЬНА БУДОВА

  1. Клапан керування гідро підсилювачем (встановлений на передні поздовжні тязі):

  • корпус з кришкою;

  • золотник;

  • 2-а штуцери відводу мастила;

  • штуцер підводу мастила;

  • болт (з опорною шайбою, фланцем з гайкою);

  • 2-а сальники.

  1. 2-а гідро циліндри (встановлені і кріпляться наконечниками до кронштейнів корпусу а наконечником штока до ричагів передніх кронштейнів маятникового типу):

  • корпус з штуцерами;

  • шток з наконечником;

  • поршень (з ущільнювальними кільцями);

  • головка (з гайкою, кільцем, стопорним болтом і ущільнювальними кільцями);

  • наконечник.

  1. Трубопроводи;

Клапан керування гідро підсилювачем - руля золотникового типу встановлений у передній подовжній тязі.

Гідро циліндри - підсилювача встановлені в передній частині корпусу машини. Поворот керованих коліс обмежується упорами поршнів у кришки гідро циліндрів.

При прямолінійному русі машини золотник займає середнє положення в корпусі. Рідина, що нагнітається гідронасосом, надходить одночасно в усі порожнини гідро циліндрів і зливається в бачок.

1 — наконечник штока; 1 — контргайка; 3 — гайка головки; 4 — стопорний гвинт; 5 — ущільнююче кільце; 6 — кільце; 7,12 — штуцера; 8 — головка; 9 — шток; 10 — корпус; 11 — поршень; 13 — наконечник.