Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МГ 1.1.doc
Скачиваний:
733
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
22.84 Mб
Скачать

Турбокомпресори

Турбокомпресори призначені для збільшення масового заряду повітря в циліндрах двигуна за рахунок використання енергії газів, що відробили.

Турбокомпресори встановлені безпосередньо на випускних колекторах по одному на кожен ряд циліндрів.

З випускних колекторів випускні гази надходять на колесо турбіни, змушуючи його обертатися, а потім через систему випуску викидаються в атмосферу.

Змащення підшипника — циркуляційне під тиском від загальної системи змащення двигуна. Підведення масла до турбокомпресору здійснюється через металеві трубопроводи з внутрішнім діаметром 8 мм, що приєднуються до перехідника. Зливати масло з турбокомпресору в картер маховика двигуна через отвір у корпусі підшипників і сполучні патрубки.

Обертаючий момент із колеса турбіни через вал передається на колесо компресора, що нагнітає очищене у фільтрі повітря у впускні трубопроводи і далі в

циліндри двигуна.

1 – мастило відкидаючий екран; 2 – фіксатор; 3,6,13 – прокладки; 4,10 – ущільнююче кільце;

5 – перехідник; 7 – екран; 8 – кришка ущільнювача; 9 – корпус турбіни; 10 – ротор;

11 – втулка-кільцетримач; 12 – випускний колектор; 15 – корпус підшипників; 16 – екран корпусу компресора; 17 – вставка дифузора; 18 – корпус компресора; 19 –підшипнек; 20 – масло відбивач; 21 – колесо комресора; 22 – гайка кріплення колеса компресора.

Впускні трубопроводи

Впускні трубопроводи відлиті з алюмінієвого сплаву і кріпляться на бічних поверхнях голівок циліндрів з боку розвалу за допомогою болтів і сталевих ввертишів через ущільнювальні паронітові прокладки.

Впускні трубопроводи обох рядів циліндрів з'єднані патрубками з впускними каналами голівок циліндрів.Впускні трубопроводи лівої і правої половин блоку з'єднані між собою об'єднавчим патрубком. Патрубок кріпиться до фланців трубопроводів шпильками. Стик фланців ущільнюється гумовою прокладкою товщиною 4 мм.

1,4 – правий і лівий випускні трубопроводи; 2 – об’єднуючий патрубок; 3 – шпильки; 5 – гумова прокладка.

Пристрій для випуску газів, що відробили

Пристрій складається з двох колекторів, двох приймалень труб із гнучкими металорукавами і двох глушителів, на випускні патрубки яких встановлені ежектори пиловидалення. На виході газів, що відробили, з ежекторів пиловидалення встановлені ежектори для охолодження зовнішнього і внутрішнього кожухів глушителів і зниження температури газів.

Прийомні труби складаються з гнучкого металорукаву, патрубків із фланцями і термоізоляції. Гнучкі металорукави компенсують коливання двигуна і температурні деформації деталей.

Глушителі закріплені зовні на опорах драбинами і з'єднані бічними патрубками (правими і лівим) із прийомними трубами.

Глушителі працюють за принципом перетворення звукової енергії в теплову, що здійснюється установкою на шляху газів перфорованих труб, в отворах яких потік газів дробиться, і послідовно розташованих акустичних камер, де пульсації газів загасають.

1 – боковий патрубок; 2 – накидний фланець; 3 – прокладка; 4,13 – листи корпусу; 5 – отримуюча труба; 6 – термоізоляція; 7,8 – хомути; 9 – внутрішній кожух; 10 – опора; 11,14 – стримянки; 12 – азбестова пркладка; 15 – захистна огорожа; 16 – паранітова пркладка; 17 – болт; 18 – ежектор охолодження кожухів; 19 – огорожа ежектора; 20 – ежектор пиловидалення; 21 – глушник; 22 – турбокомпресор; 23 – колектор.