Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МГ 1.1.doc
Скачиваний:
733
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
22.84 Mб
Скачать

Торсіонниі вали

Торсіонні вали є -пружними елементами підвіски. Вони являють собою довгі сталеві стрижні циліндричної форми з малою і великою шлицьованими голівками і розміщаються поперек машини над днищем.

Одною голівкою торсіонний вал входить у шлицьовий отвір труби балансира, а іншої — у шлицьову втулку кронштейна підвіски, привареного до протилежного борту корпуса машини.

Щоб охоронити торсіонний вал від корозії і можливих механічних ушкоджень робочих поверхонь, стрижень його після ґрунтовки і фарбування обгорнуть подвійним шаром прогумованої ізоляційної стрічки і покритий зверху бакелітовим лаком.

Торсіонний вал утримується від подовжнього зсуву в трубі балансира й у кронштейні підвіски кришками і болтами, що ввертаються в різьбові отвори на торцях торсіонних валів. Отвір у великій голівці використовується також для витягу торсіонного валу з кронштейна підвіски і труби балансира. Торсіонні вали правих і лівих опорних катків на торцях голівок маркіруються відповідно Пр і Лев.

Невзаємозамінність торсіонних валів правого і лівого бортів машини викликана тим, що при роботі вони мають різний напрямок закручування і при виготовленні піддаються попередньому упрочнючому закручуванню в гому ж напрямку.

Балансир і кронштейни підвіски

Балансир виконаний зі сталі. Стрижень, труба балансира, а також вісь катка — пустотілі. Отвір у стрижні балансира закрито пробкою. Усередині труби балансира маються шліци для з'єднання з торсіонним валом. Труба балансира встановлена на двох втулках, запресованих в отвори кронштейна підвіски.

При наїзді машини на перешкоду балансир повертається і закручує торсіонний вал, унаслідок чого поштовхи й удари, сприймані корпусом машини, зм'якшуються. Для виключення вигину балансира у випадку сильних бічних ударів катків об перешкоди на обох бортах біля передніх катків приварені обмежувачі.

Балансири мають площадки для упору. До перших, других і шостих балансирів приварено по два вушка для з'єднання з гідравлічними амортизаторами.

Кронштейн підвіски приварений до бортового листа і днища мащини. У внутрішній порожнині кронштейна маються два розточення для запресовування втулок і щліци для малої голівки торсіонного валу. З зовнішньої сторони в кронштейні підвіски мається виточення, у яку встановлюються гумові манжети, що охороняють втулку від забруднення. Для змащення втулок у кронштейнах підвіски на борті машини маються отвори, що закриваються пробками.

а - варіант конструкції балансира на машинах попередніх випусків; б - сучасна конструкція обмежувача бандажу; 1 - шарикопідшипник; 2 - гайка кріпленя катка; 3 - вісь катка; 4 - штифт; 5 - пробка заправного отвору; 6,15 - прокладки; 7 - кришка; 8,23 – гумові кільця; 9 - диск катка; 10 - обод; 11 - гумова шина; 12 - балансир; 13 - болт; 14 - кришка торсиону з ущільненнями; 16 - вісь балансира; 17 - регулювальні прокладки; 18 - кришка лабиринта; 19,30 - самопідтескні манжети; 20 - пробка змащувального отвору втулок осей балансира; 21 - трубка підводу мастила; 22 - втулка осі балансира; 23 - торсіоний вал; 24 - пробка контрольного отвору; 25 - мала втулка осі балансира; 26 - ущільнююче кольце; 27 - кронштейн підвіски; 29 - деревянна заглушка; 31 - обойма лабиринта; 32 - задняя кришка; 33 - болт кріпленя кри-шки; 34 - ступиця катка; 35 - роликопідшипник; 36 - розпірна втулка; 37 - упор; 38 - направляючий болт-обмежувач; 39 - контргайка; 40 - обмежувач бандажу; 41 - направляюча; 42 - звототня частина бандажу.