Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МГ 1.1.doc
Скачиваний:
733
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
22.84 Mб
Скачать

Люк механіка-водія

Люк механіка-водія - розташований у передній частині корпусу і призначений для входу і виходу механіка-водія і для спостереження за місцевістю при водінні машини по-похідному.

З метою герметизації люка по периметру прорізу приклеєне ущільнювальне кільце, на яке спирається кришка люка, і встановлений додатковий запірний пристрій, що складається з важеля, що повертається щодо нерухомого кронштейна, і тяги, що при закриванні кришки люка вводиться в паз скоби привареної до кришки люка. Для запобігання від забитих місць об крайку люка передбачене гумове обрамлення.

Для відкривання і закривання кришки люка, а також для фіксації її у відкритому або закритому положенні прзначений ексцентриковий замок, встановлений у стакані. Стакан кріпиться болтами на горизонтальній частині даху праворуч від люка.

На верхньому кінці валика закріплений кронштейн, до якого приварена кришка люка. Кронштейн має зовнішній стопор для фіксації кришки люка у відкритому положенні. На нижньому кінці валика укріплений важіль з ексцентриками.

На стакані встановлений обмежувач ходу важеля і стопор для фіксації важеля при закритому люку.

Для підйому й опускання кришки люка необхідно відтягнути важіль і перемістити його у вертикальній площині до упору в обмежувач, для відкривання кришки - повернути важіль в горизонтальній площині, при цьому кришка люка відводиться вправо до упору. Для стопоріння кришки повернути важіль вниз і зафіксувати в отворі.

Люк десантника у відділенні керування

Люк розташований у даху корпуса за люком механіка-водія - призначений для входу і виходу десантника і для спостереження за місцевістю в похідному положенні (при відкритій кришці люка).

Герметизація люка по периметру забезпечується гумовим ущільненням, а щільне прилягання кришки до ущільнення — замком клинової дії.

У стакані і на різьбовому валику замка є пази під спеціальний ключ, яким замок відкривається зовні машини.

Зсередини на різьбовому валику виконаний чотиригранник для кріплення ручки з клином. У гнізді ручки встановлений підпружинений фіксатор для фіксації ручки.

Піджаття кришки може регулюватися в процесі експлуатації шляхом закручування або вивертання різьбового валика, для чого ручка замка попередньо повинна бути знята. Регулювання не повинне порушувати роботу кінцевого вимикача закриття люка при закритій до упору ручці.

У відкритому положенні кришка фіксується підпружиненим стопором при відкриванні кришки до упору.

Для зняття кришки люка зі стопора повернути важіль стопора на себе.

Для полегшення відкривання кришки люка й утримання її від різкого падіння при закриванні встановлений торсіон.

Люки в десантному відділенні

Люки прзначені - для виходу десанту на воді, для спостереження на марші при русі по-похідному. Крім того, при необхідності люки можуть бути використані для ведення стрільби. Конструктивно люки виконані однаково.

Кришки люків кріпляться за допомогою порожніх осей до петель, приварених до даху корпуса. У порожніх осях проходить торсіон. Один кінець торсіона закріплений у петлі, привареній до кришки люка, а інший — у кронштейні, привареному до кришки корпуса.

Герметизація люка по периметрі забезпечується гумовим ущільненням, а щільне прилягання кришки до ущільнення — замком клинової дії.

Втулка кріплення замка приварена в отвір даху. На втулці є обмежувач ходу важеля. Усередині втулки встановлений замок, на кінці якого кріпиться пальцем кронштейн, останній з'єднаний з важелем валиком. На валик встановлюється пружина.

Для відкривання кришки люка необхідно відтягнути важіль замка вниз до виходу зуба важеля з зачеплення з втулкою і повернути важіль проти ходу годинникової стрілки. Рукою підняти кришку до стопоріння її у відкритому положенні. Стопоріння кришки відбувається при збігу отвору в секторі зі стопором, що під дією пружини входить в отвір сектора. Торсіон прзначений для полегшення відкривання кришок люків і виключення травмування при їхньому закриванні.

Щоб закрити кришку люка, потрібно відтягнути важіль стопора, кришка опуститься до проміжного положення. Після цього потягнути кришку за ручку до повного прилягання кришки і, відтягнувши важіль замка вниз, повернути його по ходу годинникової стрілки.