Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МГ 1.1.doc
Скачиваний:
733
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
22.84 Mб
Скачать

Повітряний фільтр

Повітряний фільтр — сухого типу, двоступінчастий, з інерційними ґратами, автоматичним видаленням пилу і змінним картонним фільтроелементом; призначений для очищення повітря, що надходить у двигун.

Повітряний фільтр встановлений у відділенні силової установки на ніші правого четвертого колеса. Корпус повітряного фільтру має у внутрішній частині інерційні ґрати (пиловідбійник), що є першою ступінню очищення повітря з видаленням пилу по каналі через патрубок, з'єднаний з ежекторами пиловидалення.

Фільтруючий елемент складається з зовнішнього-внутрішнього кожухів, виготовлених з перфорованого сталевого листа і гофрованого фільтруючого картону, з'єднань по торцях металевими кришками, що приклеєні спеціальним клеєм.

Фільтруючий елемент щільно притиснутий до днища корпусу й ущільнюється гумовим кільцем.

1 – корпус фільтра; 2 – вхідний патрубок; 3 – фільтруючий елемент; 4,10 – ущільнюючі кільця; 5 – зщіпка; 6 – кришка; 7 – гайка кріпленя фільтруючого елементу; 8 – патрубок системи відсмоктування пилу; 9 – вихідний патрубок.

Індикатор засміченості повітряного фільтру

Індикатор засміченості повітряного фільтру встановлений на екрані повітрезабірного патрубку, шлангом і трубкою з'єднаний із прийомною трубою. В міру засмічення повітряного фільтру в прийомній трубі зростає розрідження. При досягненні розрідження 700 мм вод. ст. індикатор спрацьовує, при цьому сигнальний червоний прапорець закриває вікно індикатора і не відкриває його після зупинки двигуна. Це свідчить про необхідність обслуговування повітряного фільтру.

У верхній частині індикатора розташований диск із накаткою, призначений для повернення сигнального прапорця у вихідне положення. Перед початком експлуатації і після обслуговування фільтра диск повернути до упору в напрямку, зазначеному стрілкою, і відпустити. Прапорець залишається зафіксованим у зазначеному положенні й автоматично переводиться в сигнальне положення тільки при досягненні засміченості повітряного фільтра, що допускається гранично, (розрідження у впускній трубі 700 мм вод. ст.).

1 – диск з накаткою; 2 – сигнальний прапорець.

Пристрій для пиловидалення

Пристрій призначений для видаленням пилу з першої ступіні повітряного фільтру і викиду її в атмосферу.

Ежектори, розташовані на випускних патрубках глушителів, з'єднуються з повітряним фільтром системою трубопроводів через клапан, розташований на правому борті корпусу машини у відділенні силової установки.

1 – сопло; 2 – корпус ежектора; 3 – упор;

4 – пилевідвідна труба.

Ежектор являє собою круглий корпус, у який уварені сопло і пиловідвідна трубка. Через сопло з великою швидкістю викидається струмінь випускних газів. Цим струменем із трубки підхоплюється повітря і з пилом викидається назовні.Для запобігання попадання води і випускних газів у повітряний фільтр при зануренні корми у воду або накритті хвилею служить клапан.

Керувати клапаном рукояткою, розташованої з правої сторони перегородки відділення силової установки з боку бойового відділення.

Клапан має два положення: ВІДКРИТИЙ і ЗАКРИТИЙ. Клапан закривати тільки при подоланні водних перешкод, після подолання водної перешкоди клапан обов'язково відкрити.

1 –ручка тяги клапану; 2 – перегородка відділення силової установки; 3,10 – відвідні труби; 4 – розподільна труба; 5 – глушник; 6 – ежектор пилевидаленя; 7 – ежектор охолодження кожухів; 8 – клапаний механізм; 9 – тяга клапану; 11 – кутовий з’єднуючий шланг; 12 – ричав валика клапану; 13 – валик клапана; 14 – клапан; І - відкрите положення клапану; ІІ закрите положення клапану.