Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МГ 1.1.doc
Скачиваний:
732
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
22.84 Mб
Скачать

Впускний і випускний колектори

Впускний колектор кріпиться на шпильках до бічної площини головки циліндрів із зовнішньої сторони. Стик між фланцями колектору і головкою ущільнюється залізоазбестовою прокладкою.

Колектор штампований, зварений із двох половин. Збоку колектора виконаний фланець із дванадцятьма отворами для проходу шпильок кроплення колектора. У нижній частині колектора приварена бонка з різьбовим отвором, закритим пробкою. Отвір служить для зливу змащення, що попадає в колектор із впускних вікон головки циліндрів при консервації двигуна.

Випускний колектор відлитий з жароміцного чавуну і кріпиться на шпильках до бічної площини головки циліндрів з боку розвалу блоків. Стик між фланцями колектору і головкою ущільнюється мідно-азбестовими прокладками. Закінчується колектор трикутним фланцем для приєднання до нього випускної труби.

На машинах випуску з 1975 р. для підвищення терміну служби усередину колекторів запресовані сталеві циліндри. Циліндри вставляються через отвори на торцях колекторів, закриті заглушками.

Механізм газорозподілу

Механізм газорозподілу служить для забезпечення наповнення циліндрів повітрям і очищення їх від газів, що відробили, у порядку, що відповідає робочому циклу двигуна. Він змонтований на головці блоку і складається з клапанів впуску і випуску і розподільних валів із шестернями приводу.

Клапани впуску і випуску відрізняються один від іншого розмірами грибків і матеріалом. Випускний клапан має менший діаметр грибка і виготовлений з жароміцної сталі.

У стрижні клапана виконаний різьбовий отвір для укручування тарілки клапана. Нарізне сполучення дозволяє встановлювати необхідний зазор між тарілкою клапану і потилицею кулачка розподільного валу при регулюванні фаз газорозподілу.

Положення тарілки фіксується замком. Дві концентричні пружини притискають торцеві шліци замка до шліців тарілки.

Впускний і випускний розподільні вали встановлені в чотирьох підшипниках на верхній площині головки циліндрів.

На кінцях розподільних валів змонтовані шестерні, що знаходяться між собою в зачепленні. Шестерня, встановлена на розподільному валу, одержує обертання від шестерні механізму передач. Шестерні з'єднані з розподільними валами регулювальними втулками і притиснуті до упорних буртів валів гайками. Гайки від самовідвернення фіксуються стопорним кільцем. Зовні регулювальної втулки маються трикутні шліци, а усередині — прямокутні. Шліци призначені для регулювання фаз газорозподілу. Регулювальна втулка з'єднана з гайкою замковим кільцем, за допомогою якого при вивертанні гайки втулка виводиться з зачеплення з валом і шестернею.

Кожен розподільний вал має шість кулачків. Профіль кулачків розподільних валів впуску і випуску однаковий.

Розподільні вали виконані порожніми, канал служить мастилопроводом. Для виходу масла до підшипників у кожній опорній шийці просвердлений отвір. У потилицях кулачків просвердлені отвори для змащення кулачків і тарілок клапанів. З переднього торця розподільного валу масляна порожнина закрита різьбовою заглушкою, що фіксується пружинним замком,

Масло до розподільних валів підводиться через канал в осі проміжної шестерні приводу газорозподілу, вертикальний канал у головці циліндрів і канали в упорному підшипнику.