Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МГ 1.1.doc
Скачиваний:
733
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
22.84 Mб
Скачать

Магазин пкт

Магазин призначений - для розміщення стрічки з патронами для ПКТ на 2000 шт., ланкозбірника з ланками гармати 2А42, збору стріляних гільз і стрічок кулемета ПКТ і кріпляться до підлоги бойового відділення.

Магазин ПКТ складається з каркаса, що представляє собою зварену конструкцію, що має порожнину (гільзоланкозбірник) для розміщення ланкозбірника, збору гільз і стрічок кулемета ПКТ і порожнина для розміщення двох магазинів.

Магазини являють собою відкриті коробки, розділені вертикальною перегородкою на два відсіки. У порожнині каркаса магазини встановлюються послідовно друг за другом і фіксуються замком.

Траса живлення кулемета забезпечує подачу спорядженої патронної стрічки при прокачуванні у вертикальній площині і складається з кронштейна з направляючими роликами, нижнього кожуха, верхнього кожуха і лотка. Кронштейн із роликами встановлений на каркасі шарнірно і фіксується замком.

Прилади прицілювання і спостереження приціл бпк-1-42

Перископічний комбінований приціл БПК-1-42 (з березня 1986 р. замінений прицілом БПК-2-42) призначений - для спостереження і прицілювання при стрільбі по наземним цілям з гармати і спареного з нею кулемета і визначення дальності до цілі за допомогою далекомірної шкали.

Приціл БПК-1-42 складається з наступних основних вузлів: корпусу, голівки, коліматора, механізмів вивірки, окулярів, перетворювача напруги, механізму передачі кутів.

1-головка;

2-гвинт горизонтальної вивірки;

3-тяга;

4-гвинт вертикальної вивірки;

5-задающий ричаг;

6-механізм коливання головного дзеркала;

7-рукоядка вводу кутів прицілювання;

8-коліматор;

9-авіапатрон;

10-рукоядка переклю-чення режимів;

11,12-сигнальні лампи;

13-дений окуляр;

14-нічний окуляр;

15-рукоядка приводу шторки;

16-рукоядка реастатву; 17-налобник;

18-патрони осушки;

19-рукоядка приводу діафрагми;

20-розйом підводу живлення;

21-кришка.

У корпусі голівки розміщене хитне дзеркало. Переднє вікно голівки закрите захисним склом. У верхній частині голівки встановлені два патрони осушки.

Перетворювач напруги призначений для живлення ЕОП; у ньому розміщені регулятор температури і реле, що керують обігрівом окулярів.

Коліматор призначений - для одержання зображення сітки в денній і нічній гілках прицілу. На прицільній сітці нанесені прицільний куток, штрихи бічних поправок і шкали введення кутів прицілювання:

БР — для стрільби з гармати БТ снарядами;

ОФЗ — для стрілянини ОФЗ і ОТ снарядами;

ПКТ - для стрільби з кулемета ПКТ.

Під шкалами ОФЗ і ПКТ нанесена далекомірна шкала, по якій визначається дальність до цілі висотою 2,7 м. Праворуч і ліворуч від центрального кутка нанесені штрихи бічних поправок з інтервалом 4 т. д., довжина вертикальних штрихів 2 т. д., висота центрального кутка 3 т. д.

Штрихи сітки видні тільки при включеній підсвітці.

На нерухомій сітці нанесений індекс, по якому виробляється установка прицільної дальності за допомогою важеляя введення кутів прицілювання.

У нічну гілку проектується тільки центральна частина денної сітки з прицільним кутком і зі штрихами бічних поправок.

Механізм горизонтальної вивірки призначений - для вивірки нульової лінії візування по горизонту одночасно денної і нічної гілок прицілу обертанням гвинта.

Механізм вертикальної вивірки призначений - для вивірки нульової лінії візування по вертикалі обертанням гвинта.

Денний окуляр призначений - для розглядання зображення, побудованого об'єктивом денної гілки.

Нічний окуляр призначений - для розглядання зображення, побудованого об'єктивом і ЕОП у нічній гілці. У ЕОП відбувається посилення яскравості зображення до величини, достатньої для спостереження. Електричною схемою прицілу забезпечується захист ЕОП від світлових перевантажень.

Конструкція окулярів забезпечує діоптрійну установку по оку в межах від мінус 3 до + 5 діоптрій.

Для усунення запотівання зовнішньої поверхні очної лінзи в окулярах мається автоматичний обігрів. Для запобігання ока від травмування на окулярах встановлені гумові наочники.

Механізм передачі кутів забезпечує кінематичний зв'язок спареної установки з головним дзеркалом прицілу і складається з механізму хитання головного дзеркала, важеля, що задає і тяги.

Корпус прицілу призначений - для кріплення всіх складових частин. На корпусі розташовані наступні органи керування і сигналізації: важіль приводу шторки, важіль переключення режимів роботи прицілу - (пасивно-активний), важіль приводу діафрагми; важіль реостата підсвітки сітки, лампи, що сигналізують про роботу прицілу в пасивному й активному режимах.

Крім того, на корпусі розміщений; патрон осушки, налобник, кришка, під якою розташовані запасні лампи підсвітки сітки і два аварійних вимикачі: верхній — відключає обігрів окулярів, нижній — систему захисту від світлових перевантажень.

Система захисту, спрацьовує, коли зустрічна засвітка досягає якоїсь наперед заданої величини, називаної порогом спрацьовування схеми захисту.

Варто пам'ятати, що система захисту спрацьовує як при власному пострілі в автоматичному режимі, так і при стрільбі одиночними пострілами.

Для відновлення працездатності прицілу при мимовільному спрацьовуванні системи захисту виключити і включити нижній вимикач, що знаходиться під кришкою. Ознакою мимовільного спрацьовування є відведення зображення з поля зору нічної гілки при відсутності зовнішньої засвітки.

У прицілі об'єднані в одній конструкції три системи: денна, пасивна нічна і активна нічна. Денна гілка являє собою звичайну телескопічну систему.

У нічній гілці для розгляду об'єктів при освітленості на місцевості до 5х10-3 лк застосований ЕОП У-8 (пасивний режим).

Для роботи при більш низьких освітленнях у нічну гілку вводиться інший перетворювач — У-8К и відбувається замикання ланцюга живлення лампи освітлювача ОУ-5 для висвітлення об'єктів інфрачервоним світлом. Живлення на ОУ-5 від бортмережі подається через стабілізатор струму, що встановлений на магазині для патронних коробок ПКТ.

Включається нічна гілка поворотом важеля приводу шторки в положення ОТКР. Переключаються режими важелем.