Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МГ 1.1.doc
Скачиваний:
732
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
22.84 Mб
Скачать

Насосний вузол

Насосний вузол призначений для забезпечення роботи котла підігрівача і циркуляції охолоджуючої рідини по магістралях системи підігріву. Він містить у собі: електродвигун, палив-

ний насос, повітряний і водяний насоси.

Встановлюється насосний вузол на кронштейні, прикріпленому болтами до днища в силовому відділенні.

1,6 – реголювальні прокладки; 2 – крильчатка водяного насосу; 3 – шпонка сегментна; 4 – кільце стопорне; 5,11 – гвинти; 7 – електро двигун МБП-3Н; 8 – паливний насос; 9 - крильчатка повітряного насосу; 10 – манжета; 12 – пружина манжети; 13 – огорожа; 14 – корпус; 15 – болт; 16 – патрубок; 17 – провід; 18 – гайка.

Паливний насос — шестерінчатого типу, призначений для подачі палива у форсунку. Потужність на хвостовик ведучої шестірні насосу передається з хвостовика валика електродвигуна.

Корпус паливного насосу ввернутий у кришку корпусу електродвигуна. Електродвигун від попадання палива захищений двома сальниками. У корпус вкручені два штуцери для підведення і відводу палива. Знизу у свердлінні корпусу встановлений редукційний клапан, що при підвищенні тиску на виході з насосу спрацьовує і частина палива повертає в усмоктувальну порожнину насосу.

Повітряний насос — відцентрового типу, подає повітря, необхідне для згоряння палива, у камеру згоряння котла. Равлик (корпус) повітряного насосу шпильками кріпиться до кришки корпусу електродвигуна і виконаний заодно з відвідним патрубком. Крильчатка за допомогою втулки і гвинтів кріпиться на валику електродвигуна. Від провертання втулка стопориться гвинтом. До равлика гвинтами кріпиться кришка, що одночасно є корпусом водяного насосу. Вхідні вікна повітряного насосу закриті сіткою.

Водяний насос — відцентрового типу, служить для примусової циркуляції охолоджуючої рідини в системі підігріву. Для запобігання порожнини вентилятора від попадання охолоджуючої рідини в корпус насосу на валик електродвигуна встановлена манжета, що утримується кільцем.

Крильчатка водяного насосу встановлюється на хвостовик валика електродвигуна й утримується від провертання шпонкою. Крильчатка на валу закріплена гайкою.

Кришка водяного насосу виконана як одне ціле, а вхідним патрубком і кріпиться до корпусу насоса болтами.

Паливний кран підігрівача

Паливний кран підігрівача складається з корпусу, запірної голки, ущільнення і кільця.

При закрученій голці до упору в напрямку стрілки ЗАКРИТО подача палива до форсунки підігрівача відключена і при включеному прокачуванні охолоджуючої рідини після зупинки двигуна паливний насос підігрівача прокачує паливо по замкнутому контурі: паливний насос підігрівача — кран підігрівача — паливний насос підігрівача.

При вивернутій голці до відмовлення в напрямку стрілки ВІДКРИТО паливо подається до форсунки підігрівача.

Робота системи підігріву

При роботі підігрівача водяний насос прокачує охолоджуючу рідину через водяний простір котла, де вона підігрівається. Нагріта охолоджуюча рідина подається насосом підігрівача через патрубок у систему охолодження, де вона розгалужується на три потоки.

Перший потік проходить через двигун, розігріває голівки і блоки циліндрів і через водяний насос двигуна надходить у котел підігрівача.

Другий потік проходить через піддон КП, розігріває масляний насос КП, потім надходить на обігрів масляного трубопроводу від масляного бака до двигуна і далі через водяний насос двигуна надходить у котел підігрівача.

Третій потік проходить через радіатор, розігріває його і через водяний насос двигуна надходить у котел підігрівача. У котлі підігрівача рідина підігрівається і знову циркулює по зазначеним вище потоках.

Висновок: 1. Система передпускового підігрівача БТР-80 надійно підігріває охолоджуючу рідину в системі охолодження й масла в піддоні двигуна, що сприяє полегшенню пуску двигуна при негативних температурах вона рідинна, закритого типу, із примусовою циркуляцією охолоджуючої рідини, проста за будовою та надійна в експлуатації.

  1. Система передпускового підігрівача БМП-2 надійно підігріває охолоджуючу рідину в системі охолодження й масло в баці системи мащеня двигуна,а також підтримки його в постійній готовності до пуску в умовах низьких температур, вона рідинна, із примусовою циркуляцією;

Система забезпечення холодного пуску двигуна БТР-80 та БМП-2.

БТР-80. ЕЛЕКТРОФАКЕЛЬНИЙ ПРИСТРІЙ

Електрофакельний пристрійФУ) призначено - для полегшення пуску холодного двигуна при негативних температурах навколишнього повітря до мінус 20° С.

ТЕХНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА

Тип системи забезпечення холодного пуску двигуна - Електро факельний пристрій (ЕФУ)

ЗАГАЛЬНА БУДОВА

  1. Кнопка включення ЕФУ (на щитку приладів механіка-водія);

  2. 2-і електрофакельні свічки;

  3. Паливний електромагнітний клапан;

  4. Сигнальна лампа;

  5. Електрообладнання (коробка опорів і сполучні проводи);

  6. Паливо проводи.

СХЕМА ЕФУ В СИСТЕМІ ЖИВЛЕННЯ ДВИГУНА

1 – електромагнітний клапан ЕФУ;

2 – паливна трубка електромагнітного клапану ЕФУ;

3 – електро факельна свічка;

4 – ліва дренажна трубка форсунок;

6 – паливопрвід високого тиску;

7 – фільтр тонкї очистки палива;

8 - паливний насос низькокого тиску;

9 – трійник кріплення паливних трубок;

10 – паливна трудка між ПННТ і ПФТО;

14 – дренажні трубки паливної системи;

20 – паливна зливна трубка.