Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МГ 1.1.doc
Скачиваний:
733
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
22.84 Mб
Скачать

Іі. Система змащення й охолодження роздавальної коробки

Система змащення й охолодження РК призначена для змащення шестірень, підшипни-кових вузлів і валів РК, а також для зниження температури всіх частин РК за рахунок охолодження циркулюючого масла.

У систему входять масляний насос, масляний бачок, радіатори охолодження масла, трубопроводи і сигнальна лампа справності системи.

1 - роздавальна коробка; 2 - внутрішня секція масляного насосу; 3 - зовнішня секція масляного насосу; 4 - масляний бачок; 5 - сигнальна лампа; 6,7,9,12,13, 14,18 - зєднувальні шланги; 8 - трійник; 10,19 - масляні радіатори; 11 - двигун; 15 - картер механізма вмикання водометного рушія; 16 - зєднувальна трубка; 77 - кришка проміжного вала.

Масляний насос кріпиться до передньої стінки припливу верхнього картера РК через перехідну пластину.

Насос — двосекційний, шестеренний. Кожна секція має редукційний клапан.

Зовнішня секція з'єднана трубкою з кришкою підшипника заднього проміжного валу, а внутрішня секція — шлангами з радіаторами і далі зі штуцером, вкрученим у приплив картера РК у зоні шестерень добору потужності на водометний рушій (від правого радіатора), і з кришкою механізму включення приводу на водометний рушій (від лівого радіатора).

Привод масляного насосу здійснюється від відомого вала добору потужності на водометний рушій, що має в торці проріз, у котру входить хвостовик ведучого валика насосу.

1 - корпус зовнішньої секції; 2 - ведомая шестерня зовнішньої секції; 3 - корпус внутрішньої секції; 4 - ведомая шестерня внутрішньої секції; 5 - ведучий валік; 6 - прокладка; 7 - розділююча пластина; 8 - ведуча шестерня зовнішньої секції; 9 - шпонка.

Масляний бачок встановлений із правої сторони РК і закріплений планкою, з'єднаної з кронштейнами підстави, привареними до днища. На кришці бачка з внутрішньої сторони змонтований маслоприймач із сітчастим фільтром.

Масляний бачок з'єднаний шлангом з картером РК через патрубок і через патрубок, шланг і трубку — з масляним насосом РК.

1 - вхідний патрубок маслоприймача; 2 - кришка маслоприймачів; 3 - прокладка; 4 - вхідний патрубок; 5 - корпус масляного бачка;

6 - корпус маслоприймача; 7 - седчатий фильтер маслоприймача;

8 – пружина.

Радіатори охолодження масла калориферного типу з вентиляторами, при включенні яких здійснюється примусова циркуляція повітря через радіатори.

Радіатори кріпляться на кронштейнах, встановлених на вертикальних листах бортів праворуч і ліворуч від двигуна у відділенні силової установки.

Включати вентилятори масляних радіаторів вимикачем, розташованим на щитку приладів механіка-водія.

Для контролю за роботою системи змащення РК встановлений датчик сигнальної лампи наявності тиску в системі, вкручений у корпус масляного насосу через штуцера. Сигнальна лампа знаходиться на щитку приладів механіка-водія. Датчик спрацьовує при падінні тиску в нагнітальній магістралі нижче 40—60 кПа (0,4—0,6 кгс/см2) і включає сигнальну лампу.