Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія античної цивілізації 1.doc
Скачиваний:
940
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
4.03 Mб
Скачать

Напис з Ейн-Джемала в Тунісі з часів Адріана

Ми просимо (Вас), прокуратори, пам’ятаючи вашу далекоглядність, яку ви представляєте від імені Цезаря, щоб ви прихильно, потурбувавшись і про користь, надали нам ті поля, які знаходяться під болотами і лісами, для посадки на них оливкових дерев і виноградників за законом Манція і на тих же умовах, як у сусідньому з нами Нероніанському сальтусі. Коли ми складали цю нашу петицію, згадуване вище Нероніанське майно (внаслідок) збільшення населення (...). Відповідь прокуратів імператора Цезаря Адріана Августа. Оскільки наш Цезар у своїх, у невтомних турботах, з якими він постійно піклується про користь для людей, наказує обробляти всі ті частини полів, які придатні як для оливкових дерев чи виноградників, так і для зерна, то завдяки його передбачливості кожному дається право займати навіть ті ділянки, які знаходяться в межах, зданих в оренду центурій сальтуса Бландіанського і Уденського, (і) в тих частинах, які межують у сальтусах Ламіанському і Доміціанському з Тузританським і не обробляються орендарями (...) плоди, які повинні за звичаєм колони, нехай і той, хто завдяки вищому милосердю Цезаря, займе ділянки, покинуті орендарями, дає звичайну третину плодів; також з тих районів, які в Ламіанському і Доміціанському сальтусах межують з Тузританським, дає стільки ж. З оливкових дерев, які хтось посадить в ямах чи прищепить до диких оливкових дерев, упродовж найближчих десяти років не збирається жодна частина зібраних плодів (...).

Еарин і Дорифор шлють привіт своєму Примігенію. Керуйся копією листа, написаного нам Тутилієм Пудентом, видатним мужем, і те, що (до нього) прикладено, постав у відвідуваних місцях.

Верридій Басс і Януарій шлють привіт своєму Марціалу. Якщо в цьому районі сальтусів є необроблювані чи необроблені поля, або покриті лісом, або болотами, то не перешкоджай бажаючим обробляти їх згідно з Манцієвим законом...

Напис з Ейн-Кусселя в Тунісі (кін. Іі – поч. Ііі ст. Н.Е.)

На благо і достаток імператора Цезаря Луція Септимія Севера Пертинакса Августа і імператора Цезаря Марка Аврелія Антоніна благочестивого Августа і імператора Цезаря Луція Септимія Севера Гети Цезаря і Юлії Домни Августи, матері таборів, Патрокл, вільновідпущеник трьох Августів, прокуратор, поставив жертовник закону божественного Адріана і написав на ньому такий закон. Копія Адріанового закону, викладена на жертовнику [про включення в обіг запущених земель. – В.Б.]. Промова прокураторів. Оскільки наш Цезар у невтомних турботах, з якими він постійно піклується про користь для людей, наказує обробляти всі ті частини полів, які придатні як для оливкових дерев або виноградників, так і для зерна, то завдяки його передбачливості кожному дається право займати навіть ті ділянки, які знаходяться в межах зданих в оренду центурій сальтуса Бландіанського і Уденського і в тих частинах, які в сальтусах Ламіанському і Доміціанському межують з Тусдританським і не обробляються орендарями. Тим, хто займе (ці землі), дається право володіння і використання, і передачі в спадок, яке передбачено законом Адріана про пустопорожні землі і про такі, що залишилися необроблюваними впродовж 10 років, а з Бландіанського і Уденського сальтуса більша частина врожаю (...) Хто займе ділянки, покинуті орендарями, дасть звичну третину плодів. Із тих районів, які в Ламіанському і Доміціанському сальтусах межують з Тусдританським, він дасть стільки ж. З оливкових дерев, які будь-хто посадить в ямах чи прищепить до диких оливкових дерев, упродовж найближчих 10 років, не буде збиратися жодної частини зібраних плодів, а від плодів упродовж 7 років, і жодні інші плоди не потраплять ніколи у розподіл, крім тих, які будуть продані власниками. Ті сухі частини врожаю, які кожний повинен буде віддати, він упродовж найближчих 5 років дасть тому, в чиїй оренді знаходиться зайнята ними земля, після цього терміну – фіску.