Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія античної цивілізації 1.doc
Скачиваний:
934
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
4.03 Mб
Скачать

Архонти

55. Що стосується так званих дев’яти архонтів, то вище було уже сказано, яким чином відбувалося їхнє призначення [обиралися громадянами зі статком не менше 10 мін (майже 400 золотих крб.). - В.Б.]. Тепер обирають жеребкуванням шістьох фесмофетів і секретаря до них, крім того архонта басилевса і полемарха – одного з кожної філи почергово. Вони піддавалися докімасії перш за все в Раді 500 усі, крім секретаря, а цей останній лише в суді, як і інші посадові особи (всі обрані і жеребкуванням, і підняттям рук вступають на посаду лише після докімасії), дев’ять же архонтів – і в Раді, і повторно в суді. При цьому раніше той, кому відмовляла на докімасії рада, уже не міг вступати на посаду, тепер же допускається апеляція до суду, і йому останньому належав вирішальний голос у докімасії...

56. Архонт, басилевс і полемарх беруть собі кожний двох товаришів на власний вибір, і ці останні тільки тоді можуть приступити до виконання обов'язків товаришів, коли пройдуть докімасію в суді, а по закінченні своєї служби вони складають звіт.

Архонт одразу ж зі вступом на посаду спочатку оголошує через оповісника, що всім надається право володіти майном, яким кожний володів до вступу його на посаду, і зберігати його до завершення його управління. Потім він призначає хорегами для показу трагедії трьох найбагатших з афінян. Спочатку він призначав і на показ комедій п'ятьох, але тепер їх обирають філи...

Крім того, йому подають скарги з державних і приватних справ. Він розглядає їх і спрямовує в суд. Сюди належать справи про погане поводження з родичами (ці процеси не були пов'язані з якимось стягненням для того, хто хоче виступити звинувачувачем), про погане поводження із сиротами (ці спрямовані проти опікунів), про погане проводження зі спадкоємницею (ці спрямовані проти опікунів і чоловіків), про нанесення збитків сирітському майну (ці теж спрямовані проти опікунів), про божевілля, коли хтось звинувачує іншого в тому, що він, зійшовши з розуму, розтринькує своє майно; справи з обранням ліквідаційної комісії, коли хтось не бажає ділити спільне майно; справи про затвердженню опіки, з приводу вирішення суперечок про опікунство, з приводу надання документів, що стосуються запису себе опікуном, позови про спадкоємців і спадкоємниць. Архонт має право також піклуватися і про сиріт, про спадкоємниць і про жінок, які заявляють, що після смерті чоловіка залишаються вагітними. При цьому він має право на винних накладати дисциплінарні стягнення чи притягувати до суду. Потім він здає в оренду майно сиріт і спадкоємниць до того терміну, поки жінці не виповнилося 14 років, і бере від орендарів забезпечення. Нарешті, він же стягує з опікунів утримання, якщо вони не надають його дітям.

57. Ось такі обов'язки архонтів.

Басилевс же відає перш за все містеріями спільно з опікунами, з яких двох народ обирав підняттям рук з усіх афінян: одного – з Евмолпидів і одного – з Кериків; потім Діонісіями, що на Лінеї. Це свято складається з процесії і змагання. Процесію спільно проводять басилевс і опікуни, а змагання влаштовує цар одноосібно. Він улаштовує і всі змагання з факелами [під час Панафіней і свят на честь Гефеста і Пана. – В.Б.], а також і отчими жертвопринесеннями він відає, можна сказати, всіма.

Йому подають письмові скарги у справах про нечесність, а також у тих випадках, коли хтось сперечається з правом іншого на жрецтво. Потім він розглядає всі суперечки між родами і жерцями з питань богослужіння. Нарешті, у нього порушують всі процеси про вбивство і в його обов'язки входить оголошувати злочинця, позбавленого покровительства законів.

Процеси про вбивство і нанесення ран, якщо хтось навмисне вб'є чи поранить іншого, розглядаються в Ареопазі; також справи про отруєння, якщо хтось спричинить смерть, давши отруту, і справи про підпал. Це складає виключне коло справ, які судить рада Ареопагу. Справи ж про ненавмисні вбивства і про задум вбивства, а також якщо хтось уб'є раба, метека чи іноземця, вирішують судді, які засідають при Палладії [храмі Афіни Паллади. – В.Б.].

58. Полемарх здійснює жертвопринесення Артеміді– Мисливиці і Еніалію, влаштовує надмогильні змагання на честь загиблих воїнів і здійснює поминки на честь Гармонія і Аристогітона. У нього ж порушуються приватні судові справи, що стосуються метеків, рівнозобов’язаних [група метеків, звільнена від податків за особливі заслуги перед державою. – В.Б.] і піроксенів. Він особисто розглядає в суді позови про порушення зобов’язань щодо колишнього господаря, про спадок і спадкоємців у метеків, і взагалі полемарх відає тими справами у метеків, які у громадян розглядає архонт.

59. Фесмофети мають повноваження перш за все призначати, які судові комісії і в які дні повинні вершити суд, потім передавати керівництво цими комісіями посадовим особам; ці останні діють згідно з тим як вкажуть фесмофети. Потім вони доповідають народу про надходження надзвичайних заяв, ставлять на розгляд справи про усунення посадових осіб шляхом перевірного голосування, всілякі пропозиції попередніх вироків, скарги на протизаконня і заяви про те, що запропонований закон не придатний, також і про дії проедрів і епістазів і про звітність стратегів. Вони ж затверджують угоди з іншими державами і керують процесами, що відбуваються на основі цих угод, і справами про лжесвідчення перед Ареопагом.

Обрання суддів жеребкуванням проходять усі дев’ять архонтів і десятий – секретар фесмофетів – кожний у своїй філі…