Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія античної цивілізації 1.doc
Скачиваний:
940
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
4.03 Mб
Скачать

Аристотель. Економіка, іі.

[більшість дослідників приписують цей твір, написаний не раніше сер. ІІІ ст. до н.е., одному з учнів Аристотеля. – В.Б.].

2, 1347 а. Гіппій Афінський оподаткував балкони, що виступали з верхніх поверхів на вулиці, також сходи, бар’єри і двері, що відкривалися назовні. Через це їхні власники відкуповувалися грішми, і у нього таким чином зібралися великі кошти. Так само і монети, що були в обозі афінян, він знецінив; встановивши їхню вартість, він наказав приносити їх йому. Коли вони акумулювалися в нього, він перекарбував їх з новим знаком і пустив в обіг те ж саме срібло. Потім, якщо хтось повинен був виконувати трієрархію, бути філархом, виконувати хорегію чи нести видатки ще на якусь літургію, він встановив помірковані розцінки і надав всякому бажаючому внести цю суму, щоб рахуватися в ряду людей, які виконували цю літургію. Нарешті, на користь жриці Афін на Акрополі він встановив за кожного померлого вносити по одному хеніку і ще по хеніку пшениці і по оболу, точно так же у кого народиться дитина, робити так само.

Фукідід. Історія, vі

54. Упродовж тривалого часу Пісистратиди, хоча й були тиранами, діяли благородно й розумно, збирали з афінян лише 20 частину податків, які вони отримували з землі, прекрасно прикрасили місто, витримали війни і здійснювали жертвоприношення в священних місцях. В іншому держава управлялася за раніше встановленими законами, за винятком того, що Пісистратиди завжди турбувалися про те, щоб призначати на державні посади когось зі своїх родичів.

Фукідід. Історія, і

20. Більшість афінян думає, що Гіппарха убили Гармодій і Аристогітон як тирана, і не знають того, що правителем тоді був Гіппій, як старший син Пісистрата, Гіппарх і Фессах (син від шлюбу Пісистрата з іноземкою) – були його братами, насправді у Гармодія і Аристогітона в призначений для їхньої справи день раптово з’явилися підозри, нібито спільники про щось донесли Гіппію, і тому вони звернулися не проти нього, вважаючи, що він уже повідомлений, але оскільки все ж таки захотіли, перш ніж були заарештовані, зробити щось серйозне, хоча з ризиком для власного життя, то, зустрівшись і Гіппархом у якогось Леокорія, коли він влаштовував панафінейську процесію, вони вбили його.

Аристотель. Афінська політія, хіх

  1. Після цього тиранія стала більш суворою, оскільки Гіппій помщаючись за брата, багатьох перебив і вигнав і тому став викликати недовіру і злобу.

  2. Приблизно на четвертий рік після смерті Гіппарха становище Гіппія в місті стало настільки не надійним, що він розпочав укріпляти Муніхію, збираючись туди переселитися. Але в той час, коли він цим займався, його вигнав лакедемонський цар Клеомен, тому що лаконцям постійно давалися накази оракула про повалення тиранії. А це відбувалося з такої причини.

  3. Як не старалися вигнанці, серед яких перше місце займали Алкмеоніди, своїми силами добитися повернення, вони не могли цього зробити і кожен раз зазнавали невдачі. Усі їхні спроби були марними. Так, між іншим, вони укріпили в своїй країні містечко Ліпсидрій на Парнеті, і туди зібралися деякі з жителів міста, проте вони були вигнані звідти тиранами. Через те згодом, уже після цього нещастя, постійно співали в схоліях:

Ох, Ліпсидрій, ох, друзів зраднику!

Ти таких воїнів відважних

Загубив там – знать то яку!

Справді там вони рід свій виправили.