Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія античної цивілізації 1.doc
Скачиваний:
940
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
4.03 Mб
Скачать

Таблиця ііі

  1. Нехай будуть (надані боржнику) 30 пільгових днів після визнання (ним) боргу після судового рішення (проти нього).

  2. (По закінченні вказаного терміну) нехай (позивач) накладе руку (на боржника). Нехай веде його на судове засідання (для виконання рішення).

  3. Якщо (боржник) не виконав (добровільно) судового рішення і ніхто не звільнив його від відповідальності на судовому засіданні, нехай (позивач) веде його до себе і надіне на нього диби чи кайдани вагою не менше, а, якщо побажає, то і більше 15 фунтів [фунт = 327,45 г. – В.Б.]

  4. (Під час ув’язнення боржник), який захоче, нехай харчується власним коштом. Якщо він не знаходиться на своєму утриманні, то нехай (той, хто утримує його в ув’язненні) дає йому по фунту муки в день, а при бажанні може давати і більше.

  5. Авл Геллій. Аттичні ночі, ХХ, 1, 46. Тим часом, (тобто коли боржник знаходився в ув’язненні), він мав право помиритися (з позивачем), але якщо (сторони) не помиряться , то такі боржники залишалися в ув’язненні 60 днів. Упродовж цього терміну їх три рази поспіль у базарні дні приводили до претора на коміціум і при цьому оголошувалася сума їхнього боргу. На третій базарний день вони каралися смертю або продавалися за кордон, за Тибр.

  6. У треті нундіни (на третій базарний день. – В.Б.) нехай порубають боржника на частини. Якщо порубають менше чи більше, то нехай за це не понесуть покарання. [Хоча про такі випадки письмових свідчень немає. – В.Б.].

  7. Нехай зберігає (свою силу) навіки позов проти зрадника.

Таблиця іv

1. (Цицерон. Про закони, ІІІ, 8, 19): З такою ж легкістю позбавили життя, як за Законами ХІІ таблиць, немовля, (яке мало) виняткове потворство.

1а. Якщо син ударить батька і той заплаче, то син нехай буде проклятий.

2. Якщо батько тричі продасть сина, нехай син буде вільним (від волі) батька.

3. Цицерон. Філіппіки, ІІ. 28, 60: (Користуючись) постановою ХІІ таблиць, наказав своїй дружині взяти її речі і, забравши (у неї) ключі, вигнав (її).

  1. Авл Геллій. Аттичні ночі, ІІІ, 16, 12: Мені відомо, що (коли) жінка... народила на 11 місяці після смерті чоловіка, то (з цього) виникла справа, нібито вона завагітніла після того, як помер її чоловік, бо децемвіри записали, що дитина народжується на десятому, а не на одинадцятому місяці.

Таблиця V

  1. Гай. Інституції, І, 144-145: Предки (наші) стверджували, що навіть повнолітні жінки внаслідок властивої їм легковажності повинні знаходитися під опікою... Виняток допускався лише для дівчат-весталок, яких стародавні римляни в знак поваги до їхнього жрецького стану звільняли від опіки. Так було встановлено законом ХІІ таблиць.

  2. Гай. Інституції, ІІ, 47: Законом ХІІ таблиць було визначено, що rеs mancipi [нерухоме майно, раби, тяглова сила. – В.Б.], що належали жінці, яка була під опікою агнатів, не підлягали давності, за винятком лише того випадку, коли сама жінка передавала ці речі зі згоди опікуна.

  3. Як хто розпорядиться на випадок своєї смерті стосовно свого домашнього майна чи стосовно опіки (над підвладними йому особами), так нехай те і буде непорушним.

  4. Якщо хтось, у кого немає прямого спадкоємця, помре, не залишивши розпорядження про спадок, то нехай його господарство візьме собі (його) найближчий агнат.

  5. Якщо (у померлого) немає агнатів, нехай (залишене після нього) господарство візьмуть його родичі.

  6. Гай. Інституції, І, 155: За законом ХІІ таблиць опікунами над особами, яким не було призначено опікуна за заповітом, є їхні агнати.

. Якщо людина стала божевільною, то нехай владу над нею і над її майном візьмуть його агнати чи його сородичі.

. Ульпіан. Про обов’язки проконсула, І, ХХVII, 10: Згідно із законом ХІІ таблиць, марнотратнику забороняється управління майном, що йому належало. Закон ХІІ таблиць велів божевільному і марнотратнику, на майно яких накладено заборону, бути під опікою їхніх агнатів.

. Ульпіан. Про обов’язки проконсула, XL, 1: Закон ХІІ таблиць передавав патрону спадок після римського громадянина з вільновідпущеників у тому випадку, якщо останній, не маючи підвладних йому осіб, помирав, не залишивши заповіту.

. Говорячи (про відносини між патроном та вільновідпущеником), закон (ХІІ таблиць) вказував, що майно вільновідпущеника переходить з тієї сім’ї в цю сім’ю, (причому в цьому випадку) закон говорить (про сім’ю як сукупність) окремих осіб.

. Гордіан, ІІІ, 36: За законом ХІІ таблиць майно, що знаходиться у боргових вимогах (померлого до інших осіб), безпосередньо, тобто без виконання якихось юридичних формальностей), розподіляється між співспадкоємцями і відповідно до їхніх спадкових часток.

. Діоклетіан, ІІ, 3: Згідно із законом ХІІ таблиць, борги померлого безпосередньо розподіляються (між його спадкоємцями) пропорційно отриманим (ними) часткам спадку.

10. Гай. Інституції, Х, 2: Позов (про поділ спадку) базується на постановах закону ХІІ таблиць.