Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія античної цивілізації 1.doc
Скачиваний:
940
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
4.03 Mб
Скачать

Таблиця vі

  1. Якщо хтось укладе угоду про самозаклад і відчуження речі (у присутності 5 свідків і вагаря), то нехай слова, які при цьому проголошуються, вважаються непорушними.

2. Цицерон. Про обов’язки, ІІІ, 16: За ХІІ таблицями вважалося достатнім надати докази того, що було сказано (при укладанні) угоди, а той, хто відмовляється від своїх слів, підлягав подвійному штрафові.

3. Цицерон. Про закони, ІV, 23: Давність володіння стосовно земельної ділянки (встановлювалася) двома роками, щодо всіх інших речей – даним роком.

4. Гай. Інституції, І, 3: Законом ХІІ таблиць було визначено, що жінка, яка побажала встановлення над собою влади чоловіка (фактом давнього з нею співжиття), повинна була щорічно відлучатися зі свого будинку на три ночі і таким чином переривати річне тривале володіння (нею).

. Авл Геллій. Аттичні ночі, ХХ, 17: Власноручно відстояти (свою річ) на судовому засіданні... значить накласти руку на річ, про яку йде спір у суді(тобто, іншими словами), сперечаючись із суперниками, схопитися рукою за спірну річ і урочистими висловами відстоювати на неї своє право. Накладання руки на річ проводиться у визначеному місці у присутності претора [тут мова йде про консула, оскільки посада претора–судді з’явилася в Римі лише 366 р. до н.е. – В.Б.], на підставі ХІІ таблиць, де було написано: “Якщо хтось власноручно відстоює свою річ у судовому засіданні”.

. Павел. Фрагменти, 50: Закон ХІІ таблиць затвердив (відчуження речі) шляхом угоди, що здійснювалась у присутності 5 свідків і вагаря, а також шляхом відмови від права власності на цю річ при судовому розгляді перед претором.

6. Тит Лівій. Історія Риму, ІІІ, 44: Захисники (Віргінії) вимагають, щоб (Аппій Клавдій), згідно із законом, ним же проведеним, дав попереднє розпорядження стосовно дівчини у сприятливому для її свободи сенсі.

7. Нехай (власник) не чіпає і не відбирає (його власних) колоди чи жердин, які використовуються (іншою людиною) для будівництва житла чи посадки виноградника.

8. Ульпіан. Дігести, ХLVII, 3: Закон ХІІ таблиць не дозволяв ні відбирати, ні вимагати як свою власність украдені колоди і жердини, використані на будову чи для садіння виноградника, але давав при цьому позов у подвійному розмірі (вартості цих матеріалів) проти того, хто звинувачувався в їхньому використанні.

9. Коли ж виноград буде зібрано..., поки (жердини) не прибрані.

Таблиця vіі

  1. Незабудоване місце навколо будинку повинне бути шириною в два з половиною фути [1 фут = 0,2963 м. – В.Б.].

  2. Гай. Інституції, І, 13: Потрібно зауважити, що при позові про розмежування ділянок потрібно виконувати вказівки закону (ХІІ таблиць), встановлені ніби за прикладом такого законодавчого розпорядження, яке, як кажуть, було проведене в Афінах Солоном: якщо вздовж сусідньої ділянки викопували рів, то не можна було переступати межі, якщо (ставити) огорожу, то потрібно відступати (від сусідньої ділянки) на один фут, якщо будівля під житло, то відступити на два фути, якщо копають яму чи могилу, відступити настільки, наскільки глибоко викопана яма, якщо криницю – відступити на 6 футів, якщо саджають сливу чи фігове дерево, відступити від сусідньої ділянки на 9 футів, а інші дерева – на 5 футів.

  3. Пліній Старший. Природнича історія, 19, 4: У ХІІ таблицях зовсім не використовувалося слово „хутір” [чи „маєток”. – В.Б.], для позначення його часто (використовувалося) слово hortus (обгороджене місце), (надаючи цьому значення) батьківського майна.

  4. Цицерон. Про закони, І, 21: ХІІ таблиць забороняли набувати за давністю межі шириною 5 футів.

  5. Цицерон. Про закони, І, 21: Згідно з постановами ХІІ таблиць, коли виникала суперечка про межі, то ми проводили розмежування за участю 3 посередників.

  6. Гай. Інституції, І, 8: За законами ХІІ таблиць ширина дороги на прямій визначалась 8 футами, а на поворотах – у 16 футів.

  7. Нехай (власники придорожніх ділянок) обгороджують дорогу, якщо вони не брукують її каменем, нехай їде на в’ючній тварині, де побажає.

  8. Якщо дощова вода спричиняє шкоду...

8б. Павел. Фрагменти, І, 5: Якщо протікаючий громадською землею струмок чи водопровід спричинить шкоду приватному володінню, то власнику (останнього) давався позов на підставі ХІІ таблиць про відшкодування збитків.

. Ульпіан. Дігести, ХLІII, 27: Закон ХІІ таблиць наказував застосовувати заходи для того, щоб дерева на висоті 15 футів навкруг обрізувалися для того щоб їх тінь не спричиняла шкоди сусідній ділянці.

. Помпоній. Дігести, ХLІII, 27: Якщо дерево із сусідньої ділянки похилилося вітром на твою ділянку, ти на підставі закону ХІІ таблиць можеш подавати позов про його прибирання.

10. Пліній. Природнича історія, ХVІ, 5: Законом ХІІ таблиць дозволялося збирати жолуді, що падали з сусідньої ділянки.

11. Юстиніан. Інституції, І, 41: Продані і передані речі стають власністю покупця лише в тому випадку, якщо він заплатить продавцю покупну ціну чи забезпечить йому якимось чином задоволення його вимоги, наприклад надасть поручителя чи дасть щось у вигляді застави. Так було встановлено законом ХІІ таблиць.

12. Ульпіан. Дігести, ІІ, 4: Якщо (спадкоємець) робив таке розпорядження: (відпускаю раба на волю за умови), що він заплатить своєму спадкоємцю 10 000 сестерцій, то, хоча б цей раб був відчужений від спадкоємця, він все-таки повинен отримати свободу при сплаті покупцю вказаної суми. Так було постановлено в законі ХІІ таблиць.