Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія античної цивілізації 1.doc
Скачиваний:
943
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
4.03 Mб
Скачать

Тексти джерел

Д І Г Е С Т И

Кн. І, гл. ІІ, § 3. Після вигнання царів, за пропозицією трибунів, усі ті закони [тобто царські. – В.Б.] втратили силу і римський народ знов почав користуватися невстановленим правом і звичаєм, а не виданими законами; і так тривало майже 20 років.

§ 4. Потім, щоб таке не продовжувалося і надалі, було, згідно з постановою народу, вирішено призначити 10 мужів, щоб вони запозичили закони у грецьких полісів, і (таким чином римський) поліс зміцнів би. І вони їх склали і записали на мідних дошках, (встановлених) перед рострами [ораторська трибуна, прикрашена корабельними носами. – В.Б.], щоб закони були чіткіше видні. І децемвірам було дано в цей рік вище право в державі, щоб вони виправляли і, якщо потрібно, тлумачили закони і щоб не застосовували проти них права провокації, як на інших магістрів. І вони самі звернули увагу на те, що чогось не вистачає в цих перших законах, і тому наступного року додали до існуючих дві інші таблиці. І були вони названі законами ХІІ таблиць. Деякі передають, що для видання законів децемвіри користувалися послугами якогось ефесця Гермодора, вигнанця, який емігрував в Італію.

З А К О Н И ХІІ Т А Б Л И Ц Ь

Таблиця І

  1. Якщо викликають (когось) на судове засідання, нехай (викликаний) іде. Якщо (він) не прийде, нехай (той хто викликав), підтвердить (свій виклик), а потім приведе його силоміць.

  2. Якщо (викликаний) вигадує відмовки (для неявки) чи намагається заховатися, нехай (той хто викликає) накладе на нього руку [тобто вкаже, де він переховується. – В.Б.].

  3. Якщо причиною для неявки (викликаного на судове засідання) буде хвороба чи неміч, нехай (той, хто викликав) забезпечить його засобом для пересування (jumentum). Воза (arcera), якщо не захоче, надавати не зобов’язаний.

  4. Нехай поручитель (на судовому засіданні) за того, хто живе зі свого господарства, буде (лише) той, хто має своє господарство. За громадянина без господарства, поручителем буде той, хто побажає...

  5. Про що дозволять, про те (позивач) нехай і просить (на судовому засіданні).

  6. Якщо (суперники) не дійдуть згоди, нехай (вони) до полудня прийдуть для позову на форум чи на коміціум. Нехай обидві присутні сторони захищають (свою справу).

  7. По полудню (магістрат) підтвердить вимоги тієї сторони, яка присутня (на судовому засіданні).

  8. Якщо (на судовому засіданні) були обидві сторони, нехай захід сонця буде крайнім терміном (судового засідання).

Таблиця іі

  1. Гай. Інституції, IV, 14: За позовом у 1000 і більше асів (у касу понтифіків) судову заставу (в сумі 500 асів), за позовами на меншу суму – 50 асів, так було встановлено законом ХІІ таблиць. Якщо спір ішов про свободу будь-якої людини, то, хоча б її ціна була найвищою, тим же законом приписувалося, що позов ішов про заставу (за людину, свобода якої заперечувалась) усього лише в розмірі 50 асів.

  2. Якщо одна з причин, як... важка хвороба чи (збіг дня судового розгляду) з днем для звинувачення (когось) у зраді (буде перешкоджати) судді, третейському посереднику чи позиваючій стороні (з’явитися на судовий розгляд), то (воно) повинне бути перенесене на наступний день.

  3. Нехай (позивач), якому не стає свідчення свідків, іде до воріт будинку (свідка, який не з’явився на розгляд) і впродовж трьох днів привселюдно благає його [про допомогу. – В.Б.].