Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія укр та заруб (р[1].н) 1МІ 1МВ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
206.34 Кб
Скачать

22

Київський національний університет імені Тараса Шевченка

Інститут міжнародних відносин

Кафедра країнознавства

Укладачі:

Доцент Н.Ф.Сербіна

Доцент О.А.Кравчук

ІСТОРІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ТА ЗАРУБІЖНОЇ КУЛЬТУРИ

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА ДИСЦИПЛІНИ

для студентів І курсу спеціальностей "Міжнародна інформація"

та "Міжнародні відносини"

Затверджено

на засіданні кафедри

__________________ 2011 р.

Протокол № __

Директор Інституту міжнародних відносин

_______________________ В.В.Копійка

Київ – 2011

Робоча навчальна програма з нормативної дисципліни "Історія української та зарубіжної культури".

Укладачі: кандидат історичних наук, доцент Н.Ф.Сербіна, кандидат історичних наук, доцент О.А.Кравчук.

Лектори: к.і.н., доц. Сербіна Н.Ф., к.і.н., доц. О.А.Кравчук.

Погоджено

з науково-методичною комісією

„____” _______________ 2011 р.

____________________________

Передмова

Історія української та зарубіжної культури є однією з найважливіших частин гуманітарного знання. Органічне і невід’ємне місце культурології в системі гуманітарної освіти визначається тим, що ця наука постійно взаємодіє з найвищими рівнями суспільного буття. Історія української та зарубіжної культури має тривалу і складну історію становлення та розвитку. Одна з її характерних рис – це рухливість, пластичність, динамічність і відкритість. Культурологія – особлива наука, її предмет постійно знаходиться на межі раціонального й ірраціонального, вербального та невербального. Галузь культури – одна з вищих форм буття, це універсальна сфера, що об’єднує людство в його філо- та онтогенезі. Історія української та зарубіжної культури – наука про гармонію людини і світу, про становлення гуманного в людині.

Історія української та зарубіжної культури функціонує на імпліцитному та експліцитному рівнях, виявляє себе в різноманітних традиціях, школах, вченнях. Щоб охопити їх найбільш системно та повно, увага курсу сконцентрована на основних поняттях, проблемах та ідеях, які є наскрізними, загальними для всіх культурологічних систем, хоча й отримують у кожній особливе висвітлення.

Історія української та зарубіжної культури постійно збагачує своє проблемно-тематичне поле, розширює обсяг своїх знань. Наразі можна чітко прослідкувати процеси інтеграції сучасної культурології з філософією, політологією, мистецтвознавством, психологією, соціологією, філологією тощо. Історія української та зарубіжної культури активно використовує досягнення багатьох сучасних наук. Все це дозволяє здійснювати аналіз традиційної і нової проблематики на ґрунті міждисциплінарного синтезу. Отже, курс має дисциплінарний характер, із застосуванням методів ряду гуманітарних галузей і з визнанням як базового категоріального апарату, виробленого культурологією як наукою, що продовжує формуватися на стику соціальних та гуманітарних знань і яка розглядає культуру як цілісність у всіх її проявах.

На кожному етапі історії культури маємо конкретні історичні форми буття, її реалізації й актуалізації, та відповідні терміни і категорії, що їх досліджують та описують. Загальнонаукові принципи об’єктивності та історизму дозволяють уникнути однобічності, монологiзму та спрощення, сприяють найбільш повній репрезентації всього спектру естетичної проблематики.

При розбудові основних параметрів, структури і змісту курсу враховано досвід аналогічних розробок в освітній практиці інших країн та вітчизняні методологічні розробки. Лекційний матеріал закріплюється семінарськими заняттями, дискусіями та самостійною роботою.

Вступ Мета, завдання, структура та загальна характеристика курсу

Навчальна дисципліна "Історія української та зарубіжної культури" є нормативним курсом у структурно-логічній схемі освітньо-професійної програми підготовки бакалавра зі спеціальностей "Міжнародні відносини" та "Міжнародна інформація".

Дисципліна вивчається студентами протягом 2 семестру в обсязі 108 годин (3 кредита ECTS), у тому числі: 37 год. – лекцій, 14 год. – семінарських занять, 57 год. самостійної роботи з внутрішнім поділом на два змістових модулі.

Об’єктом дисципліни є українська та зарубіжна культура.

Предметом курсу є комплексне вивчення особливостей національної та зарубіжної культури; осмислення місця кожної нації в загальнокультурному процесі; розгляд культури як нагальної потреби та дієвого аспекту самоусвідомлення та самоутвердження кожного народу, що має глибокі історичні корені, і як такого, що зробив вагомий внесок у загальний розвиток історично-культурного процесу України та світу в цілому.

Метою дисципліни "Історія української та зарубіжної культури" є формування цілісного та системного уявлення про історію української та зарубіжної культури як про самостійну галузь гуманітарного знання; надання базових теоретичних та історико-культурних знань, які розвинуть індивідуальні творчі здібності студентів.

Вивчення курсу ставить перед викладачем і студентом такі завдання:

- визначити предмет історії української та зарубіжної культури і місце культурології в структурі міжпредметних зв’язків;

- розглянути основні історичні етапи розвитку української та світової культури;

- виокремити основні категорії і поняття культурології як в історичній ретроспективі, так і на рівні актуальних проблем сучасної культури;

- звернутися до першоджерел теоретичної культурології.

Інформаційні джерела: базові підручники, навчальні посібники ("основна література"), монографії, словники, енциклопедії, наукові статті ("додаткова література").