Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія української культури - Робоча програма.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
239.62 Кб
Скачать

Київський національний університет імені Тараса Шевченка Філософський факультет Кафедра української філософії та культури

Укладач: доктор філософських наук,

професор Кривда Н.Ю.

Робоча навчальна програма

Історія української культури”

для студентів напрямків “Міжнародний бізнес” та «Міжнародна інформація» Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

ЗАТВЕРДЖЕНО:

на засіданні кафедри

української філософії та культури

філософського факультету

Протокол № від “___” червня 2011 р.

Зав. Кафедри проф. Русин М.Ю.

Декан факультету проф. Конверський А.Є.

КИЇВ 2011

Робоча навчальна програма з дисципліни

“Історія української культури”

Укладач доктор філософських наук, професор Кривда Наталія Юріївна.

Лектор доктор філософських наук, професор Кривда Наталія Юріївна.

Вступ

Дана дисципліна “Історія української культури” є нормативним курсом у структурно-логічній схемі освітньо-професійної програми підготовки бакалавра зі спеціальностей “Міжнародний бізнес” та «Міжнародна інформація» Інституту міжнародних відносин КНУТШ.

Читається в обсязі 1,5 кредита, загальна кількість 67 годин, з них: лекцій – 18 години, семінарів – 6 години, самостійна робота студентів під керівництвом викладача (СРС) – 6 годин, консультацій 6 годин, залік 4 години.

Мета і завдання навчальної дисципліни

Метою вивчення дисципліни є осмислення розвитку духовності та культури України в контексті історії світової цивілізації. Зверх метою є створення суб’єктивної моделі об’єктивного простору національної культури. Завданням є осмислення процесів формування у людських колективів на різних історичних етапах комплексів соціального, релігійного, морального та естетичного, духовного досвіду, норм, цінностей, комунікативних систем та способів соціокультурного відтворення спільноти.

Предмет навчальної дисципліни

Предметом дисципліни виступає теорія та функції культури, історія розвитку культурних систем та цивілізаційно-культурних утворень на теренах України; ціннісно-смислові та знаково-комунікативні механізми, що регулюють культурну практику взаємодії людей у спільноті на кожному конкретно-історичному етапі.

Вимоги до знань та вмінь

Протягом вивчення дисципліни студент повинен детально ознайомитися з проблемами діалектики та феноменології української культури, вивчити систему функцій культури в архаїчній та сучасній життєдіяльності, проаналізувати історичний розвиток духовності на різних етапах цивілізації. В результаті осягнення курсу студент повинен вміти аналізувати культурні, релігійні та мистецькі феномени з точки зору семантичного підгрунття, визначати їхню генезу та особливості, вміти проаналізувати сучасну культуру та ментальність українців з точки зору цивілізаційного розвитку людства.

Місце в структурно-логічній схемі освітньо-професійної програми підготовки фахівця за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра.

Логіка наукового пізнання кваліфікує культуру як висхідний пункт та результат розвитку людства. Відповідно, дисципліна “Історія культури” є основою вивчення таких дисциплін як історія філософії, історія релігії, історія мистецтва, історія цивілізації. Вивчення історії культури є чи не єдиною можливістю побудувати життя за рахунок минулих поколінь. Статус історії культури передбачає осмислення її як первинної основи всієї гуманітарики. Сама ця дисципліна є основною у формуванні національної свідомості та гідності студентів, їх моральних якостей.

Контроль здійснюється за кредитно-модульною системою.

Поточний

Складові частини роботи

Кількість

За модуль

Мінім/Макс. балів за одиницю

Вага модулю

Змістовний модуль

Усна відповідь

2

1-8

Участь у дискусії на семінарах (доповнення)

2

1-2

Письмова самостійна робота - реферат

2

1-5

Модульна контрольна робота

1

1-10

Творча робота

1

1-10

Підсумковий контроль 50

50%