Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія античної цивілізації 1.doc
Скачиваний:
936
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
4.03 Mб
Скачать

Папірус 235/4 р. До н.Е. З Арсиноїтського нома

За царювання Птолемея, сина Птолемея і Арсиної, богів Адельфів, рік 12-й, від Аммонія, номарха Арсиноїтського нома, засіяної землі на 13-й рік до 30 атюра, згідно з даними топархів в Арсиноїтському номі: пшеницею – 13 431 572 арури, сочевицею – 880 1932 арури, ячменем – 26 260 арурів, полбою – 3115 арурів, кормової трави – 4612 арурів, сесамом – 261 арур, кротоном – 55 арурів, маком – 100 арур...

Папірус ііі ст. До н.Е. З Філадельфії

Зенону привіт від ткачів. Ми приїхали сюди працювати. Але щоб робота виправдалася, необхідно дати нам за промивання кожного таланта мону по одній драхмі і за ткання одного куска три мідні драхми. І цього для нас не достатньо. На кожний кусок потрібно по три робітники і одній жінці, і лише після 6 днів полотно знімається з верстата. Якщо ти не погоджуєшся, дай кожному з нас по півтора обола, а жінці – півобола; і дай нам відповідного помічника для верстата – 5 драхм і 2 оболи з нас вираховують.

Папірус сер. Ііі ст. До н.Е. З Філадельфії

Записка Зенону від Паіта, ткача килимів. З приводу того, що я тобі повідомив про Нехтембіса, ткача килимів, який є заколотником, зя’сувалося, що він справді дещо вкрав (при виготовленні) вовняних ковдр. Ковдра, зважена вчора, була ще мокра і зменшилася у вазі на 6 мін. Але він здійснив ще гірші провини, ніж це. Справедливо було б у разі коли ми забажаємо розглянути цю справу, відрубати йому руки. Справа в тому, що він виготовив ковдри коротші на 1 лікоть і вже на 2 п’ясті, так що вони не покривають дивана. Коли ж я хотів зважити ковдри, він запропонував на вагу ще і стемон [суть цього терміна неясна. – В.Б.]. Це абсолютно неможливо. Крім цієї провини він підбурював і інших ткачів. Якщо ти згідний і дозволиш мені показати зразки ковдр, я дам тобі крім 14 ковдр ще дві. Коли він дізнався, що я його викрив, він вчора хотів втекти. Але я наказав його схопити і відвести у в’язницю. Я повідомляю тобі про це, щоб ніхто не вводив тебе в оману і щоб я користувався великою повагою з твого боку. Бувай здоровий.

Інструкція економу (копія)

Тоді належить оглянути... і водопроводи, проведені через поля, з яких селяни звичайно беруть воду, кожний на оброблювану ним землю, і переконатися, чи мають водяні протоки в них передбачену глибину і чи достатньо в них ємностей; також і вище врізані водопроводи, чи укріплені вони; чи почищені найкращим чином проходи з великого каналу – річки – і чи знаходяться вони і з інших боків у надійному стані.

Під час оглядового об’їзду намагайся обійти всіх зокрема, підбадьорювати їх і підіймати їм настрій. А це роби не лише своїми словами, але також, якщо хтось з них скаржиться на писаря чи комарха стосовно питань, пов’язаних із землеробством, розглядай це і в міру можливості призупини. Коли посівна завершена, непогано б було, якщо ти б уважно все дослідив: таким чином ти ясно переконаєшся в тому, що виросло, дізнаєшся точно, що погано посіяно і що зовсім не посіяно. Звідси ти дізнаєшся, хто недбало ставився до роботи, і тобі буде відомо, чи не використав хтось насіння не за призначенням.

Особливу увагу зверни на те, щоб ном засівався згідно з посівним розкладом.

Не залиш без уваги, якщо хтось надто обтяжений орендною платою чи повністю розорений. Склади список використовуваної на землеробських роботах худоби, як царської, так і приватної. І особливо турбуйся про те, щоб приплід царської худоби, коли він стає нашим, був переведений у телятники.

Турбуйся, щоб наявне в номах зерно, за винятком того, що йде на насіння і того, що не може бути перевезене водним шляхом, було спущене вниз (в Александрію чи до Нілу). Тоді буде легше повантажити зерно на перші надані кораблі…

(Далі йдуть нерозбірливі, погано збережені рядки)

Турбуйся також, щоб передбачене (царем) постачання, список якого я тобі пересилаю, доставлялося в Александрію не лише правильно за кількістю, але й якісно перевірене і придатне до вжитку.

Відвідуй і ткацькі майстерні, в яких тчуть полотно, і приклади всі зусилля, щоб по можливості більша кількість верстатів працювала і щоб ткачі виготовляли передбачений розкладом для ному асортимент повністю. Якщо хтось не виконує передбачену кількість штук, нехай з нього буде стягнена ціна, визначена для кожного сорту (царською постановою). Особливу увагу зверни на те, щоб полотно було доброї якості і передбаченої щільності. Відвідай ті ж місця, де вариться льон-сирець, і склади список і став нас до відома, щоб вистачало потрібних для варіння льону, касторового масла і натру…

(Декілька зіпсованих рядків, які стосуються обліку продукції.)

…Якщо станеться перевиконання на перший місяць, то нехай надлишок буде записаний в рахунок норми наступного місяця. Усі недіючі верстати повинні бути перевезені в метрополь [адміністративний центр. – В.Б.] нома, складені в комори і опечатані.

Перевіряй прибуткові відомості по селах, якщо це можливо, і я думаю, що це цілком можливо, якщо ви енергійно візьметеся за цю справу. А якщо ні, то перевіряйте по топархіях…

При ревізії визнавайте лише такі надходження грошових податків, які внесені в трапезу, а із зернових оподаткувань і внесків олійної продукції – лише внесене ситологам. Якщо виявиться недостача, змушуй топархів і відкупників податків внести в трапезу в рахунок зернових недоплат їх вартість згідно з розцінками (царської) постанови, при олійній продукції – згідно з кількістю рідини, отримуваної з кожного сорту.

Необхідно, щоб ти звернув свою увагу на всі перераховані у цій інструкції пункти, особливо ж ті, які належать до олійниць. Бо якщо вести спостереження, ти набагато збільшиш продаж у номі і призупиниш розкрадання. Цього легко досягнути, якщо ти в потрібні терміни будеш перевіряти наявні на місці майстерні і склади як сухого, так і рідкого матеріалу і якщо ти їх будеш тримати під печаткою.

Простеж, щоб сировина, яка відпускається маслоробам, не перевищувала того, що вони в стані обробити при допомозі наявних у майстерні пресів.

Турбуйся про те, щоб по можливості всі преси працювали, у крайньому разі більшість з них. За іншими встанови ретельне спостереження.

Зайве обладнання непрацюючих пресів потрібно зібрати на склади і тримати під печаткою. Якщо ж ти тут допустиш необачність, будь упевнений, що крім платежів ти викличеш на себе надзвичайну зневагу, якої тобі не легко буде позбутися…

Прибуток від пасовищ займає одне з перших місць, і його легко збільшити, якщо ви найкращим чином поставите реєстрацію худоби.

Кращий період для цього припадає на місяць месоре; цього місяця вся країна вкрита водою, і тому тваринники відправляють стада на високогірні місця і не мають можливості розосереджувати їх по інших місцях.

Стеж за тим, щоб товари продавалися не дорожче продиктованої ціни. Обстежуй спеціально і ті товари, на які немає твердих цін і на які надано право продавцям призначати ціни на свій розсуд, і признач відповідний прибуток і примушуй продавати…

Ретельно стеж за телятниками і особливо старанно вживай заходи, щоб у них було достатньо зерна до наступного терміну трав’яних кормів, і щоб на телята щодня видавалася передбачена кількість зерна і щоб видавалося (зерно) за суворим обліком, і те, яке отримується на місці, і те, яке в разі необхідності привозиться з інших поселень.

Турбуйся і про те, щоб садіння місцевих дерев проводилося в належний термін і щоб ці дерева (при посадці) були достатньо зрілими, а саме: лози і шовковиці, а близько місяця хойах – акації і тамарикси. Із цих дерев інші слід посадити на царські насипи, а саджанці – на грядки, щоб їм був забезпечений необхідний догляд під час поливання. Коли ж буде необхідно і настане час посадки, їх слід помістити на царські насипи. Наглядають нехай за ними відкупники, щоб саджанці не постраждали від овець чи з інших причин. Під час наступних об’їздів зверни увагу, чи не знаходяться на насипах і на полях зрубані дерева, і складай список таких.

Склади список царських будинків і парків із зазначенням, якого вони потребують догляду, і доведи це до нашого відома.

Стеж за тим, щоб усі питання, які стосуються тубільних воїнів, були вирішені згідно зі складеною нами інструкцією про людей, які покинули роботу, і моряків. Усі ці люди, які потрапляли в твої руки, повинні утримуватися разом для доставки їх до Александрії.

Особливу увагу зверни на те, щоб не було ніяких інших зловживань. Кожен проживаючий в країні повинен знати і бути переконаний, що всіляким подібним явищам покладено край і що населення позбулося колишніх бід. Нікому не дозволяється робити, що йому заманеться, і над усім поставлено найкраще управління. Таким чином ви дасте країні спокій і немало збільшите прибутки.

Охопити все необхідне і передати вам у цій інструкції нелегко у зв’язку зі складністю обставин у цей час. Постарайтесь, щоб ніщо з того, що мною викладено в інструкціях, не уникло вашої уваги, оскільки це неможливо, а також повідомляйте мене про будь-які несподіванки…

Якщо ви будете так діяти, то, з одного боку, ви виконаєте службовий обов’язок, а з іншого – забезпечите собі безпеку.

Але досить тепер про ці питання. Я вважав за потрібне записати в цій інструкції все те, про що з тобою говорив, коли відправляв тебе в ном. Я думаю, що найголовніше, щоб ти вчинив турботливо, чесно і найкращим чином. Другою вимогою вважаю тримати себе добре і щиро у своїй області, триматися осторонь від поганого товариства, уникати будь-якого об’єднання на базі поганих справ і бути впевненим, що якщо в усіх цих питаннях ви будете акуратними, вам довірять великі завдання.

Майте інструкції при собі і повідомляйте про все, як наказано.