Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія античної цивілізації 1.doc
Скачиваний:
936
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
4.03 Mб
Скачать

Продаж землі ісей. Про спадок філоктемона

30. Вони перш за все переконують Евктемона, що ніхто не буде мати права на видиме майно, крім дочок його і дітей. Якщо ж він, продавши частину майна, залишить гроші, то вони, безумовно, отримають їх...

33. І впродовж дуже короткого терміну... він (Евктемон) продає земельну ділянку в Амфоні за 75 мін Антифану, а баню в Серангії – за 3000 (драхм) Аристолоху; будинок у місті, отриманий ним у заставу за кредит у 44 міни, він повернув гієрофанту [верховному жерцю, який посвячував в Елевсинські містерії. – В.Б.]. Він продав ще кіз із пастухами за 13 мін і дві упряжі мулів; одну – за 8 мін, іншу – за 550 драхм, і ремісників, які в нього були. Всього ж після смерті Філоктемона було продано майна більше як на 3 таланти...

Ісей. Про спадок менеклея

26. Коли він повинен був повернути сироті майно, а повертати було нічого і набігли проценти за тривалий час, він почав продавати земельну ділянку.

27. ...частину її він продав Філіппу з дему Піфо за 70 мін.

Ісей. Про спадок дікеогена

21. ...Ті, що в нього купили і отримали в заставу, повинні отримати у нього назад ціну, а нам повернути частини (спадку).

22. Ми взяли у нього поручителів, бо не вірили йому, що він виконає те, про що домовились. Бо крім двох будиночків за стінами (міста) і ділянки на 60 плетрів на рівнині, ми нічого не отримали, а все майно знаходиться в тих, кому він продав і заставив.

Ісей. Про спадок аполлодора

35. Він зробив себе спадкоємцем свого майна не через незнання, а добре знаючи мене. Бо я йому не чужий, а племінник, він дуже багато доброго бачив від нас і знав, що я не позбавлений честолюбства і не збираюсь продавати майно, як зробили це люди зі своєю часткою в спадку, але, будучи і членом Ради, і трієрархом, і хорегом, і учасником військових походів, і як небіжчик стану виконувати всі покладені на нас обов’язки...

42. ...Це майно в п’ять талантів, з якого виконували трієрархію, вони знищили, розпродали, занедбали, ми ж і раніше виконували літургію і будемо виконувати її, якщо ви затвердите волю Аполлодора, віддавши нам його спадщину.

Лісій. На захист ференіка з приводу спадку андрокліда, хlіі

76. Якби Андроклід залишив землю чи інше видиме майно, тоді кожний бажаючий міг би сказати, що Ференік бреше, а майно залишене йому. Але коли справа стосується срібла, золота та іншого невидимого майна, то очевидно, що воно було залишене тому, у кого воно знаходиться.

Лісій. Промова проти хлібних торгівців, ххіі

5. ...Скажи ти мені: “Ти – метек?” – “Так”. - “А проживаючи на правах метека, ти повинен підкорятися законам нашої держави чи можеш робити, що заманеться?” – “Повинен підкорятися...” – “Тож дай відповідь мені: чи усвідомлюєш ти, що скинув хліба більше 50 формів [близько 52 літри в одну форму. – В.Б.], що не дозволяється законом...”

11. ...Можливо, вони скажуть..., що скуповували хліб з любові до вітчизни, щоб продавати його якомога дешевше вам. Проте я надам вам дуже важливий і яскравий доказ, що вони брешуть.

12. Якщо б вони насправді чинили так для наших інтересів, то, очевидно, вони повинні були б продати хліб за однією і тією ж ціною впродовж багатьох днів, поки не закінчився б скуплений ними запас, а між іншим інколи вони в один і той же день продавали на драхму дорожче, нібито купували за медимн...

14. Їхні інтереси протилежні інтересам інших; вони більш за все наживаються тоді, коли при повідомленні про якусь державну біду продають хліб за високими цінами. Ваші біди так приємно їм бачити, що інколи про них вони дізнаються раніше за всіх, а інколи і самі їх складають: то кораблі наші в Понті загинули, то вони захоплені спартанцями при виході з Геллеспонту, то блоковані гавані, то перемир’я буде порушене. Ворожнеча їхня дійшла до того, що вони за зручного моменту нападуть на вас як неприятелі.

15. Коли ви більше за все потребуєте хліба, вони виривають його у вас з рота і не хочуть продавати, щоб ми не говорили про ціну, а були б раді купити у них хліба за будь-якою ціною. Таким чином, інколи під час миру вони тримають нас у стані облоги.

16. Держава вже давно зрозуміла їхнє шахрайство і злість: у той час як для нагляду за продажем усіх товарів ви ввели ринкових наглядачів, для цієї однієї професії ви обираєте хлібних приставів. Хоча хлібні пристави і повноправні громадяни, однак не раз ви піддавали їх вищій мірі покарання за те, що вони не змогли справитися з цими шахраями. А якому покаранню ви повинні піддати самих винних, коли покараєте смертю осіб, які не можуть за ними вгледіти...

22. ...Так, якщо ви їм оголосите смертельний вирок, то задовільните справедливість і хліб будете купувати дешевше, а якщо ні, то – дорожче.