Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія античної цивілізації 1.doc
Скачиваний:
940
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
4.03 Mб
Скачать

Таблиця viiі

1а. Хто злу пісню співає [мається на увазі нецензурна лайка. – В.Б.].

. Цицерон. Про державу, IV, 10: ХІІ таблиць встановлювали смертну кару за невелику кількість злочинних вчинків і в т.ч. вважали необхідним застосовувати її в тому випадку, коли хтось склав чи буде співати пісню, яка містить у собі наклеп чи ганьбу іншого.

2. Якщо спричинить тілесну шкоду і не помириться з (потерпілим), то нехай і йому самому буде спричинено те ж саме.

3. Якщо хтось рукою чи палицею зламає кістку вільній лю-дині, то нехай заплатить штраф 300 асів, якщо рабу – 150 асів.

4. Якщо спричинить образу, нехай штраф буде 25.

5. Зламає – нехай відшкодує.

6. Ульпіан. Дігести, ІХ, 1: Якщо хтось поскаржиться, що домашня тварина спричинила шкоду, то закон ХІІ таблиць велів або видати (потерпілому) тварину, що заподіяла шкоду, або відшкодувати вартість завданої шкоди.

  1. Ульпіан. Дігести, ХІХ, 5: Якщо жолуді з твого дерева впадуть на мою ділянку, а я, вигнавши худобу, нагодую ними її, то за законом ХІІ таблиць ти не можеш подати позов ні про спаш, бо не на твоїй ділянці паслася худоба, ні про шкоду, спричинену худобою, ні про збитки, завдані неправомірними діями.

8а. Хто заворожить посіви…

8б. Нехай не переміщає на свою ділянку чужий урожай.

9. Пліній. Природнича історія, 18, 3: За ХІІ таблицями смертельним гріхом для дорослих було спашити чи зжати у нічний час урожай з обробленого плугом поля. (ХІІ таблиць) наказували (таку) приречену (богині) Церері людину карати смертю. Неповнолітнього, (винного у цьому злочині), за рішенням претора чи піддавати шмаганню, чи присуджувати відшкодовувати спричинену шкоду в подвійному розмірі.

10. Гай. Інституції, І, 9: (Закони ХІІ таблиць) веліли заковувати в кайдани і після шмагання карати смертю того, хто підпалював будівлі чи складені біля будинку скирти збіжжя, якщо (винний) здійснював це навмисне. (Якщо пожежа сталася) випадково, тобто через необережність, то закон приписував, (щоб винний) відшкодовував збитки, а при цьому був підданий більш легкому покаранню.

11. Пліній. Природнича історія, 17, 1: У ХІІ таблицях було приписано, що за злісне рубання чужих дерев винний сплачував по 25 асів за кожне дерево.

12. Якщо той, хто здійснив крадіжку вночі, вбитий (на місці), то нехай вбивство (його) буде вважатися законним.

13. Білого дня, якщо чинить опір зі зброєю (в руках), скликай народ [тобто клич на допомогу. – В.Б.].

14. Авл Гелій. Аттичні ночі, ХІ, 18: Децемвіри наказували вільних людей, спійманих на крадіжці на гарячому, піддавати тілесному покаранню і видавати (головою) тому, у кого здійснена крадіжка, рабів карати батогом і скидати зі скелі, але (стосовно неповнолітніх) постановили: або піддавати їх, за рішенням претора, тілесному покаранню, або відшкодувати з них заподіяну шкоду.

15а. Гай. Інституції, ІІІ, 191: За законом ХІІ таблиць встановлювали штраф у розмірі потрійної оплати речі в тому випадку, коли річ знаходили у когось при формальному обшуці чи коли вона була принесена до переховувача і знайдена в нього.

15б. Гай. Інституції, ІІІ, 192: Закон ХІІ таблиць передбачав, щоб при проведенні обшуку (той хто обшукував) не мав ніякої одежі, крім полотняної пов’язки і тримав у руках чашу.

16. Якщо висувається позов про крадіжку (при якій злодія не спіймали на гарячому), нехай суд вирішить суперечку (присудженням) подвійної вартості речі.

17. Гай. Інституції, ІІ, 45: Законом ХІІ таблиць заборонялося набувати крадену річ за давністю.

18а. Тацит. Аннали, VI, 16: Вперше ХІІ таблиць постановили, щоб ніхто не брав більше одного відсотка на місяць, тоді як до цього брали за бажанням багатих.

18б. Катон. Про землеробство. Передмова, І: Предки наші мали (за звичай) і постановили в законах присуджувати злодія до сплати подвійної вартості (вкраденої речі), лихваря до (відшкодування) у чотирикратному розмірі (отриманих відсотків).

19. Павел. Фрагменти, ІІ, 12: За законом ХІІ таблиць за річ, здану на зберігання, подається позов у подвійному розмірі вартості цієї речі.

20а. Ульпіан. Дігести, ХХVI, 10: Слід зауважити, що звинувачення (опікуна у недобросовісному виконанні своїх обов’язків) випливає із закону ХІІ таблиць.

20б. Трифоніан. Дігести, ХХVI, 7: У випадку розбазарювання опікунами майна їхнього підопічного слід встановити, чи не підходить щодо цих опікунів зокрема той позов у подвійному розмірі, який встановили у законах ХІІ таблиць проти опікунів.

21. Нехай буде підданий підземним богам (тобто прокляттю), той патрон, який спричинив шкоду (своєму) клієнтові.

22. Якщо (хтось) брав участь (при укладенні угоди) як свідок чи вагар, (а потім) відмовляється це засвідчити, то нехай (його буде визнано) безчесним і він втратить право бути свідком.

23. Авл. Геллій, Аттичні ночі, ХХ, 1: За ХІІ таблицями, спійманий на неправдивому свідченні, скидався з Тарпейської скелі.

24а. Якщо кинутий рукою спис полетів далі, ніж цілився, нехай принесе (в жертву) барана.

24б. Пліній. Природнича історія, XVIII, 3: За ХІІ таблицями за таємне знищення врожаю (призначалася) смертна кара важча, ніж за вбивство людини.

25. Гай. Інституції, І, 236: Якщо хтось говорить про отруту, то повинен додавати, шкідлива чи корисна вона для здоров’я, бо і ліки є отрутою.

26. Порцій. Дігести, LVII, 19: Як ми знаємо, у ХІІ таблицях заборонялося будь-кому влаштовувати в місті нічні зібрання, [на відміну від законних зборів – коміцій. – В.Б.].

27. Гай. Інституції, І, 4: Закон ХІІ таблиць надавав членам колегій (товариств) право укладати між собою будь-які угоди, лише б цим вони не порушували кожної установи про громадський порядок. Закон цей, напевно, був запозичений із законодавства Солона.