Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія античної цивілізації 1.doc
Скачиваний:
940
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
4.03 Mб
Скачать

Поземельні відносини в елліністичних державах Папірус 257/56 рр. До н.Е. З Філадельфії Аполлонію

Я отримав твого листа 14-го числа місяця пахада від Зоїла. Ти висловлюєш в ньому своє здивування, що я нічого тобі не написав про оцінку посіву і жнив зернових. Ми прибули у Філадельфію 16-го числа місяця фаменот. І відразу ж написали Зоїлу, Зопиріону та царським писарям, щоб вони приїхали до вас для виконання твого наказу. Зоїл же якраз у той же час, разом з Палестом, об’їжджав країну. Тому він був зайнятий. А царські писарі і прийнятий Зоїлом Пауес прибули до нас через 12 днів. Коли вони з’явилися, ми відправилися і обміряли землю по землеробах і видах посівів упродовж 5 днів. По закінченні цієї роботи ми послали за землеробами, оголосили їм про пільги, надані тобою, і запропонували їм приступити до оцінки, як ти нам наказував у записці, чи зійтися з нами і укласти договір. Тоді вони обіцяли, що, порадившись, вони кажуть свою думку через 2 дні, однак вони засіли в храмі і сказали, що вони нізащо не погодяться, але що вони відмовляться від посіяного. Він стверджував, що зайнятий відправкою матросів. Повернувшись у Філадельфію через три дні після цього, ми вирішили, оскільки вони відмовилися від оцінки (про яку йшла мова у твоїй записці) і ми не змогли зрушити справу з місця, запропонувати їм призначити свою меншу оцінку, таку, яка кожному зокрема буде прийнятна. Тоді вони дали ту оцінку, яку ми тобі послали раніше. Після закінчення цієї роботи ми відправилися обмірювати землю під сезамом і лісом разом із царськими писарями, які список вручили нам 22-го числа місяця фармуті. Дуже просимо тебе нікого з нас не звинувачувати у недбалості. Як може службовець бути тобі не дбайливим! Це тобі стане зрозумілим, коли ми зберемо зерно, хоча на місці не має жодних пристосувань.

Папірус 256 р. До н.Е. З Філадельфії

Аполлоній вітає Зенона

Цар наказав нам засівати земля два рази (в рік). Коли ти збереш ранній врожай, зразу ж поливай землю вручну; якщо це неможливо, постав побільше колодязів і поливай таким чином, але не тримай землю під водою більше п’яти днів і, давши, зразу посій тримісячне зерно. І напиши нам, коли ти думаєш зібрати урожай...

Папірус 256 р. До н.Е. З Філадельфії

...Зенон вітає Санхоне

Я пишу скаргу стосовно моєї ослиці, яку взяв Нікій. Якщо б ти написав мені стосовно неї, я б відправила її тобі. Якщо тобі завгодно, накажи віддати її мені, для того щоб ми перевезли вулики на леваду, щоб вони не загинули і (не було шкоди) ні тобі, ні царю. І якщо розглянеш справу, зрозумієш, що я тобі корисна. І приплід її я відправлю тобі. Прошу тебе і благаю, не відкладай мою справу, я вдова. Рік 30-й. Пахон. Будь щасливий.

Папірус 253/2 р. До н.Е. З Філадельфії

Никанор вітає Зенона

Ти писав мені, що ніхто не вніс зерна. Ще на току було заплачено 500 артаб ячменю, як ти мені і запропонував внеси це за отримані 400 артаб. Прошу тебе розпорядитися і прислати помічників Панесиса, Аноесиса і збирача натуральних внесків, і, коли наші залишки будуть прийняті, накажи видати моєму представникові Пасіону квитанцію.

Ти також написав, щоб ми закупили для сівби насіння трав. Ніхто, однак, не продає їх на місцях за хліб, а вимагає грошей. І насіння подорожчало, бо Гермолай скуповує їх для царської скарбниці...