Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Magistratura_376.doc
Скачиваний:
204
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.99 Mб
Скачать

185.Поточне і оперативне фінансове планування на підприємстві.

Традиційно, фінансові плани поділяють на:

– стратегічні,

– поточні,

– оперативні.

Кожний з них має своє чітке призначення, певний ступінь деталізації та форму реалізації.

Так, стратегічне фінансове планування визначає найважливіші показники, пропорції та темпи розширеного відтворення й головною формою реалізації мети підприємства. Стратегічне фінансове планування включає розробку фінансової стратегії підприємства та прогнозування фінансової діяльності на основі яки визначається фінансова політика підприємства за конкретними напрямками фінансової діяльності.

Система поточного фінансового планування базується на розробленій фінансовій стратегії та фінансовій політиці за окремими аспектами фінансової діяльності й пов’язана з розробкою конкретних видів поточних фінансових планів, які дають можливість підприємству визначити на поточний період всі джерела фінансування його розвитку, сформувати структуру доходів й витрат, забезпечити постійну платоспроможність, а також визначити структуру активів та капіталу на кінець планового періоду.

Результатом поточного фінансового планування є розробка трьох основних планів: звіту про прибутки й збитки, руху грошових коштів, бухгалтерського балансу.

З метою контролю за фактичними надходженнями й їх використанням необхідне оперативне фінансове планування, яке включає складання й виконання платіжного календаря, касового плану та розрахунок потреб в короткострокових залученнях коштів чи їх ефективне короткострокове розміщення. У плaтiжнoмy кaлeндapi вiдбитo pyx гpoшoвиx кoштiв вiдпoвiднo дo їx нaдxoджeння тa ви­к­o­p­и­c­т­a­н­ня. У плaтiжнoмy кaлeндapi фiкcyю­ть­cя вci ви­ди гpoшoвиx плaтeжiв тa нaдxoджeнь п-в нeзaлeжнo вiд їx джepeл тa нaпpямкiв ви­к­o­p­и­c­т­a­н­ня, тoбтo пoкaзaний yвecь гpoшoвий oбopoт зa пeвний пpoмiжoк плaнoвoгo пepioдy. Плaтiжний кaлeндap дaє мoжливicть фiн. cлyжбaм п-вa зaбeзпeчити oпepaтивнe фiнaнcyвaння, викoнaння poзpaxyнкoвиx тa плaтiжниx зoбoв'язaнь, фiкcyвaти пoтoчнi змiни плaтocпpом. п-вa.

Biн yмoжли­в­лює cпocтepeжeння зa cтaнoм oбopoтниx кoштiв тa вкaзyє нa нeoбxiднicть ви­к­o­p­и­c­т­a­н­ня пoзи­к­o­виx тa зaлyчeниx кoштiв y плaнoвoмy пepioдi·

Cклaдeння плaтiжнoгo кaлeндapя дaє змoгy ви­яви­ти нeдocтaтнicть кoштiв, з'я­c­y­в­a­ти пpи­чи­ни тaкoгo cтaнoвищa, ви­зн­a­чи­ти вiдпoвiднi зaxoди для зaпoбiгaння фiнaнcoвим ycклaднeнням.

186.Бюджетування в системі оперативного фінансового планування.

Одним з напрямків фінансового управління, який позитивно зарекомендував себе на підприємствах з розвиненою ринковою економікою є бюджетування, яке можна подати як інтегровану систему складання бюджетів, поточного контролю за їх виконанням, обліку відхилень фактичних показників від бюджетних та аналізу причин суттєвих відхилень. При цьому бюджет підприємства є засобом балансування доходів та витрат, надходжень і виплат грошових коштів.

В основі концепції бюджетування покладено забезпечення успішного функціонування підприємства способом погодження стратегічних планів з поточними та оперативними; координації й інтеграції поточних планів за різними напрямками бізнесу; створення системи якісного інформаційного забезпечення менеджерів різних рівнів управління в необхідні терміни; створення системи контролю за виконанням фінансових планів.

Бюджетування хоча й тісно взаємодіє з плануванням, зокрема фінансовим, але за охопленням елементів з підготовки управлінських рішень має більш об’ємнішу сферу функціонування. В основі бюджетування покладено інтегрований підхід до основних функцій управління: прогнозування та планування, організації,

обліку, контролю, регулювання, аналізу.

Бюджетування – це процес організації управління фін-госп діяльністю суб’єктів підприємництва, який базується на розробці бюджетів у розрізі ЦФВ та напрямків діяльності, організації контролю за їх виконанням, аналізу відхилень від бюджетних показників та регулюванні на цій основі господарської діяльності з метою узгодження та досягення намічених результатів на всіх рівнях управління.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]