Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Magistratura_376.doc
Скачиваний:
204
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.99 Mб
Скачать

117.Житлові субсидії і порядок їх розрахунку.

Житлові субсидії є безповоротними, їх отримання не пов’язане і не тягне за собою зміни форми власності житла. Існують такі види житлових субсидій: для відшкодування витрат на оплату житлово-комунал. послуг, придбання скрапленого газ та палива.

Вони надаються за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги, скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо (у межах норм споживання) та обсягом визначеного КМУ обов’язкового процента платежу (10 чи 15 відсотків середньомісячного сукупного доходу).

При цьому норма володіння чи користування загальною площею житла та нормативи користування комунальними послугами встановлюються виходячи з 21 кв. метра на наймача і кожного зареєстрованого у житловому приміщенні (будинку) та додатково 10,5 кв. метра на всіх тут зареєстрованих, а для громадян, які проживають в однокімнатній квартирі, – на загальну площу незалежно від розміру квартири.

Розмір витрат на оплату ЖКП у межах норм споживання і розмір субсидій визначаються окремо за кожний вид послуг пропорційно до його частки у загальній сумі вартості цих послуг.

Субсидія розраховується виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, у тому числі осіб, призваних на строкову військову службу.

Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на основі середньомісячного, а для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива – на основі річного сукупного доходу осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку), за попередній календарний рік з урахуванням коефіцієнта зростання середньої заробітної плати працівників, зайнятих у галузях економіки. Средньоміс. дохід визначається шляхом визначення доходів всіх членів сімї за 6 місяців до дати звернення за субсидією, а річний сукупний доход= Средньоміс. *12.

Порядок призначення субсидій:

1. до відділів субсидій подаються заява, доходи кожного з прописаних, забезпечення житлової площею та послугами ЖК.

2. субсидія призначається за умови надання розрахункових документів про оплату ЖКП за поперед. період.

3. для нарахування субсидій використовуються дані про доходи та розміри платежів, одержані від різних органів.

118.Склад, призначення і роль видатків бюджету на соціальну сферу.

Конституцією України закріплено, що людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість та безпека визначаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст та спрямованість соціальної діяльності держави. Утвердження та забезпечення прав та свобод людини – головний обов’язок держави.

Соціальна сфера – це сукупність галузей, підприємств, організацій, безпосередньо пов’язаних і визначаючих рівень життя населення, його добробут, рівень споживання тощо. До соціальної сфери перш за все відносять сферу послуг (освіту, культуру, охорону здоров’я, соціальне забезпечення, фізичну культуру, громадське харчування, комунальні послуги, транспорт та зв'язок).

Видатки бюджету на соціальну сферу включають видатки на:

1) Соціальний захист та соціальне забезпечення: соц. захист у разі напрецезд-ті, соц. захист пенсіонерів, соц. захист ветеранів війни та праці, соц. захист сімї, дітей та молоді тощо.

2) Освіту: дошкільну освіту, заг середню освіту, професійно-тех освіту, вищу освіту, післядипломну освіту, позашкільну освіту, дослідження та розробки у сфері освіти тощо.

3) Охорону здоров’я: медична продукція та обладнання, поліклініки та амбулаторії, швидка та невідкладна допомога, спеціалізовані поліклініки, розробки у сфері охорони здоров’я тощо.

4) Духовний та фізичний розвиток: від-ня театрів, концертних та циркових організацій, кінематографії, та ін. закладів у галузі культури та мистецтва.

У видатках зведеного бюджету України за 2010 р. найбільша частка припадає на соціальний захист та соціальне забезпечення 24 %, на освіту — 20% і 10% — на охорону здоров´я. Найменша частка видатків – на духовний та фізичний розвиток (2%).

Структура видатків бюджетів та їх частка у ВВП значною мірою відображає основні напрямки діяльності держави. Саме видатки бюджетів на соціальні заходи є пріоритетними в Україні.

Соціальний захист – це сукупність держ заходів і видатків бюджету, пов'язаних з наданням фін допомоги окремим верствам населення, які врезультаті економічної чи фін кризи чи через ін незалежні від них причини не мають достатніх для самозобезпечення доходів. Враховуючи гарантії, всановлені Конституцією України, держава бере на себе зобов'язання зі здійснення більшої частини видатків на соціальний захист:

1)держ спеціальні пенсійні реформи (пенсії військовослужбовцям рядового, сержантського та старшинського складу строкової служби та членам їх сімей; пенсії військовослужбовцям та особам керівного і рядового складу органів внутрішніх справ; пенсії, призначені за іншими пенсійними програмами);

2)держ програми соц допомоги (компенсації на медикаменти; програма протезування; кошти, що передаються до фонду соц стр-ння на випадок безробіття);

3)держ підтримка громадських організацій інвалідів і ветеранів, які мають статус всеукраїнських;

4)держ програми і заходи стосовно дітей, молоді жінок, сім'ї;

5)держ підтримка молодіжних громадських організацій на виконання загальнодержавних програм і заходів стосовно дітей, молоді, жінок, сім'ї;

6)держ програми підтримки будівництва (реконструкції) житла для окремих категорій громадян.

В Україні сис-ма соц захисту яскраво проявляється через сис-му соц страх-ня. Залежно від страх випадку розрізняють такі види загальнообов'язкового соц страх-ня: пенсійне, у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, медичне, від нещасного випадку на вир-ві та проф захворювання, на випадок безробіття.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]