Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Magistratura_376.doc
Скачиваний:
204
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.99 Mб
Скачать

67.Податок з доходів фізичних осіб в системі прямого оподаткування: сутність та значення в соціально-економічному розвитку регіонів.

Протягом всієї історії людства держава прагне обкласти податками всіх громадян країни. Одним з ефективних фіскальних важелів для різних подат­кових систем є оподаткування фізичних осіб. Основною метою введення податку з доходів фізичних осіб є забезпечення бюд­жетних надходжень та створення рівно напруженого податкового тиску на основі прямого визначення доходів платника податків.

Одними з характерних особливостей є його значне соціально-економічне значення, масштабність кількості платників цього податку, розмірами загальних надходжень до бюджету. Економічний зміст ПДФО виражається, таким чином, громадян, з ​​одного боку, і держави - ​​з іншого, з приводу формування державних фінансів.

Фіскальна ефективність податку з доходів фізичних осіб залежить як від структури наявних доходів населення, так і від темпів їх зростання. Значний вплив на фіскальну ефективність податку та рівень доходів громадян має визначення неоподатковуваного мінімуму доходів.

Податок з фізичної особи - це обов'язковий внесок платника до бюджету і позабюджетні фонди у визначених законом розмірах та у встановлені терміни. Він висловлює грошові відносини, що складаються у держави з фізичними особами у зв'язку з перерозподілом національного доходу і мобілізацією фінансових ресурсів у бюджетні та позабюджетні фонди держави. Внески здійснюють основні учасники виробництва валового внутрішнього продукту, наприклад працівники, своєю працею, що створюють матеріальні і нематеріальні блага і отримують певний дохід.

Місцевий бюджет є основним інструментом, за допомогою якого місцева влада може впливати на локальну активність, створювати умови для економічного та соціального піднесення території своєї юрисдикції. Основним дохідним джерелом, яке складає основу формування фінансових ресурсів місцевих бюджетів в Україні, є податок на доходи фізичних осіб. ПДФО є закріп­леним податком, надходження від якого у фіксованих частках розподіляється між бюджетами адміністративно-територіальних одиниць різного рівня з метою забезпечення фінансування делегованих державою видаткових повноважень. ПДФО посідає провідне місце у формуванні доходів місцевих бюджетів, від його обсягу значною мірою залежать фінансові можливості місцевого самоврядування щодо виконання делегованих та власних повноважень. Від реальності визначення прогнозованого обсягу доходів кожного місцевого бюджету залежить обсяг належної йому дотації вирівнювання та, відповідно, збалансованість дохідної та видаткової частин за делегованими повноваженнями.

68.Характеристика основних нововведень при оподаткуванні податком на доходи фізичних осіб, передбачених Податковим Кодексом України.

1). Пункт що визначає особливості бази оподатковування доходів у вигляді заробітної плати, доповнений новим абзацом наступного змісту:

«При нарахуванні доходів у вигляді винагороди по цивільно-правових договорах за виконання робіт (надання послуг) база оподатковування визначається як нарахована сума такої винагороди, зменшена на суму єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Таким чином, із 06.08.2011 база для оподатковування доходу, отриманого за договором цивільно-правового характеру (далі – ЦПХ), за виконані роботи (надані послуги) буде визначатися так само, як і з доходу у вигляді заробітної плати, а саме зменшений на суму ЄСВ. Нагадаємо, що ставка ЄСВ із таких доходів встановлена в розмірі 2,6 %.

2). Продовжено термін для звернення за податковою знижкою «податковим кредитом». Термін надання декларації про доходи не обмежується 1 травня року, наступного за звітним роком. Тобто можна буде скористатися своїм правом до кінця року, наступного за звітним.

3). Доповнено:

«Якщо оподатковуваний дохід нараховується податковим агентом, але не виплачується (не надається) платнику податків, то податок, що підлягає утриманню з такого нарахованого доходу, підлягає перерахуванню в бюджет податковим агентом у терміни, установлені даним Кодексом для місячного податкового періоду».

4). Ще одна зміна,– це розширення категорії осіб (батьків), що мають право на збільшення граничного розміру доходу у вигляді заробітної плати для застосування податкової соціальної пільги (далі – ПСП).

(одинока матір; особа утримує дитину - інваліда).

6). Також тепер у пп. 165.1.1 ПКУ чітко прописано, що в оподатковуваний доход фізичної особи не включається сума допомоги по вагітності і родам. 

7). Фізичні особи, що одержали в спадщину або в подарунок нерухомість у вигляді житлового будинку, квартири, або їхньої частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якому розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові спорудження і будинки, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безкоштовної передачі, у залежності від її призначення мають право продати такий об'єкт із нульовою ставкою оподатковування, не чекаючи трьох років після спадкування, Тому якщо буде продаватися або обмінюватися успадкована нерухомість, умова перебування у власності більш трьох років не обов'язкова, оскільки об'єкта оподаткування ПДФО уже не буде.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]