Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Magistratura_376.doc
Скачиваний:
204
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.99 Mб
Скачать

106.Зведений бюджет України, його характеристика та призначення.

За новим БКУ Зведений бюджет є сукупністю показників бюджетів, що використовуються для аналізу та прогнозування економічного і соціального розвитку держави.

Зведений бюджет (ЗБ) України включає показники Державного бюджету України, зведеного бюджету АРК та зведених бюджетів областей, міст Києва та Севастополя, всього - 28 суб'єктів.

За своєю сутністю бюджет характеризує фінансове становище держави. Тобто ЗБУ- сукупність усіх бюджетів, що входять до складу бюджетної системи України. ЗБ не затверджує ВР України, оскільки кожний з видів бюджетів, що існують в Україні, затверджує відповідний орган місцевого самоврядування або місцевої влади. Призначення зведеного бюджету полягає в тому, щоб на підставі зведених показників доходів та видатків, які отримує вся бюджетна система країни, здійснити аналіз та визначити засади державного Регулювання економічного і соціального розвитку України. У свою чергу бюджети нижчого рівня також є зведеними. Зокрема, до них належать ЗБ АРК, областей, районів, міст із районним поділом.

ЗБ АРК включає показники бюджету АРК, зведених бюджетів її районів та бюджетів міст республіканського значення. ЗБ області включає показники обласного бюджету, зведених бюджетів районів і бюджетів міст обласного значення цієї області. ЗБ району включає показники районного бюджету, бюджетів міст районного значення, селищних та сільських бюджетів цього району. ЗБ міста з районним поділом включає показники міського бюджету та бюджетів районів, що входять до його складу.

Показники бюджетів об'єднань територіальних громад, що створюються згідно із законом, включаються до відповідних ЗБ. ЗБ міст Києва та Севастополя включають показники міських бюджетів та показники бюджетів районів(у містах).

Як і ЗБУ, названі ЗБ не затверджуються, а використовуються для аналізу і визначення засад регулювання соціально-економічного розвитку окремих утворень.

Структура бюджетної системи за складом показників визначає рівень централізації в країні. Рівень бюджетної централізації,що визначається як середній показник, оцінюють за коефіцієнтами:1)коефіцієнт бюджетної централізації,розрахований за доходами ЗБУ,обчислюється як відношення доходів Державного бюджету по Україні до доходів ЗБ ;2)коефіцієнт бюджетної централізації, розрахований за витратами ЗБ,обчислюється як відношення витрат ДБУ до витрат ЗБ.

107.Система доходів бюджету. Методи формування та класифікації бюджетних доходів.

Доходами бюджету є всі податкові, неподаткові та інші надходження на безповоротній основі, справляння яких передбачено законодавством України (включаючи трансферти, плату за адміністративні послуги, власні надходження бюджетних установ)Основне призначення державних доходів полягає у створенні надійної фінансової бази для забезпечення діяльності держави, виконання її головних завдань і функцій. Державні доходи можуть бути згруповані за такими ознаками:А) джерела формування поділяють їх на: доходи від розподілу ВВП; доходи, які включені до складу фонду відшкодування постійного капіталу; доходи від реалізації національного багатстваБ) рівень розміщення поділяє державні доходи на централізовані та децентралізовані.

Децентралізовані – це кошти, що залишаються в розпорядженні державних підприємствВ) надходження від форм власності поділяють їїх на власні доходи держави і доходи в порядку перерозподілу від інших форм власностіГ) методи мобілізації поділяють доходи на податкові, неподаткові, позичкові надходження і надходження від операцій з капіталом. Бюджетні доходи є найбільшою частиною централізованих фінансових ресурсів держави.

Методи формування доходів:-пряме вилучення доходів з держ сектору;-отримання доходів від державних угідь, майна і послуг;-перерозподіл доходів юрид і фіз.

Доходи бюджету мають такі :податкові надходження, неподаткові надходження, доходи від операцій з капіталом, трансферти.

Є такі підгрупи податкових надходжень: податки на доходи; податок на прибуток; податок на збільшення ринкової вартості; податки на власність; збори та плата за спеціальне використання природних ресурсів;внутрішні податки на товари і послуги; податки на міжнародну торгівлю та зовнішні операції; окремі податки і збори, що зараховуються до місцевих бюджетів; рентна плата, збори на паливно-енергетичні ресурси; місцеві податки і збори; інші податки і збори.

Є такі підгрупи неподаткових надходжень:доходи від власності та підприємницької діяльності; адміністративні збори та платежі, доходи від некомерційної господарської діяльності; власні надходження бюджетних установ; інші неподаткові надходження. З 2000 року значне збільшення неподаткових доходів виникло за рахунок включення до дохідної частини бюджету власних надходжень бюджетних установ, які до цього не обліковувалися в доходах бюджетів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]