Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Magistratura_376.doc
Скачиваний:
204
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.99 Mб
Скачать

180.Відтворення основних засобів. Знос та амортизація основних засобів. Методи обчислення амортизаційних відрахувань.

Відтворення основних фондів. Знос та амортизація основних фондів.

Розрізняють два види зносу основних фон­дів—фізичний і моральний.

Фізичний знос це поступова втрата основними фондами спо­живної вартості в процесі експлуатації, тобто суто матеріальний знос їх окремих елементів. Фізичний знос залежить від багатьох факторів, зокрема: особливостей технологічного процесу; якості обслугову­вання основних фондів; кваліфікації робітників та їхнього ставлення до основних фондів у процесі використання, інтенсивності та умов їх використання. Розрізняють повний і частковий знос основних фондів. Повний знос передбачає повну заміну зношених основних фон­дів через нове капітальне будівництво або придбання нових основ­них фондів. Частковий знос компенсується здійсненням капітального ремон­ту основних фондів. Моральний знос це знос основних фондів унаслідок створення нових, більш прогресивних і економічно ефективних машин та устаткування. Поява досконаліших видів устаткування з підвище­ною продуктивністю робить економічно доцільною заміну діючих основних фондів іще до їх фізичного зносу.. Амортизація це процес поступового перенесення вартості ос­новних виробничих фондів і нематеріальних активів з урахуванням витрат на їх придбання, виготовлення або поліпшення згідно з нор­мами амортизаційних відрахувань, установленими законодавчими актами. Амортизаційні відрахування включаються до складу вало­вих витрат в-ва й обігу, що беруться для обчислення оподат­ковуваного прибутку.

Відтворення основних виробничих фондів — це процес безперерв­ного їх поновлення. Розрізняють просте та розширене відтворення.

Просте відтворення основних фондів здійснюється в тому самому обсязі, коли відбувається заміна окремих зношених частин основних фондів або заміна старого устаткування на аналогічне, тобто тоді, ко­ли постійно відновлюється попередня виробнича потужність. Розширене відтворення передбачає кількісне та якісне збільшен­ня діючих основних фондів або придбання нових основних фондів, які забезпечують вищий рівень продуктивності устаткування.

Процес відтворення основних виробничих фондів має низку харак­терних ознак, зокрема: 1) основні виробничі фонди поступово переносять свою вартість на вироблену продукцію;2) у процесі відтворення основних виробничих фондів одночасно відбувається рух їхньої споживної вартості та вартості;3) нарахуванням амортизаційних відрахувань здійснюється на­громадження в грошовій формі частково перенесеної вартості осно­вних виробничих фондів на готову продукцію;4) основні виробничі фонди поновлюються в натуральній формі протягом тривалого часу, що створює можливість маневрувати ко­штами амортизаційного фонду.

Методи обчислення амортизаційних відрахувань:

Амортизація може нараховуватись одним із п’яти методів:

1)прямолінійний метод: На = Амв/Т,

2)метод зменшення залишкової вартості

На=1-n√ЛВ/ПВ, Сума аморт = ЗВ*На

3)метод прискореного зменшення залишкової вартості На = 1\Т*2 Сума аморт = ЗВ*На

4) кумулятивний метод Кк = к-сть років до закінч строку корис викор/суму чисел роківкорис викорис Сума аморт = Амв *Кк,

5) виробничий метод На = Амв/ Заг.обсяг продукції Сума аморт = Факт обсяг за міс*На

Об’єктом амортизації є вартість ОЗ, яка амортизується, яка розраховується за формулою:

Вартість, що амортизується = Первісна (переоцінена) вартість - Ліквідаційна вартість (може дорівнювати 0)

Амортизація нараховується щомісяця по кожному окремому об’єкту основних засобів протягом усього строку його корисного використання до досягнення ліквідаційної вартості такого об’єкта.

Нарахування амортизації ОЗ та НА починається з місяця, що настає за місяцем, в якому об’єкт був введений в експлуатацію, та припиняється на період модернізації, ремонту, реконструкції, а також при вибутті – з місяця, що настає за місяцем вибуття.

Амортизація нараховується до того моменту, коли:

Залишкова вартість об’єкта = Ліквідаційній вартості об’єкта

Залишкова вартість (БВ) = Первісна вартість – Накопичена амортизація

Первісна вартість – це вартість, що включає варт обладнання, держ.мито, ввізне мито, ПДВ+ витр на страхув, транспортув, монтаж, інші.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]