Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Magistratura_376.doc
Скачиваний:
204
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.99 Mб
Скачать

113.Бюджетні інвестиції у розвиток економіки, їх характеристика і роль.

Бюджетні інвестиції - одна з форм надання юридичним особам бюджетних коштів, вкладених в основний і оборотний капітал, з метою отримання доходів та розвитку стратегічних галузей економіки.

Бюджетні інвестиції виділяються на безповоротній основі на відміну від бюджетних кредитів, що надаються на принципах зворотності. Бюджетні інвестиції відносяться до капітальних витрат, фінансуються з бюджету при наявності рішення виконавчих органів державної влади та місцевого самоврядування і за умови їх включення в цільову програму.

Інвестуючи у розвиток економіки держава здійснює видатки. Важливими видатками держави є капітальні видатки бюджету – видатки бюджету на фінансування інвестиційної та інноваційної діяльності держави, тобто капітальних вкладень виробничого і не виробничого призначення; фінансування структурної перебудови народного господарства; субвенції та інші видатки, пов’язані з розширенням відтворенням. У БК не має чіткого визначення бюджетних інвестицій, але більшість авторів зазначають, що бюджетними інвестиціями – це є всі зведені капітальні видатки, що фінансуються з державного чи місцевих бюджетів. суттєвою є реалізація планів уряду щодо посилення уваги до розвитку системи державного інвестування, яка передбачає чітку пріоритетність державних капіталовкладень, спрямованих на реалізацію інноваційних проектів.

Активізація державних інвестицій на цілі структурної перебудови є достатньо обґрунтованим заходом, якщо при цьому, по-перше, є реальна програма інвестування конкретних проектів дійсно пріоритетного значення з впливом на сумісні виробництва, по-друге, забезпечується їх цільове використання з достатньо великою ефективністю і швидкою окупністю. Головними завданнями державної інвестиційної політики: розширення масштабів державного інвестування; зміщення акцентів бюджетного фінансування від реалізації масштабних завдань до підтримки підприємств, що ефективно працюють (використовують ресурсозберігаючі технології, конкурентоспроможну та імпортозамінну продукцію), інфраструктурних і життєзабезпечуючих виробництв; підвищення фінансової дисципліни; розширення масштабів спільного державно-комерційного фінансування ефективних інвестиційних проектів приватного капіталу.

114.Порядок і напрями бюджетного фінансування капітальних вкладень.

Відповідно до чинного законодавства джерелами фінансування капітальних вкладень можуть бути:

1) власні фінансові ресурси;

2) позичені фінансові ресурси;

3) кошти, отримані від продажу цінних паперів, внески членів трудових колективів;

4) кошти державного бюджету та місцевих бюджетів;

5) кошти іноземних інвесторів.

За рахунок державного бюджету фінансуються централізовані капітальні вкладення. Бюджетні кошти надаються підприємствам лише в тому разі, коли об'єкти включено до цільової комплексної програми, затвердженої Кабінетом Міністрів України.

Порядок фінансування капітальних вкладень залежить від способу проведення капітальних робіт.

За підрядного способу будівництво об'єктів здійснюється відповідними підрядними організаціями.

Фінансування капіталовкладень може здійснюватись за 2 напрямами:

а) у відомчому розрізі;

б) у розрізі інвестиційних проектів.

Галузевий (відомчий) підхід полягає у тому, що загальна сума виділених бюджетом капіталовкладень направляється міністерствам і відомствам, які, в свою чергу, розподіляють цю суму між під-ми та організаціями. Цей підхід є основним в Україні, хоча має недолік – розпорошення коштів.

Фінансування інвестиційних проектів навпаки, дозволяє концентрувати ресурси на реалізації основних завдань. Обсяг капіталовкладень, що фінансуються з бюджету, визначається 2 чинниками:

- можливостями бюджету;

- наявністю необхідних та ефективних проектів.

Виділення з бюджету фінансування на капіталовкладення на даний час не має жодної нормативної бази (напр., відповідно до ЗУ „Про освіту” щорічно на її фінансування повинно виділятись 10% нац.доходу і хоча, як правило, цього розміру не додержуються, але база для планування існує).

Тобто планування капіталовкладень йде від досягнутого рівня, а не від потреб.

Вартість інвестиційних проектів визначається в їх кошторисах. Виділення бюджетних асигнувань на капіталовкладення при фінансуванні інвестиційних проектів здійснюється на конкурсній основі таким чином:

1. На підставі визначених критеріїв (термін окупності, рентабельність, мінімальність ризиків тощо) здійснюється конкурсний відбір проектів.

2. Проводиться тендер серед виконавців того чи іншого проекту.

За економічними ознаками видатки зведені в єдині економічні категорії, що відображають розмежування коштів, спрямованих на поточні або капітальні видатки.

Під капітальними видатками розуміють платежі з метою придбання капітальних активів, стратегічних і надзвичайних запасів товарів, землі, нематеріальних активів. Вони включають:

-придбання основного капіталу. До складу цих видатків відносяться видатки на капітальне будівництво, капітальний ремонт, витрати на нові або існуючі товари тривалого користування ( житлові споруди, меблі, обладнання, прилади, а також рухомі основні фонди, такі, як транспортні засоби, устаткування, обчислювальна техніка тощо)

-створення державних запасів та резервів. Сюди включаються витрати на закупівлю товарів для створення стратегічних та надзвичайних запасів, що мають особливо важливе значення для країни;

-капітальні трансферти (внутрішні та зовнішні).

Капітальні видатки складають основу видатків розвитку, призначених для фінансування Інвестиційної та інноваційної діяльності. Ці видатки призначені для інвестування коштів у нове будівництво, розширення, реконструкцію та технічне переозброєння діючих об'єктів державної власності, фінансову підтримку високоефективних інвестиційних проектів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]