Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Magistratura_376.doc
Скачиваний:
204
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.99 Mб
Скачать

326.Індивідуальне страхування громадян від нещасних випадків та його сутність,

Індивідуальне стр-ня від НВ передбачає,що страхувальником виступає фізична особа, яка укладає договір стр-ня стосовно самої себе або іншої фізичної особи. Індивідуальне стр-ня від НВ може поширюватись тільки на приватне життя або тільки на час виконання з/о професійних обов’язків, громадської діяльності, а може охоплювати й все це разом.

Індивідуальне добровільне стр-ня від НВ:

Повне (надає страховий захист на будь-який період, тобто як приватне, так і професійне життя)

Часткове (надає страховий захист тільки на певний період життя)

Додаткове (використовується як складова різних комбінованих або пакетних полісів).

Договір стр-ня укладається на основі усної чи письмової заяви страхувальника. У договорі стр-ня чітко визначаються права та обов’язки сторін страхової угоди.

Індивідуальне страхування від НВ передбачає, що страхувальником може бути лише дієздатна особа. Важливе значення має обговорення віку й стану здоров’я з/о.

Страхова сума визначається за погодженням між страховиком і страхувальником. Під час визначення розміру страхового внеску страховик враховує ступінь запропонованого йому ризику, на який впливають такі фактори, як професія страхувальника, його вік, умови праці й навчання тощо. Урахування цих чинників також має важливе значення для визначення адекватного розміру страхової премії. Страхувальник має право сплатити страхову премію готівкою чи безготівково, за один раз або в декілька строків відповідно до договору стр-ня. Після сплати страхового внеску страхувальнику видається страховий поліс. Договір страхування може бути укладений на строк до 1-го року або на інший, обумовлений сторонами договору, строк стр-ня.

327.Колективне страхування громадян від нещасних випадків та його сутність.

Колективне стр-ня від НВ передбачає, що страхувальником виступає юридична особа, а застрахованими – фізичні особи, що до життя і здоров’я яких страхувальник має матеріальний інтерес. В основному договори добровільного колективного стр-ня від НВ укладаються роботодавцями на користь своїх робітників або асоціаціями на користь своїх членів.

У разі колективного страхування від НВ сплата страхових внесків здійснюється за рахунок самих страхувальників. Договори колективного страхування укладаються юридичними особами на користь своїх працівників. Сплата страхових внесків під час проведення такого страхування покладається на роботодавців. Страховик може взяти на себе зобов’язання здійснити страхову виплату у разі завдання шкоди здоров’ю застрахованого або настання його смерті внаслідок НВ, який стався під час виконання професійних обов’язків, громадської діяльності або у приватному житті.

Колективне стр-ня від НВ може поширюватись на туристів, спортсменів, школярів, працівників підприємств, пасажирів на транспорті. Страхувальником за такого страхування є зазвичай юридична особа, яка зацікавлена в страховому захисті на випадок настання НВ щодо всіх або певних груп осіб.

Таке страхування має свої особливості. Так, наприклад, під час укладення договору страхування працівників за рахунок коштів підприємств страхувальник повинен разом із заявою про страхування надати страховику й список осіб, які підлягають страхуванню із зазначенням розміру страхової суми для кожного застрахованого, підписаний керівником і засвідчений печаткою. За згодою між страховиком і страхувальником кожному застрахованому видається страховий поліс.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]