Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Magistratura_376.doc
Скачиваний:
204
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.99 Mб
Скачать

246.Аналіз абсолютних показників фінансової стійкості, алгоритм їх розрахунку, економічна інтерпретація.

Фінансову стійкість підприємства оцінюють за допомогою абсолютних і відносних показників. Абсолютними показниками фінансової стійкості є показники,характеризують ступінь забезпеченості запасів і витрат джерелами їхформування.

За абсолютний показник фінансової стійкості приймають наявність власних оборотних коштів. Це розрахунковий показник. Він визначається як різниця між поточними активами і поточними зобов’язаннями

НВОК = II р АБ – ІV р. ПБ,

де II р АБ – поточні активи, тобто підсумок за II розділом активу балансу; IV р. ПБ – поточні зобов’язання, підсумок за IV розділом балансу. Або визначається як різниця між власним капіталом (I розділ пасиву балансу) і необоротними активами (I розділ активу балансу). Цей показник характеризує чистий оборотний капітал. Його збільшення в порівнянні з попереднім періодом свідчить про подальший розвиток діяльності підприємства.

2. Наявність власних і довгострокових позикових джерел формування запасів і витрат (СД), визначається шляхом збільшення попереднього показника на суму довгострокових зобов'язань (ДО - III розділ пасиву балансу)

3. Загальна величина основних джерел формування запасів і витрат (ОІ), що визначається шляхом збільшення попереднього показника на суму короткострокових кредитів банків (КК)

Трьом показникам наявності джерел формування запасів відповідаютьтри показники забезпеченості запасів джерелами їх формування: 1. Надлишок (+) або нестача (-) власних оборотних коштів (Фсос): Фсос = СОС - 3, де 3 - запаси.

2. Надлишок (+) або нестача (-) власних і довгострокових джерелформування запасів (ФСД): ФСД = СД - 3

3. Надлишок (+) або нестача (-) загальної величини основних джерелформування запасів (фої): фої = ОИ - 3

247.Задачі, основні напрямки, інформаційне забезпечення аналізу оборотних активів підприємства.

Оборотні активи – сукупність майнових цінностей підприємства, що обслуговує господарський процес і повністю використовується протягом одного операційного циклу.

Вони формуються і використовуються лише для обслуговування операційної діяльності, належать до мобільних активів підприємства, мають велику ріноманітність видів.

Аналіз джерел формування структури і розміщення ОК: По джерелах ОК поділяються на власні і залучені. Власні ОК повинні забезпечити майнову та оперативну самостійність п-ва, необхідну для рентабельної підприємницької д-ті. Власні ОК свідчать про фін стійкість п-ва, його положення на фін ринку. Формування власних оборотних коштів здійснюється за рахунок власного капіталу п-ва – статутного, резервного та додаткового. Залучені кошти в джерелах формування ОК в сучасних умовах набувають важливого значення та покривають тимчасову додаткову потребу п-ва в коштах. До залучених джерел ОК відносяться: 1) короткострокові позики та кредити банку; 2) інвестиційних податковий кредит; 3) додатково залучені кошти. Аналіз стану виробничих запасів: політика накопичення запасів товарно-матер цінностей веде до додаткового відволікання грошових коштів. Задача ФА полягає в тому, щоб знайти оптимальне (середнє) між надмірно великими запасами, які здатні привести до фін труднощів, та надмірно малими запасами, небезпечними для стабільного в-ва. Основними задачами аналізу та контролю за станом запасів: 1) забезпечення та підтримання ліквідності та поточної платоспроможності; 2) скорочення витрат в-ва шляхом зниження витрат на створення і збереження запасів; 3) зменьшення витрат робочого часу та простоїв обладнаня через нестачу сировини та матеріалів; 4) запобігання псуваню, розкраданню та безконтрольного використання запасів. Аналіз дебіторської заборгованості: Основним аналізом фінансів є оцінка оптимального для п-ва розміру дебіторської заборгованості та можливості надання знижки. На величину дебіторської заборгованості впливають: 1) обсяг реалізації та частина в ній реалізації на умовах подальшої оплати; 2) умови розрахунків із покупцями і замовниками; 3) політика стягнення дебіторської заборгованості; 4) платіжна дисципліна покупців; 5) якість аналізу дебіторської заборгованості та послідовність в викоританні його результатів. Аналіз оборотності та ефективності використання оборотних коштів п-ва: Тривалість знахоження коштів в обороті визначається сукупним впливом зовнішніх і внутрішніх факторів. Зовнішні – сфера д-ті п-ва; галузева належність (видобувне, торгове п-во); масштаби д-ті п-ва. Внутрішні – цінова політика; структура активів (оборотні і необоротні); організація в-ва. Оборотність коштів, що вкладені в майно оцінються основними наступними основними показниками: 1) коеф оборотності оборотного кпіталу; 2) тривалість 1 періоду; 3) величина абсолютної економії; 4) вплив оборотності оборотного капіталу на прирощення прибутку; 5) приріст обєму реалізації.

Отже, основними задачами аналізу оборотних активів підприємства є:    1) оцінка оборотних активів підприємства;    2)   визначення  потреби  в  різних  видах  оборотних   активів (нормування оборотних активів);    3)  аналіз  основних тенденцій розвитку (оборотність  оборотних активів, рентабельність оборотних активів тощо);    4) вивчення та кількісне обчислення впливу основних факторів на величину  оборотних  активів підприємства, потребу  в  них  та  їх оборотність;    5)  виявлення,  вивчення  та використання  резервів  підвищення ефективності використання оборотних активів підприємства;    6)  надання  вичерпної  інформації для прийняття  управлінських рішень. Напрями аналізу ОА:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]