Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Magistratura_376.doc
Скачиваний:
204
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.99 Mб
Скачать

231.Сутність і значення фінансового аналізу: мета, завдання, принципи.

ФА- це процес дослідження фінансового стану і основних результатів господарської діяльності підприємства з метою виявлення резервів підвищення його ринкової вартості та забезпечення ефективного розвитку.

ФА – це спосіб накопичення, трансформації та використання інформації фінансового характеру, який необхідний для того, щоб: 1) оцінити поточний та переспективний фін стан п-ва; 2) оцінити можливості і доцільні темпи розвитку п-ва з позиції їх фінансового забезпечення; 3) звясувати доступні джерела коштів та оцінити можливість і доцільність їх мобілізації (власні і залучені джерела коштів); 4) спрогнозувати можливі варіанти розвитку п-ва на майбутнє.

Основна мета ФА полягає в отриманні найбільшої кількості ключових, найбільш інформативних параметрів, які надають обєктивну і точну картину фін стану п-ва. Мета аналізу дсягається в результаті вирішення певного набору аналітичних завдань. Аналітична задача являє собою конкретизацію цілей аналізу з урахуванням організаційних, інформаційних, технічних і методичних можливостей проведення аналізу. До їх числа відносять: 1) визначення фін стану п-ва на момент дослідження; 2) звясування тенденцій та закономірностей в розвитку п-ва за період, що досліджується; 3) визначення слабких сторін, які негативно впливають на фін стан п-ва; 4) вишукування резервів, які п-во може використати для покращення фін положення;

Основними завданнями ФА є: 1) аналіз ринкової стійкості п-ва; 2) аналіз фінансової стійкості; 3) аналіз платоспроможності і ліквідності; 4) аналіз грошових потоків; 5) аналіз ефективності використання капіталу; 6) оцінка кредитоспроможності п-ва; 7) оцінка виробничо-фінансового левериджу; 8) прогнозуванняфінансових показників; 9) пошук шляхів запобігання банкрутству; 10) стратегічний аналіз фін ризику та пошук шляхів його знження.

Принципи ФА: 1) взаємозвяязок, взаємозумовленість всіх явищ та процесів, та їх розвиток; 2) взаємодія кількісних та якісних факторів; 3) єдність цілого і частини; 3) єдність одиничних явищ і всього процесу вцілому; 4) єдність таких протилежностей, як динамічність явищ, що вивчаються, та їх стан на окремі моменти часу.

232.Класифікація економічних показників, що використовуються у фінансовому аналізі.

Показників фінансового стану підприємства:

І. Показники оцінки майнового стану.

1. Сума господарських коштів, які є в розпорядженні підприємства. Цей показник дає загальну вартісну оцінку активів, які перебувають на балансі підприємства.

2. Частка активної частини основних засобів.

3. Коефіцієнт зносу основних засобів характеризує частину зношених основних засобів у загальній їх вартості.

4. Коефіцієнт оновлення основних засобів показує, яку частину наявних на кінець звітного періоду основних засобів становлять нові основні засоби.

5. Коефіцієнт вибуття свідчить про те, яка частина основних засобів, з якими підприємство розпочало діяльність у звітному періоді, вибула через знос та з інших причин.

ІІ. Показники прибутковості підприємства дають змогу оцінити ефективність діяльності фірми:

1. Прибутковість інвестицій у компанію Вважають, що фірма, яка одержує більший прибуток на інвестований капітал, працює краще, ніж та, де цей показник нижчий.

2. Прибутковість інвестицій у звичайні акції відображує рівень дохідності, тобто ефективність інвестицій, що фінансуються за рахунок звичайних акцій.

3. Показник прибутковості всіх активів використовують для докладнішого аналізу ефективності інвестицій власників звичайних акцій.

4. Коефіцієнти валового та чистого прибутку розраховують для того, щоб дізнатися, наскільки на прибуток впливає рівень оподаткування.

ІІІ.Показники ліквідності та платоспроможності. Показники цієї групи дають змогу описати та проаналізувати спромож­ність підприємства відповідати за своїми поточними зобов’я­заннями. В основу розробки цих показників покладено зіставлення поточних активів чи оборотних коштів з короткостроковою дебіторською або кредиторською заборгованістю.

1. Тривалість КЗ/ДЗ 

2. Коефіцієнт абсолютної ліквідності показує яку частину короткострокових зобов’язань підприємство може погасити одномоментно за рахунок найбільш ліквідних активів.

3. Коефіцієнт загальної ліквідності показує яку частку короткострокових зобов’язань можна погасити за рахунок оборотних активів

4. Коефіцієнт маневреності показує частку вільних обігових коштів, що містить ся у власному капіталі.

5. Співвідношення довгостр. зоб-нь кредиторам та довгостр. джерел фін-ня

IV. Показники фін. стійкості та стабільності п-ва

1. Коефіцієнт незалежності, показує частку власного капіталу до загалної суми пасивів.

2. Коефіцієнт фінансової стійкості відображає частку довгострокових пасивів у складі сукупного капіталу та характеризує можливість стійкої діяльності підприємства за рахунок залучених коштів і можливість їх вчасного погашення.

3.Коефіцієнт фінансового ризику показує співвідношення залучених засобів і власного капіталу.

4. Коефіцієнт маневреності власного капіталу показує яка частина власного оборотного капіталу знаходиться в обороті. 5. Коефіцієнт структури покриття довгострокових вкладень показує, яка частина основних засобів та інших необоротних активів профінансована за рахунок зовнішніх інвесторів.

V. Показники рентабельності та ділової активності підприємства. До основних показників оцінки рентабельності належить рентабельність авансованого та власного капіталу. Еконо­мічна інтерпретація цих показників очевидна — скільки гривень прибутку припадає на одну гривню авансованого (власного) капіталу. При розрахунку можна використовувати або валовий, або чистий прибуток.

Показники ділової активності характеризують результати та ефективність основної виробничої діяльності. Оцінка ділової активності на якісному рівні може бути зроблена в результаті порів­няння діяльності даного підприємства та подібних до сфери використання капіталу підприємств. Такими якісними критеріями є широта ринку збуту продукції, наявність продукції на експорт, репутація підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]