Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
l_9_re.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
81.41 Кб
Скачать

Тема 8 (лекція 9): Геоекономічне положення України та її регіонів.

План лекції:

1. Суть і значення міжнародних економічних зв’язків.

2. Основні форми економічного співробітництва країн світу.

3. Механізм зовнішньоекономічної діяльності.

4. Сучасний стан зовнішньоекономічних зв’язків України та її регіонів.

1. Суть і значення міжнародних економічних зв'язків.

Формування економіки країн світу та регіональних господарських комплексів нерозривно пов'язано з процесом розвитку міжнародного поділу праці, утворенням міждержавних економічних зв'язків. Тенденція до економічного об'єднання та розширення зовнішньоекономічних зв'язків зумовлена об'єктивними процесами територіального поділу праці й необхідністю вирішення глобальних проблем, що постають перед людством.

Міжнародний поділ праці — це спеціалізація окремих країн на виробництві тієї чи іншої продукції або наданні послуг у світовому масштабі. Кожна країна світу концентрує на своїй території виробництво певних видів продукції або послуг, для виробництва яких вона має найсприятливіші економічні та природні передумови: потужний природно-ресурсний потенціал, вигідне економіко-географічне положення, специфічні агрокліматичні умови, попит на продукцію галузей спеціалізації на світовому ринку та високий рівень їх конкурентоспроможності.

Територіальний поділ праці, в тому числі і міжнародний, є проявом дії одного з основних економічних законів суспільного поділу праці і має об'єктивний історичний характер.

Інтеграційні процеси зумовлюють зростаючу взаємозалежність держав світу в економічній та інших сферах. Нині жодна країна світу не може розвиватися повноцінно, якщо вона не втягнута в систему світогосподарських зв'язків. Відомо, що країна, яка не розвиває зовнішню торгівлю, не має господарських та інших зв'язків з країнами світу, змушена збільшувати витрати виробництва приблизно в 1,5—2 рази.

Міжнародні економічні зв'язки — це система господарських зв'язків між національними економіками держав на основі територіального поділу праці. Саме зовнішні економічні відносини сприяють зростанню національного доходу, прискореному розвитку науково-технічного прогресу, підвищенню рівня життя населення. Крім того, зовнішні економічні зв'язки впливають на загальну атмосферу довіри між країнами, на зміцнення їх партнерських відносин та взаєморозуміння.

Машинна індустрія, виникнення і подальший розвиток сучасних видів транспорту зумовили поглиблення територіального поділу праці країн світу та боротьбу між ними за ринки збуту своєї продукції. Все це призвело до утворення регіональних об'єднань: Європейський Союз (ЄС), країни Північної Америки (США, Канада і Мексика — НАФТА), Південно-Східна Азія (АСЕАН) та країни ОПЕК (об'єднання основних видобувників і постачальників нафти на світовий ринок з метою спільного захисту національних інтересів) та ін.

Міжнародний поділ праці включає обмін між країнами як готовими виробами, так і сировиною, продуктами харчування, фінансовими ресурсами, робочою силою, інформацією та послугами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]