Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Magistratura_376.doc
Скачиваний:
204
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.99 Mб
Скачать

242.Аналіз платоспроможності підприємства. Показники платоспроможності, оцінка можливості її відновлення/втрати.

Платоспроможність і ліквідність характеризують спроможність підприємства своєчасно і в повній мірі погасити свої зобов’язання по:

  1. Оплаті праці своїх робітників.

  2. По погашенню позичок комерційним банкам.

  3. По сплаті відсотків за користування позичками.

  4. По оплаті придбаних ТМЦ (товарно-матеріальних цінностей).

  5. По розрахунках з бюджетом.

Для оцінки платоспроможності та ліквідності по балансу розраховують такі показники:

  1. Коефіцієнт абсолютної ліквідності:

Каб.лікв.=

Грошові кошти та їх еквіваленти

Поточні пасиви

Коефіцієнт абсолютної ліквідності показує, яка частка короткострокової заборгованості в разі потреби може бути погашена негайно за рахунок наявних грошових коштів. Достатнім вважається, якщо значення коефіцієнта вище 0,2 – 0,35.

2. Коефіцієнт поточної ліквідност

Кпл = (оборотні активи – Запаси)/ Поточні зобов’язання

Коефіцієнт поточної ліквідності показує відношення між оборотними активами за виключенням виробничих запасів та короткостроковими пасивами. Орієнтованим значенням показника вважається рівень від 0,5 – 1.

3.Коефіцієнт

загальної ліквідності

Кзл =

Оборотні активи (260) (ф.1)

Поточні зобов’язання (620) (ф.1)

Коефіцієнт загальної ліквідності показує співвідношення між поточними активами та поточними пасивами, тобто здатність підприємства погашати поточні зобов’язання за рахунок поточних активів.

4.Коефіцієнт маневреності власних оборотних коштів

Км =

Грошові кошти

Робочий капітал

Робочий капітал =

(Оборотні активи - Поточні зобов’язання)

Коефіцієнт маневреності власних оборотних коштів характеризує частку власних оборотних коштів, що мають абсолютну ліквідність.

5.Коефіцієнт поточної заборгованості

Кпот.заборг..=

Поточна кредиторська заборгованість

Поточна дебіторська заборгованість

Коефіцієнт поточної заборгованості показує здатність підприємства розрахуватися з кредиторами за рахунок коштів дебіторів. Рекомендоване значення показника – менше одиниці.

6.Коефіцієнт власної платоспроможності

Квпл =

Оборотні активи - Поточні зобов’язання

Поточні зобов’язання

Коефіцієнт власної платоспроможності показує здатність підприємства погасити поточні зобов’язання за рахунок власних оборотних активів. Рекомендованим є значення 1.

7.Коефіцінт забезпеченості поточної діяльності власними оборотними коштами

Кз =

Оборотні активи - Поточні зобов’язання

Оборотні активи

Для прогнозу зміни платоспроможності підприємства на практиці використовують коефіцієнт відновлення (втрати) платоспроможності, який обчислюється за формулою:

243.Система відносних показників, що характеризують стійкість фінансового стану, алгоритм їх розрахунку, економічна Фінансова стійкість підприємства характеризується системою відноснихфінансовихкоефіцієнтів. Вони розраховуються як співвідношення абсолютних показниківактиву і пасиву балансу.Це: 1. Коефіцієнт автономії є однією з найважливіших характеристик фінансової стійкості підприємства, його незалежність від позикового капіталу і дорівнює частці джерел коштів в загальному підсумку балансу: = Власний капітал (стор. 380)/Загальний підсумок засобів (стор.640 ) Чим вище значення даного коефіцієнта, тим фінансово стійкіше,стабільніше і більш незалежний від зовнішніх кредиторів підприємство. Напрактиці встановлено, що загальна сума заборгованості не повинна перевищуватисуму громадських джерел фінансування, тобто джерела фінансуванняповинні бути хоча б наполовину сформовані за рахунок власних коштів,т.ч. мінімальне граничне значення коефіцієнта автономії оцінюється нарівні 0,5. 2. Коефіцієнт фінансової залежності (Kзав) є зворотним коефіцієнту автономії. Kзав = Загальний підсумок коштів (стор. 640)/Власний капітал (стор. 380) = = 1/Kа. Зростання цього коефіцієнта в динаміці означає збільшення частки позиковихкоштів у фінансуванні підприємства. Якщо його значення наближається до 1,то це означає, що власники повністю фінансують своє підприємство,якщо перевищує - навпаки.

3. Коефіцієнт співвідношення позикового та власного капіталу, або коефіцієнт фінансового ризику, показує співвідношення залучених коштів і власного капіталу. Kфр = Залучені кошти/Власний капітал = (стор. 430 + стор 480 + Ряд 620 + ряд 630)/стор 380 Цей коефіцієнт дає найбільш загальну оцінку фінансової стійкості. Вінмає досить просту інтерпретацію: показує скільки одиницьзалучених коштів припадає на кожну одиницю власних. Зростанняпоказника в динаміці свідчить про посилення залежності підприємствавід зовнішніх інвесторів і кредиторів, тобто про зниження фінансової стійкостіі навпаки. Оптимальне значення даного коефіцієнта - Kфр 0,5,критичне - 1.

4. Коефіцієнт маневреності власного капіталу показує яка частинавласного оборотного капіталу знаходиться в обігу, тобто в тій формі,яка дозволяє вільно маневрувати цими коштами, а якакапіталізована. Коефіцієнт повинен бути достатньо високим, щобзабезпечити гнучкість у використанні власних коштів. Kман = Власні оборотні кошти/Власний капітал = (стор. 380 --стор 080)/стор 380 5. Коефіцієнт залучення довгострокових кредитів і позик характеризуєструктуру капіталу. Зростання цього показника в динаміці - негативнатенденція, яка означає, що росте залежність підприємства від зовнішніхінвесторів. Kпрівл. д. к. і з. = Довгострокові зобов'язання/(Довгостроковізобов'язання + Власний капітал) = ряд 480/(стр. 480 + стр. 380)

Для оцінки фінансової стабільності підприємства використовують такожкоефіцієнти стабільності економічного зростання і чистої виручки. Для цихпоказників коефіцієнти не встановлені. 15. Коефіцієнт стабільності економічного зростання розраховують яквідношення різниці між чистим прибутком (ПП) і дивідендами (ТАК),виплаченими акціонерам, до власного капіталу (СК): До с. ек. р .= (ПП - ТАК)/СК Розрахований коефіцієнт порівнюють із коефіцієнтом за попереднійзвітний період, а також з аналогічними підприємствами. Цей коефіцієнтхарактеризує стабільність одержання прибутку, що залишається напідприємстві для його розвитку та створення резерву. Якщо цей коефіцієнт становить, наприклад, 0,185, то це означає, щоприбуток у розмірі 18,5% власного капіталу за рік спрямована на розвитокі на створення резервів підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]