Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Magistratura_376.doc
Скачиваний:
204
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.99 Mб
Скачать

353.Організаційні форми страхування кредитів та їх характеристика.

В основі утворення організаційних форм страхування кредитів знаходиться характер наданого кредиту, що забезпечується страховим захистом.

До організаційних форм страхування кредитів належать:

- страхування товарних кредитів;- страхування інвестиційних кредитів;- страхування споживчих кредитів;- страхування засобів застави;- страхування кредитів довіри. Однією з найбільш об’ємних форм страхування кредитів є страхування товарних кредитів. Її предметом є відшкодування збитків за результатами короткострокових кредитних вимог по товаропостачанню і наданню послуг.Сфера застосування страхування товарних кредитів є майже необмеженою. Таке страхування може бути здійснене як на основі загальних, так і особливих галузевих умов, відповідно до яких формується договір покриття між страховиком і страхувальником. Страхування інвестиційних кредитів:Кредити під інвестиції можуть мати як товарну, так і фінансову форму. Товарна форма передбачає, що кредиторами виступають виробники і продавці інвестиційних засобів. При фінансовій формі кредиторами є тільки фінансово-кредитні заклади. З метою забезпечення повернення наданих кредитів практикується відповідна форма страхування.

Фінансовий кредит завжди оцінюється як малострахувальний, на відміну від товарного, у зв’язку з тим, що є невпевненість в його поверненні. Важливою сферою використання страхування кредитів під інвестиції є страхування лізингового кредиту, яке здійснюється при посередництві лізингових товариств або самими виробниками машин і приладів, які передаються в лізинг.Страхування споживчих кредитів здійснюється на випадок неплатоспроможності позичальника, що отримав кредит на споживчі цілі. Головним чином йдеться про фізичних осіб.

Споживчі кредити можуть бути видані, наприклад, як кредити до розпорядження, на певний термін, з вимогою поетапного погашення.

Зовнішньо операція по страхуванню споживчих кредитів виступає як операція страхування життя.

Страхування засобів застави

Однією з форм забезпечення кредиту є застава. Вона полягає в тому, що дебітор або поручитель гарантує кредитору забезпечення позики. У матеріальному вигляді застава є застава грошових коштів, як в іноземних, так і у внутрішніх грошових одиниця, ощадних книжок, коштовності або інших речей.Як правова форма застави використовується застава рухомого і нерухомого майна. На заставодавця покладається обов’язок страхувати нерухомі речі, передані від заставу за власний рахунок на користь заставо одержувача в повному обсязі.

При заставі рухомих речей такий обов’язок покладається на заставоутримувача, який повинен страхувати предмети застави в обсязі їх вартості та в інтересах заставодавця.

Страхування кредитів довіри.

Таке страхування пропонує захист підприємця від незадовільних фінансових наслідків, завданих власним персоналом. Таке страхування дає можливість:

- уникати надмірної уваги до матеріальних цінностей шляхом видання особливих вказівок та інструкцій;

- уникати прямих збитків і втрат, а також надання в кожний конкретний момент доказів цілісності матеріальних цінностей.

Це страхування передбачає, що страховик відшкодовує страхувальнику майнові збитки, завдані йому особами, яким він повинен довіряти в результаті здійснення ними недозволених дій. Таке страхування вважається специфічним страхуванням відповідальності службових осіб. Страхування кредиту довіри практикується здебільшого як загальне і охоплює всіх без винятку службовців і робітників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]