Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Magistratura_376.doc
Скачиваний:
204
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.99 Mб
Скачать

260.Структурний аналіз вхідних та вихідних грошових потоків в розрізі господарської, інвестиційної та фінансової діяльності. Основні напрямки використання інформації про рух грошових коштів.

На сьогодні в Україні під грошовими потоками розуміють надходження та вибуття грошових коштів та їх еквівалентів. Однак, на наш погляд, більш змістовним та точним визначенням цієї категорії є таке, за яким грошовий потік являє собою сукупність розподілених у часі надходжень і виплат грошових коштів, що генеруються господарською діяльністю підприємства [4].

Так, для визначення структури грошового потоку і джерел його формування в розрізі видів діяльності використовують таку класифікацію.

1. Грошовий потік від операційної діяльності характеризується витрачанням грошових кошів, пов’язаних зі сплатою рахунків постачальників та підрядників, виплатою заробітної плати, відрахуванням до бюджету та внесками в державні цільові фонди, сплатою відсотків за кредити і позики; іншими виплатами, які забезпечують здійснення операційної діяльності. Він характеризується грошовими виплатами постачальникам сировини і матеріалів; стороннім виконавцям окремих видів послуг, що забезпечують операційну діяльність; заробітної плати персоналу, зайнятому в операційному процесі, а також здійснюючому управління цим процесом; податкових платежів підприємства в бюджети всіх рівнів і в позабюджетні фонди; іншими виплатами, пов'язаними зі здійсненням операційного процесу.

2. Грошовий потік від фінансової діяльності складається насамперед з надходжень від випуску акцій, залучення банківських кредитів і позик. Вибуття коштів у зв’язку з фінансовою діяльністю включає виплату дивідендів та повернення позик кредитів. Він характеризує надходження і виплати коштів, пов'язані з залученням додаткового акціонерного чи пайового капіталу, одержанням довгострокових і короткострокових кредитів і позик, сплатою в грошовій формі дивідендів і відсотків по вкладах власників і деякі інші грошові потоки, пов'язані зі здійсненням зовнішнього фінансування господарської діяльності підприємства.

3. Грошовий потік від інвестиційної діяльності охоплює придбання (створення) та реалізацію майна довгострокового використання. Перш за все це стосується надходження (вибуття) основних засобів, нематеріальних активів, а також придбання або реалізації цінних паперів інших компаній. Він характеризує платежі і надходження коштів, пов'язані зі здійсненням реального і фінансового інвестування, продажем основних засобів, що вибувають, і нематеріальних активів, ротацією довгострокових фінансових інструментів інвестиційного портфеля й інші аналогічні потоки коштів, що обслуговують інвестиційну діяльність підприємства.

Грошовий поток від фінансової діяльності

ВХІДНІ: Випуск акцій, отримання позик та отримання коштів у результаті надзвичайнх подій, пов’язаних із фінансовою діяльністю.

ВИХІДНІ: погашення позик, викуп акцій та витрати коштів у результаті надзвичайнх подій, пов’язаних із фінансовою діяльністю.

Грошовий поток від інвестиційної діяльності

ВХІДНІ: надходження коштів від продажу необоротних активів, від фінансових інвестицій, повернення довгострокових фінансових вкладень, отримання коштів у результаті надзвичайнх подій, пов’язаних із інвестиційною діяльністю.

ВИХІДНІ: здійснення фінансових вкладень, платежі, пов’язані з придбанням основних засобів, нематеріальних активів, видача авансів підрядникам, надання позик іншим підприємствам, сплата дольової участі у будівництві об’єктів, втрачення коштів у результаті надзвичайнх подій, пов’язаних із інвестиційною діяльністю.

Грошовий поток від операційної діяльності

ВХІДНІ: надходження коштів від реалізації товарів, послуг, продукції, робіт, за надання права користування активами, аванси отримані від покупців та замовників, надходження раніше списанної дебіторської заборгованості, цільове фінансування, повернення сум від підзвітних особ, надходження коштів у результаті надзвичайнх подій, пов’язаних із операційною діяльністю.

ВИХІДНІ: платежі постачальникам, виплата працівникам з/п, сплата податків та інших обов’язкових платежів, виплата підзвітних сум, виплата за права користування активами, витрачення коштів у результаті надзвичайнх подій, пов’язаних із операційною діяльністю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]