Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Magistratura_376.doc
Скачиваний:
204
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
3.99 Mб
Скачать

119.Основи бюджетного фінансування загальної середньої освіти.

Фінансування загальноосвітніх середніх шкіл складає основну частину видатків на освіту. За питомою вагою до набільш значних видатків загальноосвітніх шкіл можна віднести оплату праці, оплату комунальних послуг та енергоносіїв, поточний і капітальний ремонт. Визначення обсягу витрат за кожною статтею здіснюється на базі двох основних елементів: оперативно-сіткових показників та встановлених норм і нормативів.

Обсяги бюджетного фінансування визначаються на основі ви­робничих оперативно-сітьових показників:

  • вихідний — кількість учнів;

  • похідний — кількість класів.

Основною й найбільшою статтею кошторису загальноосвітньої середньої школи є фонд оплати праці. Фонд оплати праці загальноосвітньої середньої школи складається з елементів:

1) фонд оплати праці педагогічного складу;

2) фонд оплати праці адміністративно-управлінського персоналу;

3) фонд оплати праці обслуговуючого персоналу.

Річний фонд оплати праці вчителів:

ФОПр = ФОП м01 * М1 + ФОП м09

ФОПр – річний фонд оплати праці вчителів

ФОП м01, ФОП м09 – місячний фонд оплати праці у період січень-серпень,

М1, М2 – кількість місяців до кінця бюджетного року – 8 (8,5 для міських шкіл) і 4 (3,5 для міських шкіл).

Фонд оплати праці адміністративно-управлінського персоналу включає оплату праці директора, заступників, організаторів ма­сової роботи. Кількість посад заступників та організаторів зале­жить від кількості класів у школі, а ставка зарплати директора та його заступників — від кількості учнів у школі. Планування фон­ду заробітної плати визначається шляхом множення кількості по­сад на ставку зарплати. Керівники шкіл отримують зарплату, що складається з двох частин — ставка адміністратора (директора чи завуча) та оплата педагогічної роботи. При цьому максимальний обсяг їхнього педагогічного навантаження не повинен перевищу­вати 2/3 від нормативу (тобто 12 год).

Фонд оплати праці обслуговуючого персоналу планується шляхом множення кількості посад на ставку зарплати. Кількість посад визначається за встановленими нормативами, виходячи в основному із загальних оперативно-сітьових показників (кіль­кість прибиральниць встановлюється за нормативами площі на одну прибиральницю).

120.Фонд заробітної плати загальноосвітньої школи, його складові і порядок планування.

ФЗП складається з 3х елементів:

1.Фзп педагогічного персоналу. 2.адміністр‑управлінського п; 3.фзп обслуговуючого персоналу

Фонд заробітної плати учителів планується виходячи з кількості педагогічних ставок і розміру середньої ставки вчителя в місяць. Визначення кількості педагогічних ставок здійснюється пропорційно виконаному навчальному навантаженню, становленому на повну ставку: вчителям 1—4-х кл. — за 20 год., а вчителям 5—11-х — за 18 год. педагогічної роботи в тиждень.

Місячний фонд заробітної плати визначається множенням середньої ставки на кількість педагогічних ставок, установлених за числом класів,планованих на 1.01 і 1.09.Річний фонд заробітної плати за кошторисом міської школи визначається множенням місячного фонду заробітної плати на 1.01 на 8,5 і на 1.09— на 3,5 місяця.Крім заробітної плати за години навчальних занять, вчителі одержують додаткову оплату за перевірку зошитів і письмових робіт учнів.(Уч.

1—4-х кл.--10 % ставки зп за місяць, виплачується тільки основному вчителю класу, незалежно від обсягу педагогічного навантаження. Вч. 5—11-х класів в таких розмірах: мова і література -13 %; математика — 10 %; іноземна мова — 6 % ставки зп.

ФЗП адм. –упр персоналу включає оплату праці директора, його заступників, організатор масової роботи. Їх к‑сть визначається від к-сті класів у школі, а ставка з/п дир. і заступн ―від к-сті учнів. Планування фонуд ― множ к-сті посад наставку зп. Керівники шкіл отримуютьзп, що складається з 2х частин―частки адміністратора а оплата педагогічн роботи.

ФЗП обслугов персоналу шляхом множ к-сті посад на ставку зп. К-сть посад визн за встановлнормативами, виход в основн із аг оперативн-сітьових показн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]